Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI IZBORA

Kako su birali veći gradovi: "Građani su hohštaplerima rekli ne"

storyeditor/2024-04-18/PXL_170424_113223214.jpg
18.04.2024.
u 10:12

Splićani podjednako skloni HDZ-u i Rijekama pravde, zajedno uzeli 60% glasova

Zanimljivo je sinoć bilo pratiti i kako su se opredijelili veći gradovi. Osijek je prije tri godine prvi puta dobio gradonačelnika iz redova HDZ-a, a u prethodnoj Plenkovićevoj Vladi imao je prvo ministricu regionalnog razvoja, koja nije dočekala kraj mandata, te na samome kraju ministra obrane. Sve troje ulaze u Sabor, dakle i ministar Ivan Anušić, i bivša ministrica Nataša Tramišak, i osječki gradonačelnik Radić. Podrška HDZ-u u samome Osijeku ostala je na približno istoj razini kao 2020., dok je SDP-ova koalicija skočila za oko 4 posto. No, taj porast se može objasniti prekrajanjem izbornih jedinica pa je u četvrtoj sada i Koprivnica, gdje je doslovno polovica birača bila naklonjena Rijekama pravde.

U Splitu su, pak, Rijeke pravde i HDZ-ova koalicija potpuno izjednačene, a zajedno su pokupili 60 posto glasova. No, jedino su HDZ-ovi kandidati u Splitu čekali rezultate izbora, okruženi svojim kolegama i glasačima. Svi ostali, nakon što su 15 dana bili sveprisutni i dijelili obećanja šakom i kapom, nakon što su zaokružili svoje izborne listiće, bazi su okrenuli leđa i "zaprašili" preko Svetog roka. U prostorima gradskog HDZ-a nije bilo nositelja lista 10. i 9. izborne jedinice, ali u izbornom stožeru bili su brojni kandidati iz obje izborne jedinice: Tomislav Šuta, Andro Krstulović Opara, Ante Sanader, Blaženko Boban... Kako je riječ o tradicionalno njima sklonim izbornim jedinicama, raspoloženje je bilo slavljeničko.

Izborni stožer u Splitu imali su još Možemo!, čiji kandidati nisu imali šanse te Domovinski pokret, ali bez Stjepana Mlinarića i Ivice Kukavice, prvog i drugog na listi koji su rezultate čekali u Zagrebu, kao i ostali politički "teškaši", bez obzira na stranačko opredjeljenje. SDP nije ni imao organizirani doček, Ranko Ostojić, prvi na listi Rijeke pravde, rezultate je čekao na Iblerovom trgu, zajedno s Ivicom i Marijanom Puljak, njihovim partnerima iz Centra koji su zahvaljujući visokim mjestima na listi Rijeka pravde, oboje ušli u Sabor. I Božo Petrov, prvi na listi Mosta u Desetoj izbornoj jedinici je, kao i svi ostali Mostovci, rezultate dočekao u Zagrebu.

Bivši gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara slaveći pobjedu HDZ-a istaknuo je da je to i najava pobjede HDZ-a na europskim parlamentarnim izborima, ali i predsjedničkim izborima. U Zadru je Ričard došao blizu praga, no od politike, unatoč neuspjehu, ne odustaje i tvrdi da ide na izbore za parlamentarne izbore. Zanimljivost je svakako i potpuni debakl HSP-a koji je u Zadru osvojio manje od jedan i pol posto.

HDZ u Zadarskoj županiji nije pobijedio na samo jednom ili dva otočna mjesta. "Građani su hohštaplerima rekli ne", prokomentirao je prvi čovjek tamošnjeg HDZ-a Božidar Kalmeta.

Ivan Pernar i Ava Karabatić nisu uspjeli ući u Sabor. Tu su lošu vijest dočekali u pečenjarnici Kraljice u Zagrebu gdje su se okruženi suradnicima počastili janjetinom. "Prvi se mačići u vodu bacaju", znakovito je izjavila Ava, koja je zahvalila svima koji su je podržali.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije