Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog topljenja leda

Sibirska 'vrata pakla' šire se brzinom od 12 metara godišnje

Screenshot/Google Maps
11.05.2024.
u 12:28

Krater ima kružnu liticu koja je prvi put uočena na satelitskim snimkama 1991. nakon što se dio brda urušio na Janinoj visoravni u sjevernoj Jakutiji, u Rusiji.

Batagajski krater ili "vrata pakla" u sibirskoj Jakutiji ne samo da je najveća pukotina u permafrostu na svijetu nego i raste za čak milijun kubičnih metara godišnje. Razlog tome je topljenje permafrosta ili vječnog leda, piše LiveScience. Krater ima kružnu liticu koja je prvi put uočena na satelitskim snimkama 1991. nakon što se dio brda urušio na Janinoj visoravni u sjevernoj Jakutiji, u Rusiji. Ovo urušavanje otkrilo je slojeve permafrosta koji su bili zamrznuti i do 650.000 godina, što ga čini najstarijim permafrostom u Sibiru i drugim najstarijim na svijetu.

Nova istraživanja sugeriraju da se zid "vrata pakla", kako ga nazivaju mještani, povlači brzinom od 12 metara godišnje zbog otapanja permafrosta. A topi se i tone i urušeni dio brda, koji je pao 55 metara. "Brzo topljenje permafrosta sve je prisutnije i primijećeno je na arktičkom i subarktičkom terenu", napisao je tim stručnjaka u studiji objavljenoj u časopisu Geomorfologija.

VEZANI ČLANCI

Međutim, količina leda i sedimenta izgubljenog iz Batagajskog kratera je "izuzetno velika zbog veličine depresije, koja je 2023. široka 990 metara. Njezina širina bila je 790 metara 2014., što znači da je narasla 200 metara u manje od 10 godina. Znanstvenici su znali da "vrata pakla" rastu, no do sada se nije znalo kojom točno brzinom. 

FOTO Dan pobjede nad fašizmom: Diljem Rusije održane vojne parade

1/57
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije