Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratite pažnju!

Ovo je rani simptom raka koji mnogima najčešće promakne

shutterstock
08.05.2024.
u 10:30

Postoji jedan rani simptom raka koji često prolazi ispod radara jer su mnogi od nas ‘prezaposleni’ da bi ga primijetili.

Tako je lako naše osobne zdravstvene potrebe staviti na posljednje mjesto. Možda vaš supružnik, djeca ili roditelji imaju pretrpan raspored pregleda kod liječnika i aktivnosti koje trebate pratiti. Možda vam posao oduzima toliko energije da ne možete zamisliti da na svoj popis obaveza dodate zdravstveni termin, pogotovo ako se ne osjećate bolesno. No, prema onkolozima, bez obzira na to koliko ste zaposleni, trebali biste prioritet dati vašem zdravlju, prenosi Yahoo

Bilo bi pogrešno razmišljati o svom zdravlju samo kada vam je potrebna liječnička intervencija. Postoji jedan rani simptom raka koji često prolazi ispod radara jer su mnogi od nas ‘prezaposleni’ da bi ga primijetili. Prema dr. Susanni Greer, imunologinji specijaliziranoj za istraživanje onkologije i autoimunih bolesti, ovaj znak koji se često propušta je ignoriranje kada nešto nije normalno za vas ili odbacivanje promjene u vašem tijelu koja nije tipična.

VEZANI ČLANCI: 

Postoji mnogo različitih vrsta raka, pa ne čudi što dr. Greer kaže da se oni pojavljuju na mnogo različitih načina. Ako želite rano dijagnosticirati rak, ona kaže da je ključno biti u skladu sa svojim tijelom (znati što je za vas normalno, a što nije). ‘Općenito, rani znakovi upozorenja za sve vrste raka su promjene u vašem tijelu koje se razlikuju od onoga što je za vas normalno’, kaže ona, ‘Specifični rani znakovi upozorenja uključuju, ali nisu ograničeni na, umor, promjene u navikama pražnjenja crijeva ili mokraćnog mjehura, rane koje ne zacjeljuju, neobične kvržice, zadebljana područja ili iscjedak, promjene u disanju kao što su otežano disanje, kašalj, promuklost, neobjašnjiv gubitak težine, kronične probavne smetnje i promjene na bradavicama’. 

Za žene, ginekološka onkologinja dr. Kellie Rath,dodaje da nemogućnost jedenja punog obroka, krv u mokraći ili stolici, nepravilno vaginalno krvarenje, abnormalne lezije na koži, tumor na dojkama, novi abdominalni ili zdjelični bol, novi nedostatak daha ili kašalj, natečeni limfni čvorovi, među ostalim simptomima, mogu biti znakovi raka.

Da budemo jasni, to ne znači da ako iznenada počnete osjećati umor ili imate probavne smetnje, trebali biste automatski pretpostaviti da imate rak. To nije istina. To jednostavno znači da se bilo kakve promjene koje doživljavate ne smiju odbaciti i da ih treba shvatiti kao znak da posjetite svog liječnika.

GALERIJA: Ovo su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati

1/8

Prilikom vašeg posjeta, dr. Rath kaže da svom liječniku objasnite koji su vaši novi simptomi i zašto ste zabrinuti. Ako ste zabrinuti da imate rak, ona preporučuje da na pregled dovedete nekoga od povjerenja. ‘Mnogo puta simptomi raka mogu biti suptilni. Također je zastrašujuće posjetiti liječnika kada ste zabrinuti zbog raka’, kaže ona, ‘Vođenje člana obitelji ili prijatelja sa sobom može pomoći kod ovih osjećaja i pružiti drugi set ušiju za pamćenje svih stvari o kojima razgovarate tijekom pregleda’. 

Zdrave navike koje mogu smanjiti rizik od raka

Dobivanje raka nije uvijek moguće spriječiti, ali stručnjaci kažu da postoje navike koje mogu pomoći u smanjenju rizika. ‘Najvažnije je izbjegavanje izloženosti poznatim karcinogenima uključujući dim cigareta i duhan, UV zračenje sunca, alkohol i masnu hranu’, kaže dr. Greer. Dodaje da cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV), tjelesna aktivnost i redoviti pregledi za rak dojke, vrata maternice, prostate i debelog crijeva mogu igrati ulogu u prevenciji ili ranom otkrivanju raka.

VEZANI ČLANCI: 

Uz sve ove radnje, dr. Rath kaže da je također korisno znati da li je vaša obitelj bolovala od raka. ‘Neki pacijenti koji imaju snažnu obiteljsku povijest raka podobni su za genetsko testiranje’, kaže ona, dodajući da genetsko testiranje može pomoći u identificiranju gena koji mogu povećati rizik od razvoja raka. ‘Ako nosite određene gene, možda će vam biti propisani lijekovi ili kirurški zahvati za sprječavanje raka’, dodaje.

Na kraju, ako imate bilo kakvih pitanja o prevenciji raka, dr. Rath savjetuje da posjetite svog liječnika. Za to su oni tu! Iako ne želite živjeti u stalnom strahu od dobivanja raka, važno je voditi računa o vlastitom zdravlju – a to počinje sa spoznajom što je za vas normalno, a što nije. Ako primijetite da nešto nije u redu, nemojte izbjegavati saznati zašto zbog straha ili zauzetosti. Kod svakog raka rano otkrivanje je ključno.

Ako žudite za ovom namirnicom, to bi mogao biti rani znak demencije:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije