Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Norveškoj rekordna zlata

Hrvatska je prošla prilično nezapaženo među 91 zemljom, nismo osvojili ni jednu medalju

Peking: Svečano zatvorene 24. Zimske olimpijske igre na kojima je Norveška srušila rekord po broju osvojenih zlatnih medalja dok je Hrvatska ostala bez odličja
Foto: Jaki Franja
1/13
21.02.2022.
u 08:18

Svojevrstan podvig, iskoristivši neigranje NHL igrača, izveli su Slovaci koji su u hokeju na ledu osvojili broncu, a s njima i Zagrepčanin Mislav Rosandić.

Spektakularnim vatrometom, kakav i dolikuje naciji koja je vatromet i izumila, u pekinškom "Ptičjem gnijezdu", spušten je zastor na 24. Zimske olimpijske igre. Igre je zatvorenim proglasio predsjednik MOO-a Thomas Bach koji je, prije no što će Talijani preuzeti štafetu organizatora sljedećih Igara, opet poslao snažnu poruku političkim liderima ciljajući time zacijelo i na Putina i Bidena i njima slične koji se "igraju s vatrom".

– Ideja olimpijskog duha jača je od sila koje nas žele podijeliti i ta snaga daje priliku miru. Neka politički lideri diljem svijeta budu inspirirani primjerom solidarnosti sportaša.... Pozivamo međunarodnu zajednicu da omogući jednak pristup cjepivu diljem svijeta.

Rusima "dojadio" Čajkovski

Na ovim Igrama nastupili su sportaši i sportašice iz 91 zemlje, čak 2781 natjecatelj, među kojima je bilo i onih 11 hrvatskih od kojih nitko nije dograbio nijedno odličje od onih 109 podijeljenih kompleta u 15 sportova. Štoviše, Hrvati su kroz ove Igre u svjetskim okvirima prošli prilično nezapaženo, baš kao što su nezapažene bile i njihove jakne (crne, bez kockica) na svečanom otvorenju. Najbolji rezultat ostvarila su dvojica skijaša, Filip Zubčić kao 10. u veleslalomu i Samuel Kolega 15. u utrci slalomaša.

Svi ostali nastupi naših pripadaju spektru osobnih zadovoljstava što su na Igrama uopće i nastupili jer iz zemlje bez kvalitetnih trkačkih staza, bez rampi za snowboard ili pak mogućnosti za kvalitetan trening u short tracku, više od toga nije se ni moglo očekivati.

Na paradi zastava hrvatsku je trobojnicu nosila naša najmlađa olimpijka, 17-godišnja, Tena Hadžić, a na povratku kući društvo će joj činiti i kolege trkači Marko Skender i Vedrana Malec koji su u subotu i nedjelju trčali maraton. A upravo su pobjednici tih utrka doživjeli najsnažnije zadovoljstvo proglašenja pobjednika jer je ono obavljeno unutar svečanosti zatvaranja. A taj gušt da na velebnom stadionu sluša svoju himnu i gleda podizanje svoje zastave imala je samo Theresa Johaug, pobjednica na 30 kilometara. A time se pohvaliti nije mogao pobjednik muškog maratona Aleksandar Bolšunov jer on je morao gledati olimpijsku zastavu i slušati "Koncert za klavir broj 1" od Čajkovskog. Jer zbog stalnih sumnji u državni doping, Rusima i dalje nije bilo dopušteno da slave zlata uz nacionalna obilježja.

Sa svojim trećim zlatom u 16 dana Johaug je postala najuspješnija sportašica ovih Igara stavivši točku na "i" i na rekordan domet svoje zemlje. Naime, Norveška je osvojila rekordnih 16 zlata, odnosno 37 medalja ukupno, što je 10 više od drugoplasirane Njemačke. Premda imaju deset medalja manje od Amerikanaca (25), Kinezi (15) su treća zemlja u poretku medaljaša jer imaju jedno zlato više (9) od američkog natjecateljskog izaslanstva (8).

Nizozemci najveći specijalisti

Najveća zvijezda zemlje domaćina na ovim Igrama bila je skijašica slobodnim stilom Eileen Gu koja je, zamislite koja je to pljuska Amerikancima, iako rođena u San Franciscu (od oca Amerikanca), odlučila nastupati za Kinu.

I dok su Norvežani osvajali medalje u šest (od 15) sportova, najveću specijalizaciju iskazali su Nizozemci koji su 16 od svojih 17 odličja osvojili u brzom klizanju.

Svojevrstan podvig, iskoristivši neigranje NHL igrača, izveli su Slovaci koji su u hokeju na ledu osvojili broncu, a s njima i Zagrepčanin Mislav Rosandić. I to je bio jedini doticaj nekog Hrvata s medaljaškim postoljem od kojeg je Jakov Fak, biatlonac iz Mrkoplja koji nastupa za Sloveniju, bio prilično udaljen (najbolji pojedinačni plasman bio mu je 26. mjesto). 

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Istinski Hrvatski Vitez
Istinski Hrvatski Vitez
08:35 21.02.2022.

Hrvatska je prošla sasvim realno, nezapaženo, sukladno vrijednosti i ugledu među 91 zemljom na Olimpijadi, nismo osvojili ni jednu medalju i ostali smo svoji na svome. Jednostavno nismo susjedna Slovenija sa 7 (čitaj sedam medalja) koja je zapazena, ugledna, schengenska, eurozonska i nama jadnim balkancima nedostižna. To boli i treba njih pokrasti i prevariti.

VI
vidum
08:39 21.02.2022.

Ne samo da nismo osvojili ni jednu medalju, nego nismo ostvarili ni jedan značajniji plasman zbog kojeg bi nas netko spomenuo. Sve čestitke susjedima.

Avatar fidelio
fidelio
08:34 21.02.2022.

Koliko talenta, truda i novaca uložiš, toliko ćeš i dobiti van. Ne rađaju se Kostelići svaki dan, pa da imaš neprikosnoveni talent, popraćen čeličnom voljom, usprkos manjku državnih investicija. Mislim da ćemo se načekati da se pojavi netko tko im može doći makar i blizu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije