Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pametni dom današnjice

Osuđeni ste na zatvorene prostore? Donosimo načine kako ih učiniti ugodnijima i zdravljima

VELUX
Foto: VELUX
1/4
28.09.2021.
u 11:53

Prostori u kojima boravite bitno utječu na psihofizičko stanje, ali i cjelokupno zdravlje. Ulaganje u dom nikad nije nepotrebni trošak, ali postoje i jednostavna rješenja

Gotovo 90 posto života provest ćete u zatvorenom prostoru, a tako kažu istraživači sa Stanforda. Dolazi hladnije vrijeme pa će kuće češće biti mjesto boravka. Škole su se opet popunile nakon ljetnih praznika, a isto je i s uredima. Sve ovo su mjesta u kojima provodite dobar dio svog vremena. Zato je važno da prostori budu prilagođeni svim potrebama onih koji u njima borave te da budu ugodni, opuštajući i zdravi.

Poboljšanjem životnog prostora poboljšat će se vaše opće raspoloženje. Moći ćete provoditi poletnije dane, a obaveze će biti manje teške zbog odmorenosti. Tek malene promjene mogu učiniti razliku i približiti vaše domove uvjetima mirnoće i zdravlja.

Male promjene koje čine veliku razliku

Zrak u zatvorenim prostorima, prema istraživanju koje je provela EPA, može biti čak do pet puta zagađeniji od onog izvana. Zato, zbog očuvanja zdravlja, važno je provjetravati prostorije u kojima se boravi, i to barem tri puta dnevno. Pritom uvijek treba biti otvoreno više od jednog prozora na minimalno desetak minuta, a provjetravanje je pogotovo poželjno nakon aktivnosti poput kuhanja ili čišćenja.

Svakodnevne aktivnosti, od kuhanja pa čak do spavanja, zagađuju zrak u prostorijama. Provjetravanje je zato veoma važno, a pogotovo kad se borimo s virusom
Foto: VELUX

Osim što domove čini ljepšima, prirodna svjetlost pridonosi psihofizičkom zdravlju. Nakon zime možete se osjećati umorno i bezvoljno upravo zbog manje količine danje svjetlosti koja posljedično utječe na razine serotonina, takozvanog hormona sreće. Sunčeve zrake pružaju i prijeko potreban vitamin D koji je važan saveznik imunološkog sustava. Zato, dignite rolete i maknite zavjese te pustite sunce da odradi svoje. Kako biste najbolje iskoristili ove prednosti, možete razmisliti i o postavljanju ogledala koje će reflektirati svjetlost.

Unesite prirodu u svoj dom

Za postizanje ugode i zadovoljnosti, potrebno je ostvariti vezu sa vanjskim svijetom i ne se osjećati odsječeno. Zato je dobro vidjeti ljude kako prolaze ulicom, primjećivati iz doma kako lišće mijenja boju i osjetiti promjene svjetla kako bi tijelo znalo da je vrijeme za spavanje ili pak za buđenje. Da biste to ostvarili, aktivnosti na koje trošite najviše vremena primaknite prozoru. To može biti radni stol, omiljena sofa za čitanje ili stol za kojim doručkujete i večerate.

Neutralni tonovi i propuštanje svijetla u dom poboljšavaju raspoloženje, a premještanje jednostavnih svakodnevnih aktivnosti pokraj izvora prirodnog svijetla može biti jednako okrepljujuće
Foto: VELUX

Činit će vam se kao da ste dio prirode i ako elemente iz nje unesete u svoj dom. U vaš prostor je tako poželjno ukomponirati namještaj od drva, a pogotovo onog svijetlog poput bukve, bagrema ili bambusa. Osim ovoga, žive lisnate biljke u kamenim teglama su odlična opcija. Ukrašavanje pojedinih elemenata jutom jednako može poslužiti svrsi, a kupaonski otirači napravljeni od kamenčića će mnogima nakon tuširanja pružiti osjećaj kao da su zakoračili u prirodu.

Pametni domovi za bezbrižnost

Osim primjenom ovih savjeta, ugodnost doma može se pospješiti i nešto većim projektima. Primjerice, adaptacijom prostora i usvajanjem koncepta otvorenog prostora. Osim radovima, ovo se može postići i pomicanjem određenih komada namještaja koji narušavaju otvorenost prostora.

Pri planiranju interijera važno je iskoristiti prednosti koje nam nudi prostor, a pametnim rješenjima popraviti potencijalne nedostatke
Foto: VELUX

Zamjena prozora isto može poslužiti kao idealno rješenje jer ne propuštaju svi prozori jednaku količinu svjetla u domove. Krovni prozori trebali bi biti iskorišteni u svim prostorima u kojima je moguće, a pametni sustavi, osim funkcionalnosti, pridonose i bezbrižnosti pošto umjesto vas vode brigu o kvaliteti zraka.

VELUX krovni prozori u prostore propuštaju dva puta više svjetlosti, a i nebo je svjetlije na zenitu nego što je to slučaj na horizontu pa je to pametno iskoristiti. Nadalje, ravni krov s prozorom upit će još više svjetlosti nego samo tipični krovni, a VELUX ima rješenje i za takve pothvate.

 VELUX ACTIVE sustav je koji kontrolira prozore pa ih nećete morati zatvarati prije kiše jer oni će to napraviti sami. Naime, sustav crpi podatke o lokalnoj vremenskoj prognozi, a i mjeri razinu vlage, koncentraciju ugljičnog dioksida i visinu temperature u prostoriji te tako osigurava da svi elementi budu na odgovarajućoj razini. Ima i opciju povrata topline kojom će prije propuštanja zraka u dom, ugrijati ga ili ohladiti do prave temperature.

Sjenila na prozorima mogu poslužiti kao pomoć u reguliranju bioritma, a i pridonose kvaliteti spavanja jer reguliraju svjetlost  i danju i noću. VELUX sjenila pomažu i u održavanju topline, jer osim što kontroliraju količinu svjetlosti, svojim dizajnom djeluju i kao izolator.

Pametni dom nije samo dom budućnosti, on je naša današnjica. Uređaji koji se mogu kontrolirati preko internetske veze, a na isti način i sami dobivaju podatke, danas su potrebni zbog različitih faktora koji utječu na zdravlje, a iscrpljujuće ih je samostalno držati pod kontrolom zbog svih obaveza koje ionako imate, VELUX proizvodi olakšavaju svakodnevicu i pritom misle na vaše zdravlje.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom VELUX.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije