Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGODILA I SLOVENIJU

Hrvatsku oprala 'ilegalna' kiša. Meteorolog: 'Takva pogreška vrlo je rijetka, poprilično nas je iznenadila'

Kišovito prijepodne u Sisku
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/12
13.03.2024.
u 08:33

Kišu, koja je iznenadila Hrvatsku i Sloveniju, kao ilegalnu je opisao meteorolog Blaž Šter

Kiša u ponedjeljak, prilično obilna na istoku Slovenije, a koja je zahvatila i dio Hrvatske, iznenadila je i meteorologe. Jučerašnje obilne kiše nisu bile predviđene nijednom modelskom prognozom, napisao je meteorolog Blaž Šter na društvenoj mreži X i kišu opisao kao "ilegalnu".

Posebno je iznenadilo da su oborine zahvatile tako veliko područje jer je kiša padala praktički u Sloveniji, s izuzetkom Primorske, a i u susjednim zemljama. Iznenadila je i količina oborina jer je na istoku palo i do 60 milimetara kiše. Uzrok tome bilo je nepredvidivo kretanje sredozemne ciklone. Prognoze su pokazivale da će se kretati dublje iznad Balkana, ali onda se počela vraćati, objasnio je Šter za N1. "Bilo je to kaotično kretanje jezgre hladnog zraka. Tako da smo imali oborine prvo sa zapada, a zatim i s istoka. Padaline su se zavitlale nad našim područjem", rekao je.

Međutim, meteorolog je već u objavi na mreži X napisao kako su takve pogreške u meteorologiji vrlo rijetke. "To se događa nekoliko puta godišnje, pogotovo ljeti, kada je vrijeme puno dinamičnije zbog različitih uvjeta. To nas je prilično iznenadilo", kazao je.

Danas se za izradu vremenske prognoze koristi nekoliko modela koji su već sada prilično moćni i pouzdani, pogotovo kada se prognozira dan ili dva unaprijed. Ne bi bilo loše da je u vremenskoj prognozi uključena i vjerojatnost padalina u postocima, rekao je Šter.

VEZANI ČLANCI:

"Ovakve prognoze već su vrlo dobre." Međutim, vrijeme je dinamičan i nelinearan ili kaotičan fenomen koji je ponekad teško točno predvidjeti, pogotovo dugoročno, pogotovo u zemljama s neravnim tlom i klimom poput naše. Dakle, savjetuje meteorolog, nemojte se previše uzrujavati ako vremenska prognoza bude pogrešna.

GALERIJA U Zadru pala rekordna količina kiše

Kišovito prijepodne u Sisku
1/19

Komentara 5

Avatar Aurel
Aurel
09:24 13.03.2024.

"obilne kiše nisu bile predviđene nijednom modelskom prognozom" - ma da??? a meni aplikacija još u nedjelju pokazala ponedjeljak sa obilnom kišom... i to čitav dan. zašto ovi likovi iz ghmz-a to ne koriste ? potpuno je besplatna...

MT
makan tahi
09:00 13.03.2024.

nije kiša ilegalna nego su oni nesposobni prognozirati stvarno vrijeme, nije im prvi puta, konstantno fulavaju naročito na 7 dnevnoj prognozi

DA
darko122
09:59 13.03.2024.

Što naše "stručnjake" iz svih sfera "znanosti" nije iznenadilo, samo ono što se nije dogodilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije