Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje otkrilo

Evo kako orgazmi djeluju na mozak - i stvaraju li doista vezu između seksualnih partnera

Shutterstock
04.03.2024.
u 21:44

Istraživači su analizirali mozgove više od 200 prerijskih voluharica, odabravši tu životinju jer su jedna od rijetkih monogamnih vrsta.

Orgazmi nisu samo za zadovoljstvo, oni su biološki dizajnirani da poboljšaju dugotrajnu vezu između seksualnih partnera, tvrdi studija. Istraživači sa Sveučilišta Texas u Austinu upotrijebili su revolucionarnu tehnologiju kako bi ispitali aktivnost mozga prerijskih voluharica - malih, monogamnih glodavaca - tijekom i nakon orgazma, piše New York Post

Tim, predvođen profesorom biologije Stevenom Phelpsom, otkrio je da životinje ‘proživljavaju oluju moždanih aktivnosti, usred i nakon vrhunca, raspoređenu u 68 različitih regija mozga koje čine sedam moždanih krugova’. Nekoliko od tih regija mozga već je ‘poznato da oblikuju veze’, što sugerira da orgazmi nisu namijenjeni samo užitku.

VEZANI ČLANCI:

Stručnjaci tvrde da ljudski mozgovi mogu doživjeti sličnu neurološku aktivnost usred velikog orgazma. ‘Podaci o mozgu i ponašanju sugeriraju da bi oba spola mogla imati reakcije slične orgazmu, a ti 'orgazmi' koordiniraju stvaranje veze’, izjavio je Phelps u priopćenju za tisak, ‘Ako je točno, to bi impliciralo da orgazam može poslužiti kao sredstvo za promicanje veze, kao što se dugo sugeriralo’. 

Revolucionarna studija objavljena je online u časopisu eLife. Dok su muški i ženski mozgovi različito povezani, Phelps i njegov tim otkrili su gotovo identičnu neurološku aktivnost između oba spola prerijskih voluharica tijekom parenja.

‘To je bilo iznenađujuće’, ustvrdio je Phelps, ‘Spolni hormoni poput testosterona, estrogena i progesterona važni su za seksualno, agresivno i roditeljsko ponašanje, pa je prevladavajuća hipoteza bila da bi moždana aktivnost tijekom parenja i povezivanja također bila različita među spolovima’. 

VEZANI ČLANCI:

Iako istraživači nisu mogli biti sigurni jesu li ženke voluharica doživjele orgazam, primijetili su pojačanu moždanu aktivnost kada su njihovi muški partneri doživjeli vrhunac. Slična neurološka aktivnost između muškaraca i žena dalje ukazuje na to da orgazam (ili barem muški orgazam) pojačava vezu između para.

Ljudski mozgovi vjerojatno doživljavaju sličnu aktivnost usred orgazma, vjeruju istraživači UT Austina. Istraživači su analizirali mozgove više od 200 prerijskih voluharica, odabravši tu životinju jer su jedna od rijetkih monogamnih vrsta. Voluharice brzo sklapaju veze i često imaju spolni odnos u prvih 30 minuta od susreta. Nakon toga ostaju monogamni i često imaju spolne odnose. Povezani par voluharica njegovat će jedna drugu, tješiti jedna drugu kad su pod stresom i braniti zajedničko potomstvo i teritorij.

Istraživanje pokazalo: Postoji veza između seksa i boljeg pamćenja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije