Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skromni radnici

Medeni superjunaci: Kako pčele i Ina mijenjaju svijet

Foto: Shutterstock
1/3
18.04.2024.
u 16:45

Jeste li ikad razmišljali o tome kako male pčelice čine ogromnu razliku u našem svakodnevnom životu?

Zamislite svijet bez pčela – mirisni cvjetovi ne bi bili tako šareni, voćnjaci ne bi bili tako plodni, a naši tanjuri ne bi bili tako ukusni! No, koliko često razmišljamo o ulozi ovih malenih krilatih stvorenja u očuvanju našeg okoliša? Pčele su poput malenih superjunaka našeg ekosustava – skromni radnici koji održavaju ravnotežu u prirodi dok nam donose slastan med i osiguravaju plodnost našeg okoliša. Nažalost, prijeti im opasnost zbog brojnih čimbenika, uključujući gubitak staništa, klimatske promjene i upotrebu pesticida. Stoga, važno je poduzeti akciju kako bismo ih zaštitili i očuvali ravnotežu u prirodi.

"Inin Zeleni pojas" tijekom 11 godina svoga postojanja postao je nezaobilazni simbol predanosti očuvanju okoliša i borbi protiv klimatskih promjena. U partnerstvu s različitim dionicima INA potiče inovativne ideje i projekte koji pridonose očuvanju prirodnih resursa i izgradnji održive budućnosti. Fokus ovog programa je na sufinanciranju projekata koji potiču aktivnosti poput revitalizacije zelenih površina, čišćenja podmorja, obala jezera i rijeka, pošumljavanja te edukacije o ekologiji.

Foto: Privatna arhiva

Upravo zahvaljujući sudjelovanju u Ininom Zelenom pojasu, projekt „Jer PČELE su BEEtne!“ postao je inspirativan primjer inicijative usmjerene na zaštitu pčela i očuvanje okoliša. Ovaj projekt, koji se provodio u suradnji s lokalnom pčelarskom udrugom i gradom Labinom, za cilj je imao educirati mlade o važnosti pčela u očuvanju ekološke ravnoteže. Zahvaljujući sredstvima dobivenim putem „Ininog Zelenog Pojasa“, osigurana je oprema i sadnice za izgradnju edukativnog pčelinjaka u srcu grada. Kroz ovaj inovativni projekt, mladi su imali prilike učiti o važnosti očuvanja pčela i bioraznolikosti te sudjelovati u praktičnim aktivnostima sadnje bilja, istovremeno doprinoseći stvaranju zelenih oaza u urbanim sredinama. Ovaj primjer pokazuje kako zajednički trud može stvoriti pozitivne promjene u zaštiti okoliša.

U tom svjetlu, INA je otvorila vrata novih mogućnosti, pozivajući sve zainteresirane organizacije civilnog društva, javne i obrazovne ustanove, parkove prirode i dobrovoljna vatrogasna društva u Hrvatskoj da se prijave na natječaj i predstave svoje ideje koje će doprinijeti zaštiti okoliša i očuvanju klime. Javni poziv za sudjelovanje otvoren je do 21. travnja, stoga ne propustite priliku da se pridružite inicijativi koja čini svijet zelenijim i ljepšim mjestom za sve nas.

Sadržaj nastao u suradnji s Inom. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije