Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RANIJE NEZAMISLIV SCENARIJ

Europu bi mogla pogoditi ozbiljna kriza opskrbe hranom? Zabrinutost sve veća: 'Očekujte kaos'

Ukraine war - Germany - retail
Foto: Marijan Murat/DPA
1/3
11.04.2024.
u 23:31

Europa je inače u dobroj poziciji kada je riječ o proizvodnji hrane, no postoje i određene prepreke, kao što je ovisnost o uvozu soje kao glavne hrane koja se koristi za prehranu životinja

Vlade se više ne pitaju kada bi mogla stići kriza s opskrbom hrane, već s kolikim poteškoćama će se moći nositi, objavio je tekst američki Bloomberg u kojem je analizirano koji bi glavni poremećaji mogli uslijediti u sljedećem razdoblju za Europu. Povod za zabrinutost bilo je okupljanje europskih dužnosnika i predstavnika iz industrije prošlog mjeseca u Bruxellesu u kojem se raspravljalo o tome što učiniti u scenariju koji se prije nije ni spominjao – pravoj krizi u opskrbi hranom.

– Očekujte kaos. Možda to nećete ni razumjeti – poručeno je na tom sastanku, navodi medij, nakon čega su uslijedile i fotografije koje prikazuju ruske i ukrajinske farmere kako odlaze u rat, embarga na izvoz određenih namirnica ili neuspjelih žetvi poljoprivrednika. 

U analizi se navodi i kako se ''stres test'' često upotrebljava u bankarskom sektoru, no u području hrane apsolutna je nepoznanica. Europa je inače jedno od najbolje opskrbljenih područja u cijelom svijetu, tako da nije bilo potrebe za zabrinutost. Ipak, s obzirom na okolnosti u posljednje četiri godine, od pandemije pa do rata u Ukrajini, jednog od glavnih izvoznika žitarica, scenariji s ozbiljnim poremećajima sve su izgledniji. 

Bloomberg također navodi kako kako je Europa inače u dobroj poziciji kada je riječ o proizvodnji hrane, no postoje i određene prepreke, kao što je ovisnost o uvozu soje kao glavne hrane koja se koristi za prehranu životinja. 

POVEZANI ČLANCI:

Tako se kao glavni problemi navode rastuća moć Kine, rat u Sudanu, ali i predsjednički izbori u SAD-u koji će biti neizvjesniji no ikad – sve razlozi koji bi mogli znatno utjecati na to kako će izgledati tržište hranom u Europi u sljedećem razdoblju.

>> GALERIJA poluprazne police u supermarketima u Madridu zbog straha od širenja koronavirusa još 2020.

Ukraine war - Germany - retail
1/4
Ključne riječi

Komentara 21

MA
Maksimiliano
00:24 12.04.2024.

pojaćajte sankcije za jeftine i lako dostupne Ruske energente, po mogućnosti minirajte i preostale plinovode i pojaćajte štampanja para za rat u ukrajini ah da i uvedite još koji korona lockdown i zabranite prđenje zbog proizvodnje co2 ...

LE
lektor
03:59 12.04.2024.

Vaš UI translator ratuje s padeži.

ĆA
ĆanotaKrljo
04:29 12.04.2024.

pravi način da se trgovine rješe starih zaliha ne umanjujući cjene proizvodima na "izmaku"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije