Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.08.2015. u 12:00

Ni vukovarska vlast, ni srpska manjina, a ni Vlada ne mogu iz svoje kože

Po svemu sudeći, ćirilični bumerang koji je Ustavni sud prije godinu dana poslao lokalnoj i državnoj vlasti da se poigraju njime zajedno sa srpskom manjinom, opet bi se uskoro mogao vratiti na Ustavni sud.

Može se očekivati da će Vijeće srpske nacionalne manjine u Vukovaru izvijestiti Ministarstvo uprave o protuustavnim odredbama vukovarskog Statuta, a ono preko Vlade tražiti ocjenu ustavnosti spornih odredbi. Nitko ne može iz svoje kože. Takav razvoj događaja već su predvidjeli i na njega se unaprijed pripremili u Gradu Vukovaru. Statutarne izmjene ne predviđaju dvojezične ploče na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru, već jedino nude nadu da se u budućnosti svake godine u listopadu razgovora o tom i drugim pravima manjina. Kad smo prije nekoliko mjeseci, predviđajući takav razvoj događaja, prof. dr. sc. Sanju Barić pitali što bi to značilo, uzvratila je da bi i to bilo u formalnim okvirima odluke Ustavnog suda, ali da bi to bilo fiškalsko rješenje suprotno duhu odluke Ustavnog suda jer ne pridonosi kvaliteti suživota.

Ustavni sud je u svojoj odluci zaključio da je postojeći zakonski okvir "dovoljno fleksibilan u propisivanju načina na koji se trebaju primijeniti pravila o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina da bi se zadovoljile specifične prilike u svakoj pojedinoj lokalnoj jedinici". Pri tomu se propisi moraju tumačiti i primjenjivati "sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima." Vukovarske vlasti tvrde da su i proceduralno i sadržajno vodile o tomu računa, ali i o vukovarskoj traumi. Za Ustavni sud je bitno da time nisu ugrozili "samu bit prava" na uporabu ćirilice. Međutim, pita se i drugu stranu, a vladajući iz principijelnih razloga ne mogu ne pokrenuti ocjenu ustavnosti koja će pokazati tko je bio zadrt, a tko otvoren za dijalog po pitanju ćirilice u Vukovaru.

>> Gradsko vijeće Vukovara: Bez ćiriličnih ploča na objektima javne namjene

>> Srbija uputila prosvjednu notu Hrvatskoj: Traži se hitna reakcija radi usvajanja Statuta u Vukovaru

Komentara 22

NA
navijeke
12:11 18.08.2015.

Da Milanović nije odlučio koristiti ćirilicu kao sredstvo osvećivanja političkim neistomišljenicima, cijelog ovog cirkusa ne bi bilo. No što očekivati od premijera koji u cijelom mandatu svojevoljno nije učinio ništa smisleno i korisno.

MS
martin.silkat
12:46 18.08.2015.

Ne živi se od ploća, nego od rada! Pozdrav

Avatar mama mia
mama mia
13:55 18.08.2015.

Ustavni sud se brine da im ne ponestane posla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije