Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mljac!

Preslatki božićni medenjaci: Isprobajte ovaj jednostavan recept za omiljene kolačiće!

Shutterstock
15.12.2022.
u 13:48

Ovaj klasik iz djetinjstva je jednostavan za pripremu, savršena podloga za dekoraciju i uvijek su tako ukusni...

Još nemate ideje za božićne kolače? Ne trebate se mučiti s traženjem jer imamo recept za vas. Medenjaci su jedan od najpopularnijih božićnih kolačića, a mi vam donosimo najjednostavniji recept uz pomoć kojeg će sigurno ispasti savršeno i ukusno, piše Metro.

Ovi slasni kolačići mogu se oblikovati u sve vrste božićnih likova, a možete eksperimentirati i s glazurom u boji.

Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad!

1/6

Sastojci:

  • 145 grama maslaca na sobnoj temperaturi
  •  150 g smeđeg šećera
  • 200g crnog melasa
  •  1 jaje
  • • ¼ žličice sjemenki vanilije
  • 440g glatkog brašna
  •  1 žličica sode bikarbone
  •  ½ žličice morske soli
  • žlica mljevenog đumbira
  •  1 žlica mljevenog cimeta
  • 1 žličica pimenta

Za glazuru:

  • 80g bjelanjaka

  • 450g šećera u prahu

  • izbor prehrambenih boja

Foto: Shutterstock

Priprema medenjaka:

U svoj mikser dodajte mekani maslac, melasu, šećer i vrhnje, i pomoću nastavka s lopaticom miješajte na srednjoj brzini 2 minute.  Nakon toga dodajte jaje i vaniliju dok se sve ne sjedini. Zatim, stavite sve suhe sastojke u zdjelu i dodajte u smjesu maslaca u tri dijela, pazeći da miješate samo na maloj brzini na stroju, te da ne umutite tijesto previše. Nakon toga, izvadite tijesto i zamotajte u prozirnu foliju te ostavite u hladnjaku 24 sata.Tijesto ravnomjerno razvaljajte uz malo brašna na debljinu od 5 mm, a zatim to razvaljano tijesto stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i zamrznite. Izvadite smrznuto razvaljano tijesto, izrežite željene oblike, uklonite sav višak tijesta i ponovno zamrznite izrezane oblike. Zagrijte pećnicu na 160°C i pecite kekse 10 minuta, a kada su gotovi, ostavite ih da se ohlade.

Priprema glazure: 

Koristeći mikser, pomiješajte snijeg od bjelanjaka i šećer u prahu. Prvo miješajte polako, a zatim uključite uređaj do maksimalne brzine dok ne dobijete gustu pastu. Podijelite glazuru u male zdjelice – ovisno o tome koliko boja želite napraviti. Zatim dodajte prehrambenu boju u svaku zdjelu i dobro promiješajte. Glazuru možete staviti u vrećicu za ukrašavanje, a ako je nemate, koristite običnu plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Stisnite svu glazuru u jedan kut vrećice, a potom škaricama pažljivo odstranite minijaturni komadić ruba. Rupica uistinu mora biti malena kako bi glazura koja će izaći iz nje bila tanka. Kad su svi medenjaci ukrašeni, pecite ih na 50°C 30 minuta da se glazura stisne.

Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema 'dizanja' tijesta i gotove su za čas!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije