Nije bezazleno

Gladujete u borbi sa skidanjem kilograma? Evo što vam se zbog toga može dogoditi

mršavljenje
Foto: Thinkstock
13.03.2014.
u 07:13

Posljednjih godina, holivudski trend drastičnog mršavljenja među glumicama nailazi na ozbiljne kritike, jer nekontrolirano gubljenje kilograma izaziva različite poremećaje u prehrani koji mogu biti pogubni za cijeli organizam, a ponekad mogu izazvati i trajna oštećenja. Ovo su samo neke od njih:

Neplodnost

Nedostatak masnog tkiva može prekinuti ovulaciju, dok višak sala može izazvati ozbiljan poremećaj razine hormona. Ipak, dobra vijest je to što se kod većine žena nakon uspostavljanja normalne prehrane i idealne težine, ovi problemi povlače i ne ostavljaju dugotrajne posljedice.

Srčani problemi

Anoreksija doslovno izgladnjuje srce i čini ga slabijim, dok dehidracija u slučaju bulimije izaziva poremećaj razine elektrolita, što povećava rizik od srčanog udara.

Gubitak zuba

Namjerno, svakodnevno povraćanje može uzrokovati češću pojavu karijesa, oboljenja zubnog mesa i gubitak zuba, jer želučana kiselina oštećuje zubnu caklinu. U ekstremnim slučajevima, bulimija i anoreksija izazivaju potpuni gubitak zubi prije tridesete godine.

Nadutost

Poremećaji u prehrani uzrokuju veliki broj različitih problema, od gastritisa do opstipacije, od kojih mnogi mogu izazvati i nadutost – što kod osoba koje su opsjednute izgledom stvara još gori osjećaj. Ako mislite da neka vama bliska osoba pati od poremećaja u prehrani, otvoreno i direktno razgovarajte s njom.

>>Bez obzira koju dijetu odabrali, ovo su 4 pravila za gubitak viška kilograma

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije