Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sklapanje novih ugovora

KoHom: Ne uključi li nas HZZO u ugovaranje, preporučit ćemo liječnicima da ne potpisuju ugovore

Zagreb: Okrugli stol Koordinacije hrvatske obiteljske medicine
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
10.04.2024.
u 14:42

Zasad imaju 510 punomoći privatnih ugovornih liječnika obiteljske medicine, koji žele da ih KoHom zastupa prilikom novog ugovaranja s HZZO-om

Ne uključi li HZZO u pregovaranje za sklapanje novih ugovora s obiteljskim liječnicima i Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine, KoHom će preporučiti kolegama da odbiju potpisati nametnute nove ugovore i da ponuđene pošalju KoHom-ovom odvjetničkom timu na pregled i korekciju te da čekaju pregovore. Traže i hitan ispravak Aneksa važećem Ugovoru i žurno slanje novog Aneksa tom ugovoru (koji traje do 30. lipnja 2024.), kako bi se liječnicima u privatnim ugovornim ordinacijama osiguralo povećanje plaće razmjerno povećanju plaća njihovih kolega liječnika u domovima zdravlja. S tim se zahtjevima KoHom obratio Upravnom vijeću i ravnatelju HZZO-a, priopćili su. 

Zasad imaju 510 punomoći privatnih ugovornih liječnika obiteljske medicine, koji žele da ih KoHom zastupa prilikom novog ugovaranja s HZZO-om. Naime, kako objašnjavaju, umjesto stvarnog sudjelovanja obje strane pri ugovaranju, dosadašnja praksa bila je jednostran proces u kojem je uvjete određivao isključivo HZZO, koji je i ugovor mijenjao shodno vlastitim odlukama, a to je, tvrde u KoHom-u, dovelo do urušavanja obiteljske medicine. U zadnjih 11 godina, međutim, opseg, sadržaj, metode i radno opterećenje/zahtjevi populacije su se uvelike promijenili, ukazuje KoHom.  

"Dnevno opterećenje se gotovo udvostručilo, a zahtjevi populacije umnožili potaknuti starenjem, kadrovskim gubitkom zdravstvenog osoblja, općim stavom stanovništva da u svakom trenutku imaju na sve pravo te izrazito slabom zdravstvenom prosvjećenošću stanovništva. Napretkom medicinske znanosti mogućnosti dijagnostičkoterapijskih postupaka u PZZ-u raste, a uvođenje klauzula na upućivanje otvara potrebu da se određeni dijagnostički postupci obave upravo na razini obiteljske medicine. 

VEZANI ČLANCI:

Važno je istaknuti i stručnu, etičku, građansku i kaznenu odgovornost liječnika koja obvezuje liječnika na postupke koje je dužan obaviti, na koje troši vrijeme, a koji nisu nikako valorizirani niti se mogu zabilježiti kao obavljeni pa tako niti statistički prikazati kao dio svakodnevnog rada liječnika. Svakodnevni rad timova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti uvelike opterećuje inflacija, porast svih ulaznih troškova (režije, zanavljanje opreme, lijekovi i ostali medicinski materijal, informatička podrška, zbrinjavanje infektivnog otpada, knjigovodstveni servis, Internet, telefon, toneri, papiri itd.) te porast plaća medicinskih sestara/tehničara, njihovih zamjena tijekom godišnjih odmora i bolovanja te plaće zamjenskih liječnika tijekom bolovanja i godišnjih odmora nositelja timova", navodi KoHom i podsjeća da se čak 98% svih HZZO kontrola provodi u PZZ-u pa tako i novčanih kazni koje se isplaćuju iz redovnih sredstava timova. 

"Kakav je 'partnerski' odnos HZZO prema PZZ-u kao i namjera da se on očuva i unaprijedi, pokazuje i nedavna odluka Upravnog vijeća HZZO o povećanju sredstava za zdravstvenu zaštitu u bolnicama čime raste i iznos sudjelovanja (participacije) u troškovima zdravstvene zaštite", ističu u KoHom-u te navode da su dijagnostičko-terapijske postupci u bolnicama porasli za 35%, dijagnostičko-terapijske skupine za 45%, a participacija bolničkog liječenja 50%. Istovremeno, ni DTP ni participacija u PZZ-u nisu porasli uopće, a i ta participacija se vraća HZZO-u, a ne ostaje ugovornim radnicima i ustanovama, za razliku od participacije u bolnicama koja ostaje kao bolnički prihod.  

"Prihodi ugovornih liječnika privatne prakse nisu rasli razmjerno povećanju koeficijenata na plaću zaposlenika u javnim službama. Štoviše, dodijeljena sredstva na mjesečnoj razini kroz predloženi Anex ugovora dostatna su samo za pokrivanje porasta bruto plaća medicinskih sestara, ali ne i za povećanje plaće liječnika niti za korekciju stope inflacije i poraslih troškova poslovanja. To je nedopustivo, nezakonito i sramotno!", kažu. 

Podsjećaju i da privatnim ugovornim liječnicima nitko ne subvencionira niti sanira moguće negativno poslovanje, već ih HZZO kažnjava ukoliko ne nađu zamjensku medicinsku sestru ili liječnika u slučaju bolovanja ili otkaza, iako znaju da na tržištu rada nema adekvatnih kadrova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije