Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽITAK Hrana koja rasplamsava čula i pojačava seksualni užitak odavno je brižno čuvana tajna

Ljubavni zalogaji

208530.jpg
import
23.09.2005.
u 10:45

Seksualna želja jedan je od najfascinantnijih nagona. Odavno je prevladan njen prvobitni cilj, stvaranje potomstva, pa je u prvi plan isplivao samo neupitan užitak prilikom spolnog čina. A užitka nikad dosta. Zato se recepti za poticanje libida brižno traže i čuvaju, osobito oni koji hrani pripisuju božanske ljubavničke moći. Jer, što je bolje nego spojiti dva senzualna užitka, slastan zalogaj i strastan zagrljaj?

Biseri za Cezara
Kad bi grčka božica ljepote i ljubavi Afrodita katkad pokleknula u ljubavnom zagrljaju, na stol bi joj donijeli - vrapce. Priča kaže da je te neugledne ptice, posebice njihove jezike, smatrala vrhunskom poslasticom i moćnim afrodizijakom. Ako je i božica s Olimpa, utjelovljenje tjelesne ljubavi, koristila afrodizijake da pojača seksualnu želju, onda su takvi sitni trikovi dopušteni i ljudima, iako drevna poslovica o Jupiteru i biku tvrdi drukčije.

Da je samo i kratak pogled na bisere dovoljan da ženu prožmu trnci ugode, znali su i stari Egipćani. No, za razliku od današnjih nemaštovitih udavača, egipatska kraljica Kleopatra u nakitu je znala uživati cijelim tijelom. Otopila bi bisere u octu te popila takav napitak prije zavodničkih pohoda na Julija Cezara i Marka Antonija. Povijesni zapisi dokumentirali su djelotvornost takvog afrodizijaka.

Europljani su sve do 18. stoljeća koristili recepte rimskog liječnika Galena. Tvrdio je da hrana sa svojstvima afrodizijaka mora biti topla, vlažna te da mora izazivati vjetrove. Prve su dvije osobine relativno razumljive, ali za objašnjenje treće treba prokopati po Galenovim spisima. Taj je liječnik, naime, bio uvjeren da vjetrovi uzrokuju erekciju. Stoga su smočnice seksualnih maratonaca uvijek bile dupkom pune začina, feferona, mrkve, šparoge, anisa, gorušice i graška. O popratnim pojavama Galen nije pisao.

Za razliku od Europljana, Asteci su uživali u hrani i seksu mnogo slasnije. Montezuma, astečki vladar iz 16. stoljeća, navodno je pio 50 šalica čokolade prije posjeta svojemu haremu. Moderna znanost došla je i do molekularne podloge te postavke otkrivši impresivan kemijski sastav čokolade, koja obiluje fitokemikalijama s cijelim nizom povoljnih učinaka na zdravlje i boljitak čovjeka.

Škakljanje mjehurićima
Čokolada sadrži stimulans feniletilamin, što neki znanstvenici smatraju "kemikalijom ljubavi" budući da budi osjećaj blaženosti i uzbuđenja. Iako nije pri ruci imao kemijski laboratorij, tajnu formulu čokoladne strasti znao je i Casanova. Uz slatku i ljepljivu smeđu deliciju, potencijalnim ljubavnicama posluživao je, kao što to već muškarci čine, alkohol. Casanovine djeve prvo su škakljali mjehurići pjenušca, a tek onda veliki zavodnik. Mudriji od nesmotrenog ljubavnika bio je Shakespeare. U Macbethu je za piće rekao da budi želju, ali ometa izvedbu. Pri tome nije mislio na onu kazališnu.

I utješna vijest za one koji se brinu da prilikom ljubavnog čina ne "natuku" više kalorija nego što potroše - kuhanje nekome spada u najmoćnije poznate afrodizijake. No, zloporaba tog podatka jamči dugu prisilnu apstinenciju.


Čokoladna torta s bademima

Šećer, vanilijin šećer i maslac pjenasto izmiješajte. Dodajte žumance, bademe, prašak za pecivo, narančin sok i rastopljenu čokoladu. Na kraju lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u kalup, obložen masnim papirom i namazan maslacem, te pecite 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.
Krema: zakipite vrhnje i prelijte preko narezane čokolade. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ohladite najmanje sat vremena. Ohlađenu smjesu izmiješajte električnom miješalicom dok ne udvostruči volumen.
Pečeni ohlađeni biskvit prerežite i premažite pripremljenom kremom. Prelijte čokoladnom glazurom koju ste pripremili tako da u ste u čokoladu, koju ste otopili na pari, umiješali omekšani maslac.

Želite prijaviti greške?