Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVRSNA SEZONA

Kreće berba trofeja za vatrene! Prije Eura mogli bi se pošteno naosvajati, posebno ovaj sjajni dvojac

Champions League - Group G - Manchester City v BSC Young Boys
Foto: Lee Smith/REUTERS
1/4
17.05.2024.
u 08:00

Domagoj Vida, lider AEK-ove momčadi, najvjerojatnije će ostati bez svoga sedmoga naslova prvaka u karijeri, ali Vida se zato može pohvaliti učinkom od 38 nastupa ove sezone i čak osam pogodaka

Hrvatski nogometni reprezentativci na okupljanje u Zagreb 26. svibnja doći će s najmanje 13, potencijalno čak 17 osvojenih trofeja u nacionalnim prvenstvima, kupovima, europskim i nacionalnim superkupovima te ostalim europskim natjecanjima. Te nedjelje, 26. svibnja, kada vatreni iz Zagreba budu putovali na pripreme u Rijeku, ostat će u zraku visjeti samo jedan upitnik – hoće li Luka Modrić po šesti put postati europski prvak? Taj odgovor dobit ćemo 1. lipnja, nakon utakmice Real Madrid – Borussia Dortmund u Londonu.

Vida čak 38 nastupa

Krenimo redom: hrvatski reprezentativci već sada imaju naslove prvaka u četiri zemlje, Hrvatskoj (Petković, Baturina), Španjolskoj (Modrić), Njemačkoj (Stanišić) i Grčkoj (Kotarski ili Vida), a nadomak slavlja su i dvojica Hrvata u Engleskoj, Kovačić i Gvardiol. Njih dvojicu do titule dijeli samo pobjeda Manchester Cityja na domaćem terenu u nedjelju nad West Hamom.

VIDEO Luka Modrić plakao nakon drame: 'Ovo bi mogao biti kraj'

Zanimljiva je situacija u prošlom kolu nastala u grčkoj ligi, u kojoj je branitelj naslova prvaka, Vidin AEK bio poražen od Olympiacosa s 0:2, pa je PAOK pobjedom nad Panathinaikosom 4:1 skočio na vrh i za naslov prvaka treba mu samo pobjeda nad lokalnim solunskim rivalom Arisom u posljednjem kolu, u gostima. Tako bi sjajni PAOK-ov vratar, 24-godišnji Zabočanin Dominik Kotarski, u nedjelju navečer mogao proslaviti svoj prvi naslov prvaka u karijeri, u kojega je već ugradio 51 nastup ove sezone i 16 puta sačuvao mrežu netaknutom.

Istodobno, Domagoj Vida, lider AEK-ove momčadi, najvjerojatnije će ostati bez svoga sedmoga naslova prvaka u karijeri, ali Vida se zato može pohvaliti učinkom od 38 nastupa ove sezone i čak osam pogodaka – za vrlo jaku AEK-ovu momčad – što je za jednoga 35-godišnjaka doista impresivno.

Zanimljivo, naši dragulji u redovima RB Salzburga, A reprezentativac Luka Sučić i mladi reprezentativac Roko Šimić, najvjerojatnije ostaju bez ijednoga trofeja ove sezone u Austriji. Sturm iz Graza već je osvojio kup, a upravo je i pred osvajanjem naslova prvaka. Za to mu nedostaje pobjeda u posljednjem kolu kod kuće nad Austrijom iz Klagenfurta. Tako će biti prekinuta dominacija moćnoga RB Salzburga iza kojega je čak deset uzastopnih naslova prvaka, što je u Austriji doista prvorazredna senzacija.

Kad su u pitanju nacionalni kupovi, vatreni u svome posjedu za sada imaju jedan naslov pobjednika, Ivanušecov s Feyenoordom. Međutim, sigurno će u Hrvatskom kupu biti okrunjen ili Dinamov dvojac (Petković, Baturina) ili Rijekin trojac (Labrović, Pjaca, Marco Pašalić), a finala kupa čekaju i Ćaletu-Cara i Lovrena s Lyonom protiv PSG-a, Stanišića s Bayerom protiv drugoligaša Kaiserslauterna, te Kovačića i Gvardiola s Manchester Cityjem protiv Manchester Uniteda. Sva ta tri finala, u Francuskoj, Engleskoj i u Njemačkoj, igraju se 25. svibnja, pa bi tako s našim reprezentativcima 26. svibnja u Zagreb mogla doputovati i pozamašna zona mamurluka.

Finale kupa ove subote, 18. svibnja u Nikoziji, čeka i hrvatskog vratara na golu ciparskoga Pafosa Ivicu Ivušića. Suparnik će mu biti Omonia iz Nikozije pod vodstvom bivšega Hajdukova trenera Valdasa Dambrauskasa, a iz Ivušićeva kluba ovu utakmicu već danima najavljuju kao povijesnu, budući da Pafos nikada u svojoj tek devetogodišnjoj povijesti nikada nije igrao u finalu kupa. Istodobno, Riječanin Ivica Ivušić u prilici je osvojiti svoj prvi trofej u klupskoj karijeri. Ne zaboravimo kako je Borna Barišić u prosincu prošle godine s Glasgow Rangersom osvojio Liga kup, a 25. svibnja igra i finale FA kupa protiv Celtica.

Bayer još tri utakmice

Trofejima u nacionalnim superkupovima ove sezone osladili su se Livaković, J. Šutalo, Ivanušec, Petković i Baturina s Dinamom, te Modrić s Real Madridom nakon pobjede nad Barcelonom u Riyadu s 4:1. Posebno poglavlje ove priče su ipak Mateo Kovačić i Joško Gvardiol, koji bi sezonu mogli okončati s čak četiri trofeja; naime, Manchester City već je osvojio Uefin Superkup (pobjedom nad Sevillom), te Svjetsko klupsko prvenstvo, na kojemu je u saudijskom Jeddahu u finalu nadigrao brazilski Fluminense.

Istodobno, Josip Stanišić u redovima neporaženoga Bayera nadomak je trostrukoj kruni, jer ga osim finala njemačkog kupa čeka i finale Europske lige, 22. svibnja u Dublinu, gdje ga čeka Pašalićeva Atalanta (koja je izgubila finale talijanskog kupa od Juventusa). Bayer Leverkusen do okončanja sezone bez ijednoga poraza imat će još tri iskušenja: Augsburg kod kuće u posljednjem bundesligaškom kolu, zatim Kaiserslautern u finalu njemačkog kupa, te Atalanta u finalu Europske lige.

GALERIJA Ovo je popis najskupljih hrvatskih igrača. Jednom vatrenom cijena je drastično skočila

Champions League - Group G - Manchester City v BSC Young Boys
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije