Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko bi rekao..

Nemojte ih ovako raditi: Ovo je najnezdraviji način pripreme jaja!

Shutterstock
03.05.2023.
u 07:00

Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, postoje neke metode koje su manje zdrave od drugih

Jaja su fantastičan izvor mnogih esencijalnih nutrijenata. Bjelanjci su nevjerojatan izvor proteina, a žumanjci su izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein/zeaksantin, a oba promiču zdravlje očiju, tvrdi dijetetičarka Lindsay Wengler iz Olive Branch Nutritiona. Wengler također primjećuje da su jaja u prošlosti bila loše ocijenjena zbog utjecaja na razinu kolesterola, ali sada znamo da ne podižu kolesterol kao što se prije mislilo", piše Yahoo.

No, ako želite izvući najviše koristi od jaja, savjetujemo vam da razmislite o metodi pripreme. Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, postoje neke metode koje su manje zdrave od drugih. Nutricionisti su otkrili koji je apsolutno najnezdraviji način pripreme jaja, a oni se slažu da je to prženje u previše ulja na jakoj vatri.

Zašto je najnezdraviji način kuhanja jaja prženje na visokoj temperaturi? Iako je prženje jaja jedna od najpopularnijih metoda pripreme jaja, to nije nužno i najzdravija metoda koju možete izabrati. Ulje i maslac bogati su kalorijama, maslac i mast još i zasićenim masnim kiselinama. "Ako pržite jaja na maslacu, možete poništiti neke od prekrasnih zdravstvenih dobrobiti jaja. Jaja su prirodno bogata proteinima i imaju malo zasićenih masnoća, ali čim dodate maslac u smjesu, razina zasićenih masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo jer je prekomjerna količina zasićenih masnoća u prehrani usko povezana sa srčanim bolestima," kaže Katherine Basbaum, registrirana dijetetičarka u UVA Health's Heart and Vascular Center. "Smjernice o prehrani za Amerikance 2020. do 2025. sugeriraju da unos zasićenih masti bude manji od 10% ukupnih kalorija dnevno. Korištenje zasićenih masti u kuhanju jaja dodaje kalorije jelu, kao i nezdrave masnoće koje se povezuju s povećanim rizikom od srčanih bolesti," dodaje Tara Tomaino, RD, registrirana dijetetičarka iz New Jerseyja.

Tomaino napominje da nije samo maslac ono čega se morate čuvati: kokosovo ulje i mast od slanine također su loši, kao i kombinacije s velikom količinom zasićene masti u obliku vrhnja ili sira. Korištenje svih ovih sastojaka "može umanjiti visok nutritivni profil jaja", objašnjava ona. Najmanje je zdravo pržiti jaja na visokoj temperaturi. "Pri kuhanju na visokim temperaturama ulje oksidira, a to može utjecati na upalne procese u tijelu", kaže registrirana dijetetičarka Rebecca Washuta. "Prilikom prženja ili pirjanja jaja važno je koristiti ulja koja se dime tek na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se spriječila oksidacija", dodaje ona.

Kako umjesto toga pripremiti jaja? "Pripremanje jaja s minimalnom količinom masnoća ili uporaba nezasićenih masti poput maslinova ulja ili ulja avokada zdravija su alternativa. Tvrdo kuhana ili poširana jaja ne sadrže dodatnu masnoću", kaže Tomaino. Osim toga kako ih kuhate, bitno je i s čim jedete jaja. "Poslužite jaja s izdašnom porcijom povrća kako biste dobili dodatne nutrijente i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, špinata i rikole izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput šparoga, brokule, paprike i luka", savjetuje Tomaino.

Mogu biti vrlo korisna: Četiri načina na koja možete koristiti jaja u kućanstvu, a nije za jelo!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije