Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ljeto bez probavnih tegoba

Ljeto bez probavnih tegoba
Foto: Envato Elements
1/2
04.07.2023.
u 16:46

Briga svakoga od nas je hoćemo li omogućiti nezaboravno ljetovanje sebi i svojoj obitelji?

No što kada se susretnete s jednom od najgorih putničkih tegoba, a to je proljev vas ili vaših najmlađih. Tada je vrlo važno uz sebe imati uvijek spremnu SOS ljekarnu, u kojoj su proizvodi koji mogu pomoći kod crijevnih tegoba.

Jedna od tegoba koja vas može zadesiti na putovanju, pogotovo ako putujete u toplije krajeva je trovanje hranom. To je bakterijska infekcija, a simptomi su znatno teži nego kod virusnih infekcija probavnog sustava. Simptomi se brzo razvijaju, izraženo je često povraćanje uz povećanu tjelesnu temperature što može dovesti do dehidracije. U ovakvim slučajevima vrlo je važno odmah nadoknaditi izgubljenu tekućinu I elektrolite.

Virus izaziva akutnu infekciju koja zahvaća probavni sustav. Najprije će se javiti bol u trbuhu, a ostali simptomi se javljaju kasnije. Kod virusnih infekcija simptomi su nešto blaži, no prisutan je proljev, što kod trovanja hranom ne mora biti ili se javlja kasnije. Virusu je također potrebno više vremena da napusti organizam, nego bakteriji. Bakterija kao najčešći uzročnik trovanja hranom proizvodi razne otrove u crijevima pa su u slučaju trovanja hranom simptomi puno izraženiji, ali kraće traju.

Bilo da se radilo o virusnoj ili bakterijskoj infekciji probiotici imaju veliki značaj u otklanjanju simptoma, te bi se trebali koristiti odmah prilikom pojave prvih simptoma. Uvijek je najbolje potražiti savjet u obližnjoj ljekarni, a ako se klinička slika pogorša potražiti pomoć liječnika.

Kako izgleda prehrana odraslih i djece koja imaju proljev?

Proljev ili dijareju može uzrokovati više različitih uzročnika, no koji god da je uzrok dijareje kod vas ili vašeg djeteta, prehrana bi trebala biti prilagođena tegobi.

Najčešća komplikacija koju uzrokuje proljev je dehidracija organizma, a to za sobom povlači različite tegobe kao malaksalost, vrtoglavica i opća nemoć. Osim vode gube se I elektroliti koji su važni za normalno funkcioniranje organizma. Glavni princip kako nadoknaditi izgubljenu tekućinu je uzimati tekućinu svakih 5-10 minuta. Mlađoj djeci davati 1-2 žličice svakih 5 minuta a starijoj djeci I odraslima 1-2 južne žlice tekućine svakih 5-10 minuta.

Osim toga idealan izvor tekućine I elektrolita može biti domaća juha od mesa I povrća, voda ili blagi čajevi.

Nije preporučeno djeci davati voćne zaslađene sokove, kao niti zaslađene čajeve, slatkiše jer sadrže dosta šećera, te povećavaju jačinu proljeva i produljuju vrijeme trajanja proljeva. Preporuka je konzumirati laganu i probavljivu hranu (nezaslađeni čaj, juha, zasoljena kuhana riža, kuhani krumpir, mrkva…) Kada se simptomi počnu smanjivati u prehranu uvesti pileće kuhano meso, kuhanu teletinu, povrće te postepeno uvoditi normalnu prehranu.

Foto: Envato Elements

Da li je važno koji probiotik se uzima prilikom dijareje?

Iako su probiotici otkriveni prije više od 100 godina njihova važnost doživljava ekspanziju u posljednjih 10 godina. Mnogo je probiotičkih rodova I sojeva, no da li je svaki probiotički soj učinkovit kod svake tegobe? Pitanje je uvijek isto, kako izabrati pravi probiotik kod crijevne dijareje vašeg djeteta. Prema stručnim europskim smjernicama prva preporuka je probiotički kvasac, Saccharomyces boulardii te probiotičke bakterije iz roda Lactobacillus. Bulardi je kao probiotički kvasac koji je specifičan jer je otporan na sve vrste antibiotika, štiti dobre bakterije u crijevima i prepoznaje štetne mikroorganizme koji su uzročnici dijareje te ih eliminira iz organizma.

Kada i koliko dugo koristiti probiotike?

Kada zamijetite prve simptome dijareje kod vas ili vaše obitelji vrlo je važno odmah reagirati, te posegnuti za adekvatnim dodatkom prehrani kreiranim za te namjene. Linija proizvoda koji sadrže Saccharomyces boulardii naziva se BULARDI®. Linija Bulardi namijenjena je odraslima i djeci. Bulardi Junior sadrži neizostavan cink, izuzetno bitan kod tegoba koje su izazvane proljevom. Može se koristiti kod djece od 2. mjeseca života pa nadalje. Također, bitno je nastaviti uzimati Bulardi®ili Bulardi Junior i nakon smirivanja simptoma, radi ravnoteže i zdravlja mikrobioma te jačanja imuniteta.

@TECH pakiranje garantira učinkovitost i kvalitetu

Kako bi proizvod bio što učinkovitiji poželjno je da proizvod ima garantirani broj živih mikroorganizama na kraju roka upotrebe. Zato je između ostaloga važno i inovativno pakiranje @TECH koje čuva proizvod od visokih temperatura, UV zraka I garantira učinkovitost a dolazi iz Probiotic Excellence Centra , Abela Pharme. Takvo pakiranje upravo ima Bulardi linija dodataka prehrani.

Zato otputujte sigurno na svoj zaslužen odmor i obavezno u svojoj SOS ljekarni imajte liniju Bulardi proizvoda.

Sve proizvode možete pronaći u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama, a za više informacija posjetite www.probiotic.hr.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije