Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Fiordilatte Summit Croatia

Fiordilatte Summit Croatia
Foto: Goran Jakuš
1/6
31.01.2024.
u 15:55

U sklopu svjetske turneje tvrtke Latteria Sorrentina, u Zagrebu se 30. siječnja održala radionica Fiordilatte Summit Croatia. Latteria Sorrentina je napuljska tvrtka osnovana 1880. godine od strane obitelji Amodio, a već pet generacija specijalizirana je za proizvodnju vrhunskih talijanskih mliječnih proizvoda namjenjenih profesionalcima. Hrvatskoj javnosti, ovaj svjetski brend predstavio je tim tvrtke Mia Familia, koja je ujedno i zastupnica ovog premium brenda za Hrvatsku. Latteria Sorrentina pristuna je u najvećim gastronomskim centrima svijeta.

Foto: Goran Jakuš

Cilj radionice bio je predstavljanje i promoviranje proizvoda iz portfelja Latteria Sorrentina, a poseban naglasak stavljen je na Fiordilatte, doslovnog prijevoda „cvijet mlijeka“. Često zamijenjen s mozzarella sirom, Fiordilatte je posebna vrsta suhog kravljeg sira namijenjena isključivo za pripremu pizze. Tvrtka Latteria Sorrentina proizvodi Fiordilatte iz sirarske tradicije koja se prenosi već pet generacija, a njihov proizvod koriste brojni poznati pizzaioli širom svijeta. Neki od njih su Vincenzo Nese, Gino Sorbilo, Vincenzo Capuano, Francesco Martucci, Diego Vitagliano, Ciro Iovine, Peppe Cutraro, Daniele Uditi i Peppe Errichiello, a dijeluju od Napulja, Los Angelesa, preko Pariza, sve do Tokija.

Foto: Goran Jakuš

Radionicu su uvodnim govorom otvorili organizatori iz tvrtke Mia Familia, Siniša Suhobilec i Senko Reškovac. Prezentaciju o poslovanju tvrtke Latteria Sorrentina i povijesti napuljske pizze održala je Carmela Milito, menadžerica izvoza. Poseban gost bio je Vincenzo Nese, mladi pizzaiolo iz Lombardije s korijenima u regiji Kampanji. Nese je dobitnik posebnog priznanja San Pellegrina i Acqua Panne prema prestižnom talijanskom gastronomskom vodiču Gambero Rosso za 2024. godinu. Demonstrirao je primjenu Fiordilatte sira i goste ponudio zalogajima originalno rađene napuljske pizze. Mnogobrojni okupljeni gastronomski stručnjaci, hrvatski pizzaioli te vlasnici pizzerija, na radionici su mogli proširiti svoje znanje i usavršiti tehnike pripremanja originalne napuljske pizze te pravilnog korištenja Fiordilatte-a i ostalih mliječnih namirnica.

Foto: Goran Jakuš

Održavanje ovakve radionice označio je važan korak u širenju talijanske mliječne tradicije među gastronomskim stručnjacima u Hrvatskoj. Latteria Sorrentina predstavlja kvalitetu i autentičnost gastronomskih proizvoda talijanskog podrijetla, a Fiordilatte Summit je bio jedinstvena prilika za sve prisutne da u svojim pizzerijama primjene originalne načine pripreme talijanske hrane i na taj način šire ovu višegodišnju tradiciju napuljske pizze.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije