Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Prekretnica rata u Ukrajini? Rusi uskoro pokreću ofenzivu, a ukrajinsko vodstvo zabrinuto zbog kašnjenja vojne pomoći

Russian army servicemed drive a tank on a street in Donetsk
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/8
08.04.2024.
u 09:55

Institut za proučavanje rata objavio je kako su u posljednje vrijeme primjetili da su ruske snage intenzicirale tempo svojih ofenzivnih operacija diljem ratišta

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je na svojim stranicama novu analizu rata u Ukrajini, u kojoj stoji kako bi Rusija mogla u kasno proljeće ili rano ljeto pokrenuti intenzivnije ofenzivne operacije.

 - Načelnik ukrajinske Glavne vojne obavještajne uprave, general-pukovnik Kirilo Budanov izvijestio je da Ukrajina očekuje da će se ruske ofenzivne operacije intenzivirati u kasno proljeće i rano ljeto - stoji u analizi Instituta u kojoj se pozivaju na intervju koji je Budanov dao njemačkoj televiziji ARD objavljenom 7. travnja.

Budanov je tada kazao kako Ukrajina da će se ruske ofenzivne operacije posebno intenzivirati u Donbasu, te je naveo kako će ruske snage vjerojatno pokušati napredovati do Chasiv Yara (zapadno od Bakhmuta) i u smjeru Pokrovska. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u ožujku za CBS News kako bi velika ruska ofenziva mogla započeti krajem svibnja ili lipnja.

 

Institut za proučavanje rata objavio je kako su u posljednje vrijeme primjetili da su ruske snage intenzicirale tempo svojih ofenzivnih operacija diljem ratišta, među kojima je i provođenje žešćih napada prema Chasiv Yar 4. travnja. ISW procjenjuje kako ruska vojska, prema dostupnim podacima, uspješno ublažava povećane gubitke u ljudstvu i materijalu.

Veliki problem za Ukrajinu su kašnjenja u vojnoj pomoći, zbog čega su nedavno Zelenski kao i mnogi drugi visokopozicionirani vojni dužnosnici upozorili kako zbog tih kašnjenja Ukrajina ima problem jer zbog toga ne može planirati protuofenzivu

Rat u Ukrajini: Posljedice nedavnih ruskih napada na ukrajinski teritorij

Russian army servicemed drive a tank on a street in Donetsk
1/8

 

Komentara 22

KI
Kontra indoktriniran
10:37 08.04.2024.

Rusima je u ovom trenu najmanje potrebna ofenziva, jer bi im ista smanjila dobrobit koja dolazi cjenom njihovih energenata. Ovo je od početka ovoga rata bilo jasno.Evo kako Zapad krade svoje građane: Hrvatski fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nedavno je objavio javni poziv vrijedan 15 milijuna eura, namijenjen sufinanciranju kupnje energetski učinkovitih vozila za građane. Prijave za ovu inicijativu bit će otvorene od 22. travnja. Pod “energetski učinkovitim vozilima” koja će biti obuhvaćena ovim sufinanciranjem, Fond podrazumijeva vozila različitih kategorija (L1-L7) na električni pogon, uključujući mopede, motocikle i vozila kategorije M1 s električnim, plug-in hibridnim ili vodikovim pogonom. Očekuje se da će ova inicijativa rezultirati registracijom 2000 novih energetski učinkovitih vozila, što će pridonijeti smanjenju emisija CO2 i uštedi energije. Korisnici sredstava ovog poziva mogu biti punoljetne fizičke osobe s prebivalištem u Hrvatskoj, a Fond je osigurao ukupno 15 milijuna eura za ovu svrhu. Subvencije po vozilu kreću se od 2.500 do 9.000 eura, ovisno o vrsti pogona i kategoriji vozila. Građani Hrvatske, a i drugih balkanskih država se pozivaju da sufinanciraju “zelena” auta, koja se, pazite sada, ne proizvode na teritoriju naših država. Dakle, teško zarađenim novcem, građani financiraju strane proizvođače automobila, njihovo gospodarstvo i radnike. Zeleno kao Zelenski.

SE
Serengeti
13:34 08.04.2024.

Niti ISW, a niti @Nenad neće objaviti vijest da su Rusi osvojili selo Bohdanivka istočnoj od Chasiv Yar-a. Na proljeće na Krimu! 🤣😂

Avatar Behemot
Behemot
11:05 08.04.2024.

Problem Ukrajine je da na 6 top pozicija u državi imaju 5 Židova i 1 Rusa, i svi oni žele ratovati do posljednjeg Ukrajinca. Vjerojatno je pomoć Ukrajini uvjetovana takvim sastavom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije