Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI INTERES

Navala na vaučere za obrazovanje: Pogledajte koji programi su najtraženiji među Hrvatima

Foto: pixabay
1/13
29.04.2024.
u 11:06

"Interes za programe obrazovanja putem vaučera kod nas je bio iznimno visok, prikupili smo više od 12.000 prijava u protekle dvije godine."

Programeri korisničkog sučelja, grafički dizajneri, dizajneri korisničkog sučelja, administratori baze podataka, Phyton Developeri  i Web dizajneri - programi su za koje su se najviše koristili vaučeri za obrazovanje odraslih. Vaučere su podjednako koristili muškarci (45%) i žene (54,9%), a najviše ih je bilo u dobi između 25 i 39 godina njih 68,3% pokazalo je tako istraživanje koje je provelo Sveučilište Algebra na svojih 1269 polaznika.

Nakon dvije godine uporabe vaučera provedenim istraživanjem nastojalo se ispitati zadovoljstvo korisnika vaučera te njihova demografska i obrazovna struktura, kao i napredovanje u karijeri i uspješnost prekvalifikacije u drugo područje rada.  Prema provedenim rezultatima vaučere su u najvećoj mjeri koristili visoko obrazovani pojedinci koji su završili neki program visokog obrazovanja (64,7%), iza čega slijedi 22,9 posto njih sa završenom srednjom strukovno četverogodišnjom školom.

Interes za programe obrazovanja putem vaučera kod nas je bio iznimno visok, prikupili smo više od 12.000 prijava u protekle dvije godine. Program ocjenjujemo odličnim te smatramo da on doista može učiniti razliku u povećanju broja IKT profesionalaca u zemlji, kako kroz prekvalifikaciju tako i kroz stvaranje novih stručnjaka. Naime, trenutni broj od oko 64 tisuća IKT stručnjaka nije dovoljan za ostvarivanje svih ciljeva iz Strategije Digitalne Hrvatske do 2032. godine, zato je ključno nastaviti s ulaganjima kroz sredstva dostupna putem fondova EU – kazao je Igor Kundić, član Uprave Algebre.

VEZANI ČLANCI: 

Istraživanje je između ostalog pokazalo da su programe obrazovanja većinom upisivale zaposlene osobe, njih čak 71,7 posto, bilo da rade na poslovima povezanim s odslušanim programom ili da su zaposleni u drugom području. Njih čak 90,5 posto smatra da je program u potpunosti pokrio zahtjeve tržišta rada, a 63,6 posto njih smatra da im je završeni program relativno puno ili značajno utjecao na razvoj ili promjenu karijere. Za 82,6% polaznika praktični rad se pokazao najboljom metodom učenja i praćenja nastave. 

Podsjetimo, u sklopu Nacionalnog programa otpornosti i oporavka (NPOO), Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatski zavod za zapošljavanje pokrenuli su 2022. sustav vaučera za obrazovanje odraslih koji odraslima omogućavaju financiranje pohađanja akreditiranih programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja radi stjecanje digitalnih i zelenih vještina koje su danas potrebne na tržištu rada. Vaučere za obrazovanje mogu koristiti i zaposlene i nezaposlene osobe u jednoj od 600 institucija diljem Hrvatske, a do sada ih je dodijeljeno više od 20.000.

FOTO Ovo su novi čuvari hrvatskog neba: Pogledajte šest Rafalea koji su stigli u Hrvatsku

1/29

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije