Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ili slijedite recept

Vrijeme je omiljene proljetne delikatese: Šparoge pripremite na jedan od ova tri načina

Pixabay
04.04.2023.
u 15:30

Bez obzira da li ih blanširate u vrućoj vodi ili prite na tavi, šparoge ne treba termički obrađivati dulje od 5 do 6 minuta.

Sezona branja šparoga je u jeku pa će ih neki možda već i tradicionalno pripremati u danima oko Uskrsa, a ako se još niste susreli s tom ukusnom i nutritivno bogatom namirnicom, dobro je reći da su šparoge dokazano zdrave za jetru, bubrege i pluća, te da sadrže svega 43 kalorije po šalici, što ih čini idealnima i za reguliranje tjelesne težine. Šparoge su dakle, posebno one divlje, s razlogom vrlo cijenjene među gastronomima i kuharima, a najčešće se pripremaju kratkom termičkom obradom samo dok malo ne omekšaju, te se dodaju salatama, rižotima, tjestenini i juhama, ili se pak poslužuju kao prilog mesnim i ribljim jelima.

Posebno su cijenjene divlje šparoge koje su izgledom tanje i okusom puno intenzivnije, te zdravije od uzgojenih, a koje u Hrvatskoj rastu u Dalmaciji i priobalju. BBC-jev portal Good Food ima tako nekoliko jednostavnih savjeta za njihovu pripremu, a bez obzira za koji se način odlučite, prvo svakoj šparogi odlomite vrh tako da ga savijate dok sam ne pukne, a zatim ih sve zajedno pri vrhu 'poravnajte'.

Blanširanje - Uronite pripremljene šparoge u posudu s kipućom vodom i kuhajte minutu do dvije ili dok ne omekša. Šparoge izvadite šupljikavom žlicom i stavite izravno u zdjelu s ledenom vodom. Čuvajte u hladnjaku dok vam ne zatreba, a zatim jednostavno ocijedite i ponovno zagrijte u tavi s malo maslaca kada želite poslužiti.

Prženje na tavi - Stavite tavu na jaku vatru i kada se zagrije dodajte šparoge, pokapajte ih maslinovim uljem i začinite solju i crnim paprom. Tako pržite jednu do dvije minute, povremeno okrećući da omekšaju s obje strane. Provjerite jesu li gotove tako da ih izvadite i vidite da li se savijaju.

Sirove vrpce - Gulilicom za povrće uklonite čvršću vanjsku opnu i bacite je. Zatim istim gulilicom oblikujte duge vrpce dok ne dođete do sredine, okrenite šparogu i to ponovite s druge strane. Vrpce iskoristite u salati začinjenoj samo maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom. Poslužite s lješnjacima, rotkvicama i parmezanom.

Recept za divlje šparoge s jajima

Sastojci:

  • 600 g divljih šparoga
  • 200 g luka
  • prstohvat soli, pola žličice crnog mljevenog papra
  • 8 jaja
  • 6 žlica maslinovog ulja

Priprema:

  • Šparoge operite i odvojite im vrhove pa ih izlomite na komade.
  • Na maslinovu ulju kratko popržite sitno nasjeckani luk, dodajte šparoge, posolite, popaprite i pirjajte dok ne omekšaju (ne više od pet minuta).
  • Dodajte razmućena jaja, posolite i miješajte dok se jaja ne ispeku.
  • Po želji poslužite uz domaći kruh i naribajte preko kozji ili ovčji sir.

Znate li zašto se na Uskrs jedu jaja? Iza toga je dugogodišnja tradicija

Ključne riječi

Komentara 1

NO
Nostromo
16:11 04.04.2023.

Da, samo nitko nije rekao niti napisao kolika je cijena vezice divljih šparoga. Mogu kupiti skoro kilu telećeg buta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije