Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prinos od 3,65 do 3,75 posto

Kreće novi trezorski zapis, prvi put s digitalnim upisom. Minimalni je ulog 1000 eura

Zagreb: Ministar Marko Primorac predstavio novi krug izdanja trezorskih zapisa
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/5
15.02.2024.
u 11:36

Najavljena su dva dospijeća - tromjesečno i jednogodišnje, a minimalni je ulog 1000 eura

Država nastavlja svoju praksu zaduživanja kod građana na domaćem tržištu, umjesto kod institucionalnih ulagača i na inozemnom tržištu, koju je uveo ministar financija Marko Primorac. Ministar Primorac najavio je da upis dva nova izdanja kreće u ponedjeljak s datumom izdanja 29. veljače i godišnjim prinosom od 3,75 posto za tromjesečno izdanje te 3,65 posto za jednogodišnje. Minimalni je ulog tisuću eura kolika je vrijednost jednog trezorskog zapisa. Država ovako kani prikupiti 250 milijuna eura za tromjesečno izdanje i još 300 milijuna za jednogodišnje.  

Ministarstvo financija pripremilo je ovaj put platformu koja će građanima omogućiti digitalnu kupovinu državnih vrijednosnica: službeni naziv sustava Ministarstva financija za vrijednosne papire je E-riznica, a rad platforme počinje 19. veljače kad kreće upis – u nedjelju u ponoć sve će biti spremno.  Za upis ponude preko platforme potrebno je imati vjerodajnicu značajne ili visoke razine te otvoren račun u banci u Republici Hrvatskoj te, kao i za upis u Fini, ulagatelji moraju imati račun u banci i identifikacijski dokument s OIB-om – precizirao je na predstavljanju zapisa ministar financija Marko Primorac.  

Upis se može obaviti i na šalteru Fine, a plaćanje se provodi gotovinskom uplatom putem Fine, banke, poštanskih ureda ili bezgotovinski, neovisno o kanalu upisa ponude.  Ovo je drugo izdanje „narodnih“ trezorskih zapisa, namijenjenih ponajprije građanima, a država je izdala i dvije „narodne“ obveznice, treća je planirana u ožujku.  Kako je ministar Primorac pojasnio, cilj je ponuditi građanima veću zaradu na štednju od one u bankama.  

I dalje ćemo izdavati vrijednosne papire – najavljuje ministar.   Da podsjetimo, u studenom je u prvom krugu upisa državnih trezorskih zapisa 36.643 građana uplatilo skoro milijardu eura - 969,7 milijuna eura, dok je u drugom krugu prihvaćeno deset ponuda institucionalnih investitora u iznosu od 124,15 milijuna eura – ukupno je upisano 1,13 milijardi eura. Trezorski zapisi u prvom krugu upisivani su po cijeni od 963,95 eura za jedan zapis nominalnog iznosa od tisuću eura, što odgovara godišnjoj stopi prinosa od 3,75 posto. Minimalni upis je bio jednak – 1000 eura, a maksimalni nije bio definiran.  

Izdanje trezorskih zapisa, kao i narodne obveznice, oslobođeno je poreza na dohodak koji se zaračunava na prinos, trajno, izmjenama Zakona o porezu na dohodak koje su stupile na snagu 1. siječnja 2024. naravno, to vrijedi drže li se trezorski zapisi do dospijeća, a ne prodaju ranije na sekundarnom tržištu, Zagrebačkoj burzi. 

FOTOGALERIJA Od kultne građevine ostao je samo maleni dio

Zagreb: Ministar Marko Primorac predstavio novi krug izdanja trezorskih zapisa
1/14

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije