Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA - Zaostrog

Mjesto u kojem sunce svakoga dana dva puta izlazi!

TURISTIČKA PATROLA - Zaostrog
Foto: Ivana Ivanović / Pixsell
1/23
11.08.2023.
u 12:09

Zaštitni znak im je dalmatiner sa slike Posljednje večere u Franjevačkom samostanu

Zaostrog, tvrde mnogi, ima najljepše plaže na Makarskoj rivijeri poznatoj po čarobnim uvalama. Razvukao se u prostranoj vali, okružen visokim i strmim obroncima Biokova.

Mjestom dominira 550 godina star franjevački samostan Svete Marije sa svojim čuvenim botaničkim vrtom, bogatom galerijom slika, etnografskom zbirkom i drevnom knjižnicom s 30.000 naslova vrlo vrijednih knjiga, među kojima je 26 inkunabula.

CRNO-BIJELI MOTIVI na svakom su koraku od plaža do autobusnih stanica, Selfie Dalmatian zida isobe. Za sve je zaslužna slika Posljednje večere na kojoj je bio i dalmatiner, a detalje i mnoge drugezanimljivosti turistima otkriva fra Branko Boras u zaostroškom samostanu
Foto: Ivana Ivanović/ PIXSELL

Samostan je otvoren za posjetitelje. Nas je proveo fra Branko Brnas. Izdvajamo Meštrovićev kip pjesnika Andrije Kačića Miošića koji je velik dio stvaralačkog života proveo u zaostroškom samostanu. U crkvi je i grob "starca Milovana", kako su ga zvali u puku. Ipak, najzanimljivija nam je bila slika Posljednje večere na kojoj uz stol s Isusom i apostolima sjedi pas dalmatiner.

08.08.2023., Zaostrog - Malo turisticko mjesto na Makarskoj rivijeri. Fra Branko Brnas. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic /PIXSELL

- Slika je nepoznatog autora talijanske škole početak 18. stoljeća. Upravo zahvaljujući ovoj slici, kao i đakovačkom arhivu, dalmatiner je 1993. godine međunarodno zaštićen kao izvorna hrvatska pasmina. Svojatali su ih Francuzi i Englezi, ali mi smo dokazali da je dalmatiner naš – govori fra Branko.

Vile u Gornjem Selu

Upravo zbog te slike i njezina značaja dalmatiner danas postaje zaštitni znak Zaostroga. Njihovim točkama oslikane su sve autobuske stanice u mjestu, a u centru je Selfie Dalmatian Wall, jedinstven studio u znaku dalmatinera, atrakcija za djecu i odrasle koji su kostimiraju u crno bijelo i slikaju u zanimljivom ambijentu posvećenom Dalmaciji, dalmatineru i Zaostrogu.

08.08.2023., Zaostrog - Malo turisticko mjesto na Makarskoj rivijeri nudi jedinstveni dozivljaj prostoriju nazvana Selfie dalmatian wall u kojoj se mozete kostimirat u stilu 101 dalmatinca koji je prepoznatljiv brend mjesta. Zacetnica ideje je Bozena Delas. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic /PIXSELL

Cijelu ovo čaroliju osmislila je Božena Delaš.

- Ovo je Selfie room koja tematizira Dalmaciju na jedan drugačiji način, a ljude animiramo da se odjenu u crno-bijele kombinacije, stave šešir i naočare i slikaju s našim kulisama koje mogu i sami dodirivati, premještati. Dio prostora posvećen je suncu i moru, dio dalmatineru, samostanu i Zaostrogu kakav je nekada bio pa je tu i tiramola. Jedan dio, sa starinskim krevetom posvećen je čuvenoj dalmatinskoj fjaki. Svi su oduševljeni, odlaze obogaćeni posebnim uspomenama – priča nam Božena kojoj za osmišljavanje ovog bajkovitog kutka zacijelo pomoglo iskustvo iz kazališta lutaka u Rijeci gdje je nekada radila. Ulaznica je 3 eura za djecu, 4 za odrasle.

08.08.2023., Zaostrog - Malo turisticko mjesto na Makarskoj rivijeri. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic /PIXSELL

Uz plažu nanizali su se kampovi, opjevani još u prošla vremena.

- Poznati smo po kampovima jer kampisti vole dobre plaže, tišinu, mir, zelenilo, kvalitetne šetnice i mogućnost pješačenja. Sve to imamo. U novije vrijeme, na prostoru Gornjeg sela, koje je bilo gotovo napušteno obnavljaju se stare kuće i grade luksuzne vile s bazenima koje su jako tražene – govori Matko Burić, načelnik općine Gradac, kojoj pripada Zaostrog.

Primjećujemo puno djece i mladih.

- U Zaostrogu se organizira GO festival, organiziraju ga Siščani, hvala im na tome, a općina ih sufinancira. Riječ je o međunarodnim igrama djece - kaže Burić.

08.08.2023., Zaostrog - Malo turisticko mjesto na Makarskoj rivijeri. Na samoj plazi moze se posuditi knjige te napuniti mobitel. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic /PIXSELL

Fra Aleksa partizan

Ime je, otkriva nam, Zaostrog dobio jer se nalazi iza Ostroga, glavnog grada Paganije, čiji ostaci još nisu pronađeni. Ispričao nam je još jednu posebnost.

- U Zaostrogu sunce dva puta izlazi. Izađe, a kako je na istočnoj strani ovo brdo, onda zađe iza njega i poslije se opet pojavi – pokazuje Burić.

08.08.2023., Zaostrog - Malo turisticko mjesto na Makarskoj rivijeri. Pogled na Zaostrog i Peljesac iz gornjeg sela. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic /PIXSELL

Na rivi je nedavno postavljen spomenik fra Aleksandru Ribičiću, dobročinitelju, humanisti i piscu, katoličkom redovniku i sudioniku partizanskog pokreta. Još jedna zanimljivost.

Gostoljubivost i susretljivost 10

Čistoća i urednost mjesta 10

Plaže 10

Raznolikost smještaja 8

Kvaliteta ugostiteljske ponude 9

Sadržaji za djecu 9

Događanja 8

Opskrbljenost 9

Autohtonost 10

Opći dojam 9

Ukupno 92

  1. Pirovac 94
  2. Veli Lošinj 94
  3. Zaostrog 92
  4. Vrsi 91
  5. Mandre 90
  6. Podgora 90
  7. Rogoznica 90
  8. Selce 90
  9. Vrgada 89
  10.  Pomer 89
  11.  Stobreč 89
  12.  Tribunj 88
  13.  Valbandon 87
  14.  Ika 86
  15.  Okrug 86
  16.  Metajna 85
  17.  Tribanj 84
  18.  Dajla 83
  19.  Omišalj 82
  20.  Prvić Luka 81
  21.  Trget 81
  22.  Kožino 79
  23.  Lukovo 79
  24.  Jadrtovac 77
  25.  Bakarac 76
  26.  Zaton
  27.  Komarna
  28.  Viganj
  29.  Drače
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Gradskodete
Gradskodete
14:41 11.08.2023.

Meni vise lici kao Zao i Strog. Cini se jedno od rijetkih mijesta na Jadranu koje nije apartmanizirano, izbetonirano i upropasceno. Izgleda isto kao i 1986 godine kada sam zadnji put bio.Koliko ce tako ostati, narocito nakon busenja tunela?

IZ
izrazlica
14:15 11.08.2023.

takozvani konobari predatori .. zerbische šajze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije