Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
doktorica otkriva

Zašto nam trbuh kruli kada smo gladni i kako to zaustaviti?

pixabay
09.03.2024.
u 07:00

Ako vam se čini da vam želudac neprestano kruli prije nego što se osjećate spremni za novi obrok, možda ćete morati jesti manje, ali češće.

Svatko je to doživio – na sastanku ste i želudac vas ne prestaje (glasno) podsjećati da ste preskočili ručak. Osjećate se posramljeno dok glasno tutnjanje prekida vašu prezentaciju, ali stručnjaci kažu da se toga ne trebate sramiti - jer ova je buka izvan vaše kontrole. Savršeno normalan fiziološki proces poznat je kao borborygmi i rezultat je kontrakcija mišića u želucu i crijevima, piše Daily Mail

Oni pomažu u kretanju hrane duž probavnog trakta, rekla je gastroenterologinja dr. Donna Powell. Međutim, kada je trakt prazan jer niste jeli, normalne kontrakcije stvaraju buku dok pomiču zrak i tekućine kroz želudac i crijeva. 'Kruljenje u želucu je normalan fiziološki proces. Događa se svima i jednostavno je znak da je vaš probavni sustav normalan’, dodaje. 

VEZANI ČLANCI: 

To je također 'izvan naše kontrole', rekla je. Hrana se neprestano kreće kroz tijelo, a ako su vaš želudac i crijeva prazni, veća je vjerojatnost da ćete čuti probavne zvukove jer nema hrane koja bi prigušila zvuk. I dok možda nema hrane, smatra se da glad uzrokuje lučenje hormona koji unatoč tome pokreću kontrakcije.

Ali. što se događa ako ste negdje gdje ne možete lako pojesti obrok - postoji li način da ublažite bučne simptome praznog želuca? Stručnjaci kažu da bi čaša vode mogla biti dovoljna da privremeno priguši kruljenje. Sporije jedenje obroka također može pomoći jer će usporiti probavu, održavajući vas dulje sitima.

Ako vam se čini da vam želudac neprestano kruli prije nego što se osjećate spremni za novi obrok, možda ćete morati jesti manje, ali češće. Zamjena tri veća obroka za četiri do šest manjih može poboljšati probavu i spriječiti kruljenje, kao i poboljšati metabolizam i učiniti vas zadovoljnijima - što će spriječiti zvukove gladi.

VEZANI ČLANCI: 

Ako vaš želudac i dalje kruli, čak i nakon što ste zadovoljili apetit, dr. Powell kaže da bi to mogao biti znak da je vaš probavni sustav krenuo u akciju.  Međutim, to može biti i zbog prekomjernih plinova, probavnih smetnji, proljeva ili kroničnog gastrointestinalnog stanja kao što je sindrom iritabilnog crijeva (IBS).

Kako biste izbjegli neugodne zvukove, dr. Powell je rekla da je važno održavati želudac zadovoljnim tako što ćete jesti redovito i ne preskakati obroke. Izbjegavanje gaziranih pića i držanje podalje od hrane koja stvara plinove poput brokule, kupusa i graha također može pomoći u smanjenju kruljenja nakon obroka. Također biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom o svim dugotrajnim ili bolnim kruljenjem u trbuhu.

Ako imate ovakve simptome kod bolova u trbuhu, obavezno posjetite liječnika!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije