P: Vjerujem da pravilna izmjena tvari u organizmu ima veze sa zdravlje, ali i održavanjem zdrave tjelesne težine, pa me zanima kako ubrzati metabolizam.
O: Iako vrlo popularno pitanje za laike, ne postoji jednoznačan odgovor koje namirnice ubrzavaju metabolizam. Konačno, što znači ubrzavanje metabolizma? “Usporeni metabolizam” ne znači ništa drugo nego da osoba nije tjelesno aktivna, unosi previše ugljikohidrata i pogrešnih vrsta masti pa je rezultat debljina i pripadajuće kronične bolesti.
No, za lakše razumijevanje problema, moglo bi se istaknuti kako bi “ubrzavanje metabolizma” moglo značiti: učinkovito sagorijevanje masnog tkiva kao zalihe energije, bilo u mirovanju, bilo tijekom tjelesne aktivnosti. Upravo je redovita tjelesna aktivnost preduvjet ubrzavanja metabolizma, ne samo kako bi se pospješili enzimski procesi, potaknuo protok limfe (samim time i detoksikacija), ojačalo srce i krvne žile, već i kako bi se omogućili procesi “sagorijevanja” ciljanih hranjivih tvari (masnih kiselina) na staničnoj razini.
Za to je potrebno povećati udio mišićne mase, koji je kod ženskog spola tipično manji nego kod muškaraca. Kako bi se to postiglo, neobično važnu ulogu imaju proteini (bjelančevine) koji trebaju biti više zastupljeni u prehrani, u svakom obroku. Stoga bi piletina, puretina, riba, bjelanjci jajeta, mliječni proizvodi s manjim udjelom masti, biljni napici poput sojina, mahunarke (grah, leća, slanutak, bob, soja), manji udio orašastih plodova koji su također izvori proteina trebale biti najčešće namirnice u prehrani.
Imperativ je jesti što manje namirnice bogatih ugljikohidratima, posebno jednostavnim. Slatkiši, kruh, pecivo, pekarski proizvodi u većim količinama nisu poželjni, kao ni krumpir, bijela riža te prehrambeni proizvodi s dodanim šećerima poput glukozno-fruktoznih sirupa. Važno je prilagoditi omjere glavnih hranjivih tvari: ugljikohidrata manje od 50 posto dnevnog energetskog unosa (uglavnom iz povrća i voća, manjim dijelom iz žitarica i škrobastih namirnica), proteina s minimalno 20 posto dnevnog energetskog unosa i masti od 30 posto s naglaskom na jednostruko nezasićenim masnim kiselinama (maslinovo ulje, orašasti plodovi, avokado) te masna plava riba.
Među namirnicama koje ciljano mogu pomoći zeleni je čaj koji potiče termogenezu i lipolizu (razgradnju masnog tkiva), a bogat je specifičnim antioksidansima. Veći unos voća i voćnih sokova bez poštovanja navedenih preporuka neće dovesti do željenih rezultata.
>>Pogledajte sedmodnevni jelovnik za zdravlje i vitku liniju