Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lista srama

Kad fikus tvrtke postanu najveći porezni dužnici...

Dug
Pixsell
30.01.2013.
u 13:14

Oroteks je u Zagorju na prvom mjestu, s čak 12 milijuna kuna duga državi, dok Geo - Jet iz Začretja vlasnika Davorina Lovrenčića duguje 11 milijuna kuna

Kada zadnjeg dana siječnja Porezna uprava Ministarstva financija objavi treću listu poreznog srama, bit će zanimljivo vidjeti jesu li neki prijašnji dužnici platili poreze ili su naprosto nestali s liste jer se njihovi dugovi nemaju od čega naplatiti. Izuzev Varteksa koji je krenuo u predstečajnu nagodbu, broj dužnika na drugoj listi objavljenoj zadnjeg dana listopada prošle godine, bio je pozamašan upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji.

 Kamo je nestala imovina?

 Na listi poreznog srama na prvom mjestu je Oroteks iz Oroslavlja s dugom od 12 milijuna kuna koji bi se mogao naplatiti samo ako bi poreznici imali volju istražiti kuda i kako je nestala imovina ove fikus tvrtke. Oroteks je u stečaju od listopada prošle godine i stečajni upravitelj Petar Popović bio je, kaže, iznenađen otkrivši da tvrtka nema nikakve imovine iz koje bi se naplatili vjerovnici. Kompleks zgrada i zemljišta u centru grada od nekadašnje istoimene tekstilne industrije danas je najvećim dijelom u vlasništvu tvrtke Oroterra, koja je do prostora došla otkupom imovine od banaka koje su nad njime upisivale hipoteku. Ništa ne bi bilo sporno da se u obje tvrtke registrirane na istoj adresi, Oroteks i Oroterra ne veže i ime Stjepana i Davora Preisa. Stjepan Preis je početkom devedesetih ušao u Oroteks koji je tada bio u stečaju, potom je sam napravio stečaj i nakon četvrtog natječaja kupio Oroteks kreditom koji je imao hipoteku nad Oroteksom. Tvrtku Oroterra, današnjeg vlasnika imovine, osnovao je isto Stjepan Preis 2006. na istoj adresi, a za direktora postavio sina Davora. Danas i Oroterra, registrirana kao trgovina na malo s petero zaposlenih, posluje s gubitkom, ima blokiran račun i porezni dug od 1,9 milijuna kuna.

Sličnu priču ima i krapinska Carpona print s prve liste dužnika i dugom od sedam milijuna kuna koji bi se također mogao naplatiti imovinom nekad poznate tiskare Ljudevit Gaj za  koju nikad nije razriješen privatizacijski kriminal. No, njezina adresa služila je isto za registraciju tvrtki od istih ljudi, Andrije i Ivana Šalkovića koji su stvarali dugove. Svojedobno im je pomogla i Strahinjčica javivši se kao fiktivni kupac tiskare u stečaju, a za uzvrat je dobila veliku halu koju je preprodala NTL-u.

 Slučaj iz Kupske

 Geo-Jet za graditeljstvo, trgovinu i usluge iz Pustodola Začretskog ima dug od 11 milijuna kuna, blokirani račun a njezin direktor Davorin Lovrenčić, poznatiji je kao glavni projektant tvrtke Conex u projektu izgradnje nove HEP-ove zgrade u Kupskoj ulici u Zagrebu koja se urušila prije nekoliko godina. Lovrenčić je i osnivač Conexa, koji je danas u stečaju. Dužnici su i Remat d.o.o. iz Grabrovca danas bez zaposlenih i prihoda ali s dugom od 5,3 milijuna kuna, a bez zaposlenih i s blokiranim računom je Kvaliteta promocija iz Mača koja je dužna 5,1 milijuna kuna.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije