Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA EPPO-a U ITALIJI

Na lažiranju izvoza alkohola počinili poreznu prevaru od 220 milijuna eura

Pixabay
28.02.2024.
u 10:23

U Italiji je provedena akcija uhićenja zbog sumnje u poreznu prijevaru koja se navodno odvijala putem izvoza alkoholnih pića iz Italije u druge zemlje članice EU

Zbog porezne prijevare "teške" oko 220 milijuna eura, počinjenje kako se sumnja, na izvozu alkoholnih pića iz Italije u druge zemlje članice EU, u Italiji je uhićeno pet osoba. Akcija uhićenja provedena je po nalogu tamošnjeg Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), a tamošnja Financijska policija pretraživala je bankovne račune i nekretnine osumnjičenika.

Sudac istrage, trojici osumnjičenika, talijanskim državljanima koji žive u Dubaiju i Monaku, odredio je istražni zatvor, dok  je još dvjema osobama određeni kućni pritvor. Osim njih petorice, na meti istražitelja je i talijanski  poduzetnik, koji se bavi trgovinom alkoholom, a koji je već osuđivan zbog korupcije. Sada se sumnjiči za podmićivanje policajca i zabranjeno mu je napuštanje boravišta. Ranije je u sklopu ove istrage osuđen i policajac koji je primio 50.000 eura mita, kako bi pogodovao jednom od osumnjičenika i članovima njegove obitelji. 

Istraga je do sada utvrdila da je riječ  o izuzetno dobro organiziranoj kriminalnoj skupini čiji su članovi koristili lažne fakture kako bi izbjegle plaćanje poreza na izvoz većih količina alkoholnih pića, pri čemu su se osumnjičenici koristili sistemom nestajućih trgovaca. Istražuje se shema  koja je uključivala simuliranu trgovinu istom robom između komercijalnih operatera sa sjedištem u Italiji i drugdje u Europi. Osumnjičenici su se pri tome koristili širokom mrežom tvrtki smještenih u Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Španjolskoj i Velikoj  Britaniji.

FOTOGALERIJA/VIDEO Papu je nazivao 'imbecilom' i vrijeđao, a sada ga s osmjehom zagrlio

1/14

POVEZANI ČLANCI:

Iako se uz pomoć lažnih tvrtki prikazivalo da se alkohol izvozi iz Italije, u stvarnosti je većina tog alkohola bila namijenjena talijanskom tržištu. Sumnja se da su u tu prevaru bile uključene najmanje 43 tvrtke te 17  pojedinaca, uključujući prodajne agente, konzultante te voditelje računovodstva i logistike. Sumnja se da je od 2015. do 2021. kriminalna skupina ostvarila promet od oko 850 milijuna eura, što je, sumnja EPPO, dovelo do utaje poreza i nezakonite dobiti od 220 milijuna eura.

VIDEO Prve snimke iz centra za registraciju migranata: Kontejnersko naselje od kuća je udaljeno kilometrima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije