Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIZNAJU SAMO RIMSKOG PAPU

Grkokatolici: Imaju oženjene svećenike, pričešćuju se kvasnim kruhom...

05.07.2022.
u 14:10

Većina doseljenih uskoka slavili su bizantski obred, a Žumberak se i danas smatra hrvatskom grkokatoličkom oazom. Često ih miješaju s pravoslavcima, no oni su - istočni katolici

Komentara 18

DU
Deleted user
18:15 05.07.2022.

Blago vama, kada pobrisaste sve te komentare... Još kad bi i fakte mogli pobrisati, bilo bi to dobro... Šta ne pustite polemiku?, vidimo da ima zainteresiranih. Čega se bojite, ako su argumenti na vašoj strani? Ima tko da brani, i to sa maksimalno dozvoljenim brojem slova, više puta... Članak je dakle sveto pismo, i komentar može biti samo u skladu sa istim?, inače se briše... O, jadno li je to... Kao da ja pišem propagandu, a ne sa punom odgovornošću pred svojom sviješću i pred Bogom... Neka sam proklet, ako je tako,obolio od najteže bolesti... Ali dobro, nastavite vi samo tako dalje, na dobrom ste putu,tako je bilo i kod mrskih komunista, tako treba i da je danas, kada su nastupile slobode mišljenja i izražavanja... Nije to teško pomiriti u sebi, a ne izgubiti duševni mir, samo dajte... ( I naravno, ako je brisanje opravdano, mora doći i do sankcije, tj zabrane komentiranja, inače ste u još većem moralnom problemu).Neka,ja praštam i prije nego je prema meni nepravda učinjena... Takav sam, šta da radim, ne vjerujem!

Avatar sino
sino
22:05 05.07.2022.

Grkokatolici su dobili to ime 1054. godine ne priznajući ondašnji raskol crkve. Zapravo, oni i jesu najstarija crkva jer se nisu mijenjali nego su pokušali zadržati jedinstvo crkve. Hrvatski Uskoci su oduvijek bili te vjere a pravoslavna i katolička crkva se mogu nazvati novije crkve! Volim otići na Grkokatoličku misu jer je jako lijepo pjevana i nekako je prisnija. Moj dojam. Krščanske crkve su ista vjera ako se makne politika.

KM
karba-minaton
00:00 06.07.2022.

Oni se razlikuju od drugih pravoslavaca jedino u tome sto priznaju vlast Pape rimskog, to jest po politici, a srbi ili drugi ga nisu priznali. Znaci nema vjerskih razloga za neprijateljstvo nego opet samo politika. Kada kod njih bude neki biskup ili nadbiskup, to jest poglavar, drugi Emir Kusturica, oni mogu prestati priznavati vlast Pape i samo se ustekati u pravoslavlje bez ikakvih iznjena u bilo cemu sto se tice naroda koji se moli. Nisam reekao da ce se to dozvoliti, ali razlika drugih nema osim toga sto priznaju Papu Rimskoga. To znaci da bitnih razlika nema izmedju katolicanstva i pravoslavlja, koji bi uzrocili odbojnost, nego samo priznavanje zemaljske vlasti poglavara crkve sto nije bogoslovsko pitanje. Sve ostale razlike su znaci premostive samo kada bi priznali Papu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?