Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO KAŽU BROJKE

Rijeka ili Dinamo? Zbog ova dva razloga zakon brojeva je na strani jedne momčadi

Rijeka i Dinamo remizirali na Rujevici
Igor Soban/PIXSELL
23.04.2024.
u 19:39

Ista metoda prognozira da će u borbi za četvrto mjesto, ono koje vodi u kvalifikacije Konferencijske lige, pobjedu odnijeti Lokomotiva. No, prednost Lokomotive u odnosu na Osijek još je manja

Pet je kola preostalo do kraja nacionalnog prvenstva Hrvatske u nogometu. Rijeka nakon 31 odigrane utakmice ima dva boda više od Dinama, a međusobni će dvoboj ove dvije momčadi odigrati na Rujevici, 5. svibnja u 33. kolu. Do tada, Riječanima predstoji gostovanje u Zagrebu kod Lokomotive, dok će Dinamo također na gostujući teren, ovoga puta u Varaždinu.

Desetak dana do derbija sezone u Rijeci, nemali broj stručnjaka, analitičara i lica iz nogometa prognoziraju na koju će stranu otići ovosezonska titula prvaka. Ovoga utorka na tu je temu u studiju Večernjeg TV-a govorio i Željko Sopić, trener Rijeke.

– Kladionice mogu imati svoje mišljenje o prvaku i to je legitimno. U principu, to je sve nebitno jer će zeleni teren dati odluku. Imamo jako teško utakmicu protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj i jedino o tome razmišljam. Pritisak osvajanja naslova? Niti najmanje, realno je da će igrači biti malo nervozniji što se bliži kraj, ali naš je cilj da ostanemo čvrsto na zemlji i borimo se za ciljeve koje smo stavili pred sebe - rekao je Sopić u našem podcastu, u kojem je razgovarao s novinarom Večernjeg lista, Tomislavom Dasovićem.

No, što na sve to kažu brojke? Matematika je egzaktna znanost, a ruku pod ruku s njom idu i brojne matematičke ili statističke analize. Jedna od najpouzdanijih je svakako ELO-metoda, računanje koje se koristi u svim igrama u kojima je remi moguć kao ishod. ELO-metoda svoje ishodište imala je u šahu, a projicira kako će se netko ponašati u nadolazećim utakmicama s obzirom na dosadašnji zbir odigranih mečeva.

Rijeka i Dinamo remizirali na Rujevici
1/6

Na X-stranici Football Meets Data, mjestu koje vjerno prati dosege hrvatskih klubova, postavljena je računica pet kola prije kraja HNL-a. Dinamo ima 53, a Rijeka 47 posto izgleda za titulu prvaka. Kako su objasnili u opisu, Dinamo ima prednost zbog boljeg međusobnog omjera s Rijekom i nešto lakšeg rasporeda utakmica do kraja sezone. Rijekina jedina prednost je domaći teren u derbiju u 33. kolu. Ista metoda prognozira da će u borbi za četvrto mjesto, ono koje vodi u kvalifikacije Konferencijske lige, pobjedu odnijeti Lokomotiva. No, prednost Lokomotive u odnosu na Osijek još je manja, ELO-metoda daje joj samo 51:49 u postotcima...

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Prinz_Eugen
Prinz_Eugen
23:29 23.04.2024.

Na kraju će se Petko-Kule metoda pokazati ispravnom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije