Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrana za promidžbu metropole

Ovo je advent starog Zagreba u delicijama

23.11.2016., Zagreb - Vesna Prajz Velic spravlja adventske recepte. DKS_56147220 Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/8
25.11.2016.
u 16:00

Pogledajte recepte kojima ove godine TZ Zagreba mami goste, uz njih možete pripremiti tradicionalna jela

Miris kolača proširit će se zagrebačkim kućama već sljedeći tjedan. Pripreme za Božić i Novu godinu u prvom tjednu došašća nisu ništa neobično za mnoge domaćice, koje će početi sa suhim kolačićima, poput medenjaka ili vanilin kiflica, te ih spremiti u limene kutije. I pažljivo ih skriti u neki zabačeni kutak smočnice kako ih ukućani ne bi pojeli i prije Božića.

Ostala joj klopa nije do boka

A do 25. prosinca speći će i do desetak raznih vrsta. Paprenjaci, makovnjača, orehnjača, sarma, purica s mlincima, odojak... recepte za tradicionalne zagrebačke specijalitete zapisali su u sklopu Facebook grupe “Starozagrebački recepti”, a dio njih nudi i Turistička zajednica u sklopu promidžbe Adventa u Zagrebu.

A domaćice i ljubitelji kuhanja prilično se trude ne bi li božićni blagdani u njihovim domovima bili što “zagrebačkiji”, baš onako kako su ih slavili njihovi preci.

– Starozagrebački jelovnik bio bi pastrva ili šaran s grah salatom, a Božić je počinjao hladetinom, puricom s mlincima, pečenim krumpirima, obveznom juhom s domaćim rezancima. A što se tiče kolača, nema kraja... – govori Vesna Prajz Velić, administratorica i pokretačica Facebook grupe koju vodi uz Eriku Riedel, Lidiju Kozacinski, Tatjanu Kobiju i Ivanu Herceg. No, dodaje, tijekom godina hrana na obiteljskom zagrebačkom stolu se promijenila, pa se sada, primjerice, umjesto šarana ili pastrve za Badnjak jede i bakalar, obvezan u njenoj obitelji. Kolače je znala peći 15 do 20 dana prije Božića, no s obzirom na to da ih rade i njena sestra, majka te svekrva, nakupi se toga, pa se uvijek dogovaraju koliko vrsta će koja ispeći.

– Znalo je biti toliko kolača da smo ih morali zamrzavati, a iz “dubokog” su se vadili još u kolovozu. Ove godine pečem mađaricu, kuglof i oblatne s čokoladom – kaže V. Prajz Velić. Tradicija je da se za Božić jede perad jer svu zemlju baca nazad, pa tako simbolično loše ostavlja iza sebe. A prase za Novu je važno jer ruje njuškom naprijed pa tako i godina ide u tom pravcu i bolja je od prošle. Sarma se, pak, kuhala već 23. prosinca, a jela se skroz do Nove godine.

– Ništa ne može tako lijepo dočarati sarmu kao stihovi Hladnog piva: Sva ostala klopa joj nije do boka.... – napisali su djelatnici Turističke zajednice i na web stranci pridodali recept kako bi se moglo uživati u okusima adventskog Zagreba. Uz upute koje objavljujemo i vi možete napraviti sarmu, ali i paprenjake, makovnjaču i vanilin kiflice, na tradicionalan način.

Narudžbe od rujna

A onima koji nisu vični kuhanju doskočili su zaposlenici Esplanade, koji nude dostavu purice s mlincima. – Zagrepčani su to odlično prihvatili, a narudžbe primamo već u rujnu. Već sad smo ih gotovo rasprodali – kaže Sanda Sokol iz toga hotela. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije