Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spasili je u zadnji tren

Ne reagiram li odmah kad se Sonja javi, bude me moji psi

Foto: privatni album
1/10
08.10.2023.
u 10:00

Sonju je uz pomoć policije Martina Vujnović pronašla u grmlju uz jezero Čiče, nakon tri tjedna maca dobro napreduje, jede svaka četiri sata pa s Martinom ide i na posao

Sonja je imala tek dva dana kad su je pronašli u jednom grmu uz jezero Čiče. Ispala je iz vrećice u kojoj je bila još jedna maca, njezina seka. Odbačene daleko od staza kojima kroče ljudi, ostavljene su da umru u mukama. No zlotvor koji ih je bacio nije znao da su sve vidjele oči slučajnog prolaznika koji je izišao iz automobila. Čuo je mace koje su posljednju snagu uložile u poziv upomoć, mijaukale su iz sveg glasa. Prijavio je to policiji, a velikogorički policajci učinili su što su mogli i znali kako bi pomogli ovim malim bićima. Dobro se tog dana sjeća i Velikogoričanka Martina Vujnović.

– Bila sam na poslu i u jednom trenu vidjela sam na mobitelu da imam bezbroj propuštenih poziva. Zvali su me policija, gradske službe, neki nepoznati brojevi. Znala sam da nešto nije u redu, jer mene uvijek zovu kad se ovakvo što dogodi i kad nemaju rješenje. Onda svi znaju moj broj mobitela, posebno kad su u pitanju mačke. Javila sam se i objasnila da mogu doći tek nakon posla – govori nam ova volonterka. Sve što se u međuvremenu događalo, kaže nam, iznenadilo je i nju samu. Jer policija je cijelo vrijeme bila na mjestu događaja, a trajalo je to od poslijepodnevnih do večernjih sati.

– Kad sam stigla, zajedno smo pretraživali grmlje. Prvo smo pronašli vrećicu i u njoj jednu macu, bila je već jako pothlađena i puna crvi. Pokušala sam je ugrijati, zamotala sam je u dekicu. Nakon jedno pola sata pronašli smo i Sonju, kroz granje je propala skroz na tlo, jedva sam došla do nje. Bila je hladna, mokra i krvava te puna rana i crvi – prisjeća se. Tražili su i dalje, ali više ništa nisu čuli, a ni vidjeli, pa su odustali. Martina je otišla veterinarima, no prva pronađena maca uginula je još na putu. Sonja je stigla živa, a veterinari koji su sanirali brojne rane i zašili onu najveću na preponi nisu joj davali neke šanse. I bili su iznenađeni kad su idućeg jutra čuli da je još živa. A cijelu noć volonterka je probdjela uz macu, grijala je, vadila bezbroj crvi iz malog tijela, izlazili su iz svih otvora na tijelu, pokušavala ju je barem malo nahraniti. I sav njezin trud se isplatio. Sonja je s njom već tri tjedna, vesela je, živahna, jede, spava i funkcionira kao svako malo mače. Jedino što nema mačju mamu, ali da se nju pita, sigurno bi rekla da ima najbolju mamu na svijetu.

Otkad je Sonja kod nje, Martina se nije naspavala. Ipak, tješi ona samu sebe, trenuci u kojima može malo zatvoriti oči ipak su sve dulji. Jer Sonja sad jede svaka četiri sata, a prvih dana hranila ju je svakih sat vremena jer nije ni mogla, a nije ni znala jesti.

– Ako se Sonja javi, a ja odmah ne reagiram, tu uskaču moji psi. Sedam ih je i svi se brinu za macu. Odmah idu do police na kojoj je Sonja, dolaze do mene i guraju me da se probudim i ustanem. Sonja ide sa mnom i na posao jer ne može tako dugo ostati sama, a nema je tko ni nahraniti. Nisam ni pokušavala pronaći nekoga da mi pomogne jer nitko se ne želi brinuti ni za odrasle mace – objašnjava nam Martina. U njezinom gradu, Velikoj Gorici, pobrinut će se za napuštene pse, imaju i sklonište, ali za mace se nitko ne brine. Bolesne mačke i mačići ne mogu preživjeti na cesti, a ona ne može okrenuti glavu, nema tu razmišljanja hoće li ili neće. Zbrinula je tako mačke s prijelomima, tumorima, nekima su nedostajali i dijelovi tijela. I sve to sama, jer pomoći Grada nema. Sve što radi možete vidjeti na njezinom Facebooku, nedostaje joj hrane, ali i novca za mlijeko za Sonju, podloške. I novčana pomoć dobro će joj doći, a možete je uplatiti na njezin račun HR5523600003222823701. Trenutno su u njezinu domu 64 mačke, za lijekove nikad dosta novca, a i hrane se puno potroši. Barem da joj Grad tu pomognu, ali sve ostaje na pozivu i upitu treba li joj hrane za mačke. Na njezin odgovor da bi joj i to bila velika pomoć, kaže nam Martina, do sada nitko nije reagirao. A sve su to mačke o kojima bi se upravo gradske službe trebale brinuti. I pomoći, baš onako kako su to napravili i policajci.

 

Ključne riječi

Komentara 1

EB
EBERT
10:28 08.10.2023.

Divna prica stvarnosti. Jos ljepsa ova gosp. koja se brine tako divno. Da ima vise TAKOVIH DOBRIH LJUDI KAO STO JE ova gosp. Martina .Imate moju podrsku . Cestitam vam divna gospodo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije