Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE VEĆA ULOGA

Macron pozvao na povećanje proizvodnje oružja u Francuskoj: 'Moramo se trajno pripremiti'

Macron's New Year's Wishes To The Armed Forces - Cherbourg
Foto: SLEMOUTON
1/3
12.04.2024.
u 06:00

Europa ne može odustati od Ukrajine, radi se također o vlastitoj sigurnosti, naglasio je Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je francusku obrambenu industriju na trajno povećanje proizvodnje oružja, u jeku rata u Ukrajini. "Moramo se trajno pripremiti za geopolitičku i geostratešku promjenu u kojoj će obrambena industrija igrati rastuću ulogu", rekao je Macron u četvrtak dok je polagao kamen temeljac za novu tvornicu eksplozivnog praha za tvrtku Eurenco u jugozapadnom gradu Bergeracu.

Potrebna je ratna ekonomija kako bi se Ukrajinu moglo snabdijevati oružjem da odbije rusku invaziju, kao i za našu obranu, rekao je. Ova dinamika je počela u Europi i svijetu, dodaje. "Ova ekonomija nam je također na korist", rekao je Macron. Primjerice proizvodnja haubica isporučenih Ukrajini se utrostručila, što također potiče izvoz oružja.

Europa ne može odustati od Ukrajine, radi se također o vlastitoj sigurnosti, naglasio je Macron.

"Mi Europljani moramo učiniti više i brže ako SAD ne bude tamo, mi Europljani moramo se mobilizirati i pronaći novo financijsko rješenje", rekao je Macron. "Na tome polju blisko surađujemo s Nijemcima."

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Stižu Rafali: Posljednje pripreme za prelet u Hrvatsku su u tijeku

Komentara 3

XA
xaron
01:51 13.04.2024.

Evo Macrom se priprema za odbranu od spoljnog neprijatelja, a drźava mu se urušava iznutra. Tipično skretanje pažnje sa glavnog problema na neki marginalni da bi dobio naredne izbore.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:26 12.04.2024.

Rusija je poslala vojne savjetnike, pripadnike ruske vojske, u državu Niger u kojoj je na vlasti vojna hunta koju podupiru snage Wagnera, ruske paravojne privatne vojske za posredne vojne akcije. Niger je do nedavno bio dio Francuske zajednice naroda iz kojeg je Francuska povukla svoju vojsku. Makron je pozvao sve da podignu proizvodnju oružja, Francuska je to već uradila. Ruska avijacija je uništila električnu centralu i toplanu Trypillya na rijeci Dnjepar, oko 40-50 km jugoistočno od Kijeva. Bez struje i grijanja ostalo je 8 milijuna ljudi. Putin je u razgovoru sa bjeloruskim predsjednikom Lukašenkom izjavio da su napadi na ukrajinske električne termocentrale dio ruskog demilitarizirajućeg procesa u Ukrajini. U području Nalchika na sjevernom Kavkazu u Rusiji ruske snage reda su se sukobile sa skupinama "terorista", javljaju ruske državne informativne agencije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije