Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ushićena dvostruka svjetska prvakinja

Barbara Matić konačno ima europsko zlato: Nisam smjela razočarati domaću publiku

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/19
26.04.2024.
u 19:22

Na medaljaškom postolju kategorije do 70 kilograma, uz Barbaru Matić, našla se i Lara Cvjetko koja je osvojila svoju prvu europsku medalju (broncu)

Već drugog dana natjecanja na Prvenstvu Europe u džudu, ispunila se želja predsjednice Hrvatskog džudo saveza. Naime, u najavi ovog velikog natjecanja kojem je Hrvatska po prvi put domaćin, dr. sc. Sanda Čorak kazala je da bi ju zadovoljile dvije medalje. A njih su ovog petka osigurale cure iz kategorije do 70 kg - Barbara Matić (zlato) i Lara Cvjetko (bronca).

Nakon četiri europske bronce, dvostruka svjetska prvakinja, u Zagrebu je osigurala sjajnije odličje - najmanje srebro. Barbara Matić izborila je finale nakon prilično velike polufinalne, rovovske, bitke s Ai Tsunodom-Roustant. Splićanka je slavila tek nakon dodatne dvije i pol minute borbe i to nakon što je španjolska Japanka zaradila treću, automatski diskvalificirajuću, opomenu.

- Kad smo se posljednji put nas dvije borile, zlatni bod je trajao preko deset minuta. Isto je ovako bilo s kaznama, povuci-potegni. Uhvatila me za nogavicu dok sam bila u stojećem stavu i dobila treću kaznu. Dakle, bilo je pitanje tko će prvi napraviti pogrešku, koja će načas izgubiti koncentraciju - kazala je Barbara koja je već u prvoj borbi dana (protiv Britanke Petersen-Pollard) zaradila ozljedu palca:

1/19

- Sada je onaj na drugoj ruci. Zašto jednostavno, kada može biti komplicirano.

Na ovom natjecanju Barbara nije bila opterećena odličjem ali je nastupala s jakom željom da ne razočara domaću publiku. I nije ju razočarala jer je slavila i u finalu, ovaj put nad Grkinjom Teltsidou (na zlatni bod, na tri opomene suparnice):

- Napokon, nakon četiri europske bronce napokon europsko zlato. Prekrasan osjećaj, rekla sam da nemam presing od natjecanja i da su mi glavni ovogodišnji cilj Olimpijske igre u Parizu. No, nisam htjela razočarati publiku koja je bila sjajna.

Nakon zagrljaja s trenerom (i izbornikom) Vladimirom Preradovićem, Barbara se zaletjela prema dijelu publike s kojim je htjela podijeliti svoju prvu radost.

- Bila su to tri zagrljaja odjednom, s mamom, sestrom i šestogodišnjim nećakom Vitom.

U zagrebačkoj Areni još nešto se dogodilo prvi put a to je da je Zagrepčanka  (na privremenom radu u Solinu) Lara Cvjetko osvojila svoju prvu europsku seniorsku medalju. Nakon dvije pobjede (Dankinja Olsen, Mađarica Gercsak), Lara je u četvrtfinalu izgubila upravo od Tsunode-Roustant koja je tako spriječila hrvatski polufinale. No, u repesažu je Lara pobijedila Nizozemku Jeger (ipon) nakon čega joj je Njemica Butkereit, koja se ozlijedila, predala borbu za broncu.

- Ovaj put mi se posrećilo no tako to bude u sportu. Mogu ovaj osjećaj usporediti s onim nakon osvajanja svjetskog srebra. Jako sam zadovoljna jer sam nakon skoro pola godine bez natjecanja osvojila medalju koju dosad nisam. Ja sam očekivala lošiju sportsku formu i zato sam stvarno ponosna na sebe.

I lani su Lara i Barbara, u Zagrebu (tada na Grand Prixu) bile na postolju.

- Čini se da je Zagreb za mene i Barbaru sretan grad.

Malo je nedostajalo da grad podno Sljemena bude jako sretan i za Splićanku Katarinu Krišto (63 kg) čiji je nalet u polufinalu zaustavila Nizozemka Van Lieshout (ipon u produžetku) pa se Splićanka borila za broncu. Nažalost, i tu ju sportska sreća nije pomazila pa je izgubila od Talijanke Russo, također u produžetku (za zlatni bod) na ipon. Nakon tako pehistične završnice nije mogla suzdržati suze:

- Bila sam tako blizu da uđem u finale a potom i da osvojim broncu i zato me ovo boli. Ne znam hoću li ikad više imati priliku da pred domaćom publikom osvojim europsku medalju i zato me strašno boli.

S obzirom na tri sjajne pobjede (Njemica Schmidt, Francuskinja Deketer, Rumunjka Zuaznabar-Torrres) zaslužila je čestitke za hrabrost i srčanost a Barbara Matić je rekla da je radi takvih borbi zaslužila i odličje. U pripetavanju je Katarina bila na tri sekunde do bronce (Russo se iz hvata držanja izvukla na sedam sekundi) na što je uzvratila sa:

- Od hrabrosti i srčanosti nema ništa ako to ne možeš postvariti s medaljom. Očito da ja sebi volim sama podapeti nogu da se ne umislim. Odlučila sam se izboriti na Olimpijske igre i dat ću sve od sebe, ruku i nogu, da odem u Pariz.

 
 

Komentara 1

Avatar Tombstone
Tombstone
00:18 27.04.2024.

Brajdic nije dzudo nego judo. Tocnije Ju-do

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije