Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lista dužnika

Bivšim obrtnicima 90 dana da se nagode o 13 milijardi kuna duga

'28.09.2012., Zagreb - 5. susret kluba izvoznika odrzan je u HPB-u. Slavko Linic ministar financija.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Goran Stanzl/Pixsell
01.05.2013.
u 19:39

U nagodbi će se otpisati kamate, a glavnica otplaćivati do pet godina. Nagode li se svi, godišnje bi državi išlo 1,5 milijardi kuna.

U četvrtak ili petak Narodne novine objavit će novi Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba, koji kreće u primjenu dan nakon objave. Bivši obrtnici i drugi građani koji su se bavili nekom poduzetničkom aktivnosti dobivaju 90 dana da se nagode s državom o otplati 13 milijardi kuna duga.

Prema ranijim informacijama Porezne uprave, mogućnost nagodbe dobiva 660 tisuća građana pa proizlazi da svaki od njih u prosjeku duguju oko 20 tisuća kuna. Tko uđe u nagodbu, otpisat će mu se kamate, koje u dugu sudjeluju sa 5,7 milijardi kuna, a glavnicu će otplaćivati tri do pet godina. Nagode li se svi, dužnici bi godišnje državi morali platiti oko 1,5 milijardi kuna, što je prilično nerealno imaju li se na umu razmjeri krize. Obrtnička je komora podržala donošenje zakona, a njegovi će se učinci znati u kolovozu, kada prođe rok za nagodbe. Nema najava o oprostu glavnice i otpisu duga onima koji se ne nagode već se između redaka spominju uobičajeni postupci naplate, što znači da bi se osim ovrhe na novčanim sredstvima išlo i na naplatu duga iz nekretnina i druge imovine. Većinom se radi o dugu za doprinose.

Ministarstvo financija objavilo je i četvrtu listu poreznih dužnika na kojoj se nalazi 93 tisuće poreznih obveznika sa 22,95 milijardi kuna duga. Na listi su 534 tvrtke čija su dugovanja veća od 300 tisuća kuna, deset tisuća obrtnika čiji dug premašuje 100 tisuća kuna i 77 tisuća građana s dugom iznad 15 tisuća kuna. Dug građana s liste težak je 10 milijardi kuna, tvrtki oko devet, a obrtnika četiri milijarde kuna. Od objave prve liste dužnika u srpnju 2012., naplaćeno je 350 milijuna duga, i to uglavnom od malih dužnika.

>>Malo koristi od liste srama: Linić nije naplatio ni 1 posto duga

Komentara 1

SL
Slivnjak
11:41 31.12.2013.

Nije pravedno dužnicima opraštati niti kamate a kamo li glavnicu. Kad bi mi svi bili jednaki pred zakonom u Hrvatskoj bi istog momenta prestali svi problemi. Ne provođenje zakona najveće je kazneno djelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije