Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šef ruske diplomacije dolazi u RH

Lavrov u Zagrebu želi oživiti 
dijalog Rusije i Europske unije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL
1/2
28.01.2020.
u 09:41

U Zagrebu će se, uz sudjelovanje Lavrova i hrvatskog mu kolege, držati konferencija o suradnji EU i Rusije, gdje bi se vrlo realno mogli razmijeniti pogledi o sadašnjoj situaciji, o sankcijama koje je EU nametnuo Rusiji, a onda Moskva reciprocitetom uzvratila, o potrebi suradnje u području sigurnosti, Bliskog istoka, migracija te ekonomiji

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na proljeće dolazi u Hrvatsku, doznajemo iz ruskih diplomatskih izvora. Lavrov će u Zagrebu održati bilateralni sastanak s hrvatskim kolegom te potpisati niz sporazuma između dvije države, otvorit će novu zgradu ruskog veleposlanstva, ali i sudjelovati na konferenciji o suradnji Europske unije i Rusije. Točan datum posjeta definitivno će se utvrditi najkasnije na godišnjoj konferenciji o sigurnosti koja se održava u Münchenu od 14. do 16. veljače.

Ambiciozna agenda

No Rusija – potpuno svjesna i hrvatskih prioriteta – ima i ambiciozniju agendu te bi željela da Hrvatska, kao predsjedateljica Vijeća EU, postane pokretač ponovnog dijaloga i suradnje Rusije i Europske unije, posebice zato što predsjeda Vijećem EU. Stoga je i dolazak Lavrova u Hrvatsku više od pukog uzvratnog posjeta nakon što je tadašnji ministar vanjskih poslova Davor Stier posjetio Moskvu u svibnju 2017.

Lavrovljev program u Hrvatskoj sastoji se od bilateralnog susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom te potpisivanja tri dokumenata. Jedan je o preseljenju veleposlanstava, nakon što je konačno riješena saga o zgradama diplomatskih predstavništava u Moskvi i Zagrebu, drugi je pak program suradnje u sferi kulture za period od 2020. – 2022., a posljednji plan konzultacija između hrvatskog i ruskog Ministarstva vanjskih poslova za sljedeću godinu.

U isto vrijeme, u Zagrebu će se, uz sudjelovanje Lavrova i hrvatskog mu kolege, držati konferencija o suradnji EU i Rusije, gdje bi se vrlo realno mogli razmijeniti pogledi o sadašnjoj situaciji, o sankcijama koje je EU nametnuo Rusiji, a onda Moskva reciprocitetom uzvratila, o potrebi suradnje u području sigurnosti, Bliskog istoka, migracija te ekonomiji jer, bez obzira na razlike, oba bloka imaju potrebu za suradnjom. Tema će biti i bolja suradnja EU i Euroazijske unije, posebice u odnosu na povezanost i na pristup kineskom tržištu. Konferenciju organizira Rusko vijeće za međunarodne odnose, neprofitna organizacija i politički te znanstveni think-tank koji su osnovali rusko ministarstvo vanjskih polova, obrazovanja, ruska znanstvena akademija i udruga poduzetnika i industrijalaca te agencija Interfax.

Na stranici Vijeća kažu kako je ono “poveznica između države, akademske zajednice, biznisa i civilnog društva u naporu da se pronađu rješenja u vanjskoj politici za kompleksna globalna pitanja”. Na čelu joj je Ivan Ivanov, ruski ministar vanjskih poslova od 1998. do 2004. te će i on doći u Zagreb.

Nema političke volje

No Rusija bi željela i nešto više. Ambicija je da Zagreb, barem simbolično, odigra ulogu u ponovnom pokretanju razgovora i snažnije komunikacije između Rusije i EU, posebice zato što sada predsjeda Vijećem Europske unije. U nekom idealnom scenariju, Moskvi bi bilo idealno kad bi Zagreb organizirao sastanak ministara vanjskih poslova EU i Rusije. No i da postoji politička volja, a nje zasigurno nema u svim EU državama, vjerojatno je prekasno za takvo što.

Drugi prijedlog je pak taj da bi na zagrebačkoj konferenciji, uz dvojicu ministara vanjskih poslova, mogla sudjelovati i Ursula von der Leyen i visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, Josep Borell. Teško je prognozirati mogući angažman Hrvatske jer je politika hrvatske Vlade dosad bila korektna, ali ne pretjerano bliska Rusiji, a premijer Andrej Plenković vrlo je aktivan u zagovaranju ukrajinskog pitanja. 

Dugogodišnje natezanje oko zgrada diplomatskih predstavništava Hrvatske i Rusije privedeno je kraju – Hrvatska odlazi iz dosadašnje velebne, ali i skupe za održavanje zgrade veleposlanstva u Moskvi u kojoj je boravila bez plaćanja i u kojoj se preko cijelog kata protezao stan za veleposlanika, a rad će nastaviti u jednokatnici čije se prizemlje do sada koristilo za konzulat, s time da će se od ruske države zakupiti i prvi kat. 
Hrvatska će Rusiji plaćati najamninu samo za prvi kat, dok će dosadašnji prostor konzulata u prizemlju – za koji se mjesečno dosad izdvajalo 10.378 eura – biti “besplatan”, odnosno ući će u odnos reciprociteta s konzularnim uredom Ruske Federacije u Zagrebu. Istovremeno, Zagreb će prestati plaćati najamninu za rusko veleposlanstvo u Zagrebu u iznosu koji varira od 18 do 24 tisuća eura mjesečno.

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
19:51 28.01.2020.

volio bih se slikati s Putinom.... on je prava faca..... nema kod njega soroščića i teršelića.....

Avatar kozorog
kozorog
10:02 28.01.2020.

ne želi rusija ništa obnoviti, ona je odavno svima u eu dala do znanja da je 90-ih prevarena od strane zapada, silovana i opljačkana, a sve po receptu zapada, wb, mmf, sve te ekipe su jako dobro savjetovale, zemlju čija je ekonomija bila planska u pola godine bacili u nazovi tržišno gospodarstvo, silili ih na masovnu i brzu privatizaciju, bez osnovnih kontrolnih mehanizama, pa je tako 90-ih godišnje iz rusije odlazilo preko 300 mlrd dolara, bez ijednog centa poreza. ruski tajkuni su nastali uz pomoć zapada, koji je uživao gledajući mrskog ideološkog neprijatelja kako propada, nesvjestan da bez stabilne i jake rusije nema ni stabilnosti u za zapad najbitnijim regijama, aziji, africi, u arapskom svijetu posebno. sad kad je europa svedena samo na ekonomskog diva, bez ikakvih političkih a kamoli vojnih kapaciteta i utjecaja, europa je ta koja treba nešto za sebe napraviti. jer 70 godina je zapad europe bio američki protektorat, mada je i danas, posebno istočna europa. amerika se brine za svoje interese, al europa mora shvatiti da američki interesi nisu i europski. da je amerika i europa u biti konkurencija!

MX
Mister X
19:38 28.01.2020.

Lavrov u Zagrebu želi oživiti dijalog Rusije i Europske unije; Baš zato je došao jer mi smo sada gospodri glavni gazde u EU . Hoče li nam neko to tako da oprezenrira ito onima koji su jako pijani ili ii i još jako naivni .. ? Da muđi imamo pravo tu ur+tome pogledu da donesemo neku odluku kojom bi se Rusija kroz nas mogla 1 mm promijeniti strogo određni odnos diktiran od Amerike zan i zadnji normali , nepismeni Hrvat... Naravno nađe se pokoji bedak koji nema ni blage veze sa ničim a kamopi sa realitetom realitetom . Da pada na sulude pomosli kao je zaista dosšao da oživi dijalog da ali je ujedno svjestan dilaoga i njegove totalen ništavnosti i nulte koristi u oživljavanju EU - mrtvaca !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije