Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SMANJITE POTROŠNJU'

Njemačka u problemima, razmatraj ograničenja: 'Imamo zalihe plina najkasnije do jeseni'

Compressor station of Dutch gas company Gasonie in Embsen
Foto: Fabian Bimmer/REUTERS
1/2
12.04.2022.
u 15:36

Pozvao je građane da samoinicijativno smanje potrošnju plina jer bi se inače u skorije vrijeme mogla uvesti ograničenja

Čelnik njemačke federalne mrežne agencije Klaus Mueller najavio je kako Njemačka, u slučaju potpunog prekida opskrbe ruskim plinom, ima zalihe do kasnog ljeta ili rane jeseni. 

- Postoje tri parametra koja mogu spriječiti krizu s plinom - ako uspijemo smanjiti potrošnju, ako uspijemo dobiti više plina te ako uspijemo napuniti spremnike - objasnio je to u intervjuu za njemački list Zeit. 

Pozvao je građane da samoinicijativno smanje potrošnju plina jer bi se inače u skorije vrijeme mogla uvesti ograničenja. 

- Privatna potrošnja je još uvijek previsoka, no kriza se još u ne održava na taj sektor - kazao je. 

Razmatraju se i nekonvencionalni koraci za uštedu plina, a na meti bi prve mogle biti saune i veliki jednosobni stanovi. 

- Mislim da stalno grijanje sauni i jednosobnih stanova u budućnosti ne bi bilo opravdano - kazao je. 

Podsjetimo, u Njemačkoj trenutno vlada medijski pritisak na Vladu da uvede embargo na rusku naftu i plin. Kako je objasnio dopisnik Večernjeg lista Tomislav Krasnec, Vlada ipak stoji sa strane i ne donosi ishitrene odluke, a kancelar Olaf Scholz tome se nedavno protivio kazavši da bi Njemačku zbog takve odluke mogla zahvatiti duboka recesija s ogromnim gubitkom radnih mjesta.

S druge strane, čelnik Čelnik njemačkog kemijskog giganta BASF-a upozorio je da najvećem europskom gospodarstvu prijeti kriza bez presedana ako u potpunosti prekine trgovinu s Rusijom ili zabrani uvoz ruskog plina i nafte. 

Situaciju iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

>> VIDEO Rusi tvrde: Uništili smo četiri proturaketna sustava S-300; Zelenski: Spremni smo za njihove akcije. Odgovorit ćemo

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar kastanjer2
kastanjer2
17:07 12.04.2022.

Za bilo kakav mirovni dogovor između Ukrajine i Rusije, Ukrajinci traže jamce njihove sigurnosti. Tko će jamčiti da nakon potpisanog mira Rusija neće opet napasti Ukrajinu? Svoja jamstva koja su dali Ukrajini 1994. g. su pogazili. Rusima se ne može ništa vjerovati. Mogu i bez sankcija zatvoriti plin Europi. A što ćete onda? Robusna ukrajinska vojska, opremljena modernim zapadnim oružjem, ponudila bi Kijevu najjače jamstvo da bi se mogao obraniti od budućeg ruskog oružanog napada. Rusi će i tada nastaviti razmišljati i planirati otimanje ukrajinskog teritorija, ali se možda neće usuditi napasti.

BA
banini
17:45 12.04.2022.

Nema tu puno mudrosti, ili ruski plin ili nema Mercedesa, BMW-ea, Porschea, Audija, i nema puno još toga. Dakle dali je bolje polako kroz slijedećih 3-5 godina prelaziti sa ruskih sirovina i energenata na zamjenske izvore, ili napraviti trenutačni prekid opskrbe. Ako se to kojim slučajem i dogodi Europa će se raspasti. No ne ovisi sve samo o odluci Njemačke, a što ako Putin odluči zatvoriti sve pipe prema Europi, izuzev Mađarske, Srbije i možda Rumunjske i Bugarske. Posljedice mogu biti iste. Svakako ni mi nećemo dobiti ništa, jer se nalazimo na popisu neprijateljskih zemalja + protjerivanje 24 ruska diplomatska službenika. Tada će se najbolje vidjeti koliko smo si samodostatni i koje su stvarne mogućnosti LNG terminala. U Svijetu postoji trenutačna pomama za LNG plinom, i nitko ne pita koliko košta. Da biti će ga vjerojatno, ali po kojoj cijeni, i dali država u kojoj živi trećina stanovništva na rubu siromaštva može omogućiti svojim građanima plin po cijenama koje onu mogu platiti. Ruski plin i je u biti bio po cijeni koštanja socijalna kategorija. Ovaj komentar nikako nije podrška ruskoj agresiji na Ukrajinu već pitanje dali se vodi dobra vanjska politika koja je u interesu hrvatskih građana, ili je možda trebalo držati nešto blaži pristup, a da se postignu efekti osude ruske agresije.

Avatar kenshi
kenshi
20:09 12.04.2022.

Lijepo je Trump upozorio Njemce da su previše ovisni o Ruskim energentima pa su se mu smijali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije