Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripazite!

Zbog ovih pića ne možete spavati: 'Nije problematičan samo alkohol'

Shuttershock
13.06.2023.
u 09:30

Čovjek kojeg nazivaju 'Gospodarom sna' podijelio je neke od stvari koje vam mogu poremetiti san tijekom večeri, pogotovo po toplom vremenu - uključujući određena pića.

Kada je riječ o spavanju, svi znamo da postoji određena hrana i piće koje ne bismo trebali konzumirati jer mogu utjecati na kvalitetu našeg sna. Alkohol je očito glavni uzrok poremećaja sna, ali to nije jedino piće koje biste trebali izbjegavati piti prije spavanja. Kofein je također jedna od stvari koju treba izbjegavati, a mnogi ljudi trebali bi prestati piti čaj ili kavu u poslijepodnevnim satima kako bi mogli zaspati navečer. Ali, možda niste razmišljali o tome da se kofein nalazi i u drugim proizvodima - kao što su vaša omiljena gazirana pića koja biste mogli popiti uz večeru ili nakon večere, prenosi The Mirror.

To je nešto o čemu je Chris Tattersall, generalni direktor Woolrooma, koji je prozvan 'gospodar sna', pozvao ljude da razmisle. Stručnjak je podijelio neke od najvećih stvari koje su potrebne za dobar san i neke od stvari koje ga ometaju. Počeo je rekavši da ljudima savjetuje da ne jedu tri sata prije spavanja. 'Pokušajte jesti što je ranije moguće i razmislite o tome što jedete', rekao je prije nego što je nastavio s upozorenjem na kofein. 'Razmislite o stvarima kao što je kofein, ako on posebno utječe na vas, nemojte ga uzimati prekasno'.

VEZANI ČLANCI: 

'Što se tiče pića na bazi kofeina, također morate razmišljati o gaziranim pićima jer ona mogu sadržavati kofein. Zašto umjesto toga ne razmislite o vodi?', upitao se Chris, 'Prirodno se znojimo i gubimo pola litre do litre vode noću, stoga je svakako nadoknadite tijekom dana kako biste bili sigurni da je vaše tijelo dovoljno hidratizirano. To će vam omogućiti bolji san i spriječiti da se probudite sa suhim ustima'.

Chris je potaknuo ljude i da razmišljaju o svojoj okolini za spavanje, objašnjavajući da je idealna temperatura za spavanje u spavaćoj sobi između 16 i 18 stupnjeva Celzijusa. Očito je da ljeti može biti prilično teško postići ovu temperaturu u vašoj sobi, pa on poziva ljude da dobro razmisle o ventilaciji kako bi zrak održali svježim i smanjili toplinu. A, ako ste zabrinuti da vam je noću prevruće, on je objasnio kako vaša posteljina i vrsta madraca mogu imati utjecaja.

VEZANI ČLANCI: 

'Netko tko ima madrac od memorijske pjene bit će mu vrlo vruće jer je memorijska pjena iznimno gusta i svu toplinu vraća na vas. Također, trebali biste razmisliti o vrsti pokrivača koju koristite povrh toga jer će i on stvarati puno više topline', dodao je. Tvrdi i da se većina posteljine od sintetičkih vlakana poput poliestera suočava sa sličnim problemima kao memorijska pjena i da nije dobra za 'upravljanje vlažnosti': 'Oni vam također vraćaju svu tu toplinu i vlagu. Dakle, tu imamo izazov u pogledu našeg okruženja za spavanje'.

Umjesto toga, Chris tvrdi da je ključ za bolji noćni san, bez obzira na vremenske prilike, isprobati vunu - bilo da se radi o vašem madracu ili posteljini. Stručnjak, koji je surađivao sa Sveučilištem u Leedsu na testiranju vune i otkrivanju kako ona utječe na san, kaže da prirodni materijal pruža dublji, regenerativni san zbog načina na koji pomaže u regulaciji temperature. Dodao je: 'Zapravo, stara izreka 'priroda zna najbolje' je istinita i ono što trebamo učiniti je vratiti se na način na koji smo spavali prije 50 do 70 godina s više prirodnih vlakana, jer možemo spavati bolje i možemo spavati dublje'.

Madrac treba dubinski očistiti svakih nekoliko mjeseci: Evo jednostavne metode za to

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije