Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠ „Grigor Vitez“

Lovro: Tri sam godine štedio za novi bicikl, dobro sam postavio svoje ciljeve i ostvario ih

Mala akademija financija u Osnovnoj školi „Grigor Vitez“
Foto: Damir Špehar/Pixsell
1/5
12.03.2019.
u 09:08

Učenici 5.c i 6. b iz Svetog Ivana Žabnog izborili su se za drugi krug esejom “Štedolove ili kako me ljubav naučila štedjeti”

Banka nam štiti novac, bez imalo razmišljanja, odgovorit će David, učenik Osnovne škole „Grigor Vitez“ u Svetom Ivanu Žabnom, Lucija će nadodati da je zadaća banaka razmjena novaca, Petra da je banka mjesto gdje posuđujemo novac, a Leona da je ključna uloga banaka čuvanje našeg novca. Ipak što je to IBAN bilo je teže pitanje za učenike 5.c i 6.b razreda spomenute škole koji su se svojim maštovitim esejom o važnosti financijske pismenosti koji je nosio naziv “ Štedolove ili kako me ljubav naučila štedjeti “ izborili za drugi krug natječaja Male akademije financija, projekta koji potiče financijsku pismenost u osnovnim školama, a koji je inicirao Večernji list u suradnji s Udrugom društva za upravljanje mirovinskim fondovima, Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, Ministarstvom obrazovanja i Agencijom za odgoj i obrazovanje..

Poticaj učenicima

Edukacije u školama, prilagođene učenicima od petog do osmog razreda, provode docentice s Ekonomskog fakulteta, Andrea Lučić i Dajana Barbić. Osnovna škola “ Grigora Viteza” jedna je od dvadeset osnovnih škola koja su se izborile za drugi krug natječaja, a s ciljem da se u konačnici izbore za pobjedu u projektu koja će im osim znanja nužnog za život, osigurati i tablete i petnaest tisuća kuna za školu i nabavu potrebne opreme.

Kreativni rad tima Štedolovci
Foto: Damir Špehar/Pixsell

- Uvijek potičemo naše učenike da sudjeluju u različitim projektima, da sudjeluju u sportskim i kulturnim aktivnostima i onim događajima koji ih oplemenjuju pa nam često učitelji znaju reći da su nam učenici više na aktivnostima nego na nastavi. Čim sam saznao koji su se razredi prijavili i koje učiteljice su s njima na Večernjakovom projektu znao sam da će se dobro plasirati na natječaju.- kazao je tako ravnatelj škole Tomislav Hanžeković.

Štednjom možemo ostvariti cilj

A koliko je važno znati upravljati novcem, kako bi si u konačnici mogli priuštiti i ostvariti svoje želje, svjesni su učenici. Svjedoči tome i Lovro koji se pohvalio da je gotovo tri godine štedio za novi bicikl, kaže, on svoje financijske ciljeve  već ima razrađene. Da je važno štedjeti jer nam se u životu mogu dogoditi iznenadne situacije, a crni dani trajati predugo, naglasila je učenica Nina objašnjavajući da je proračun trenutak kada ljudi planiraju koliko će potrošiti pa na taj način kontroliraju svoju potrošnju.

-Štednjom možemo ostvariti svoje ciljeve, kupiti ono što nam je potrebno, pa i prijateljima kupiti dar- zaključila je učenica Izabela. 

Foto: Damir Špehar/Pixsell

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije