Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubijeni iz zasjede

Obilježena obljetnica ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu

Obilježena 33. obljetnica stradavanja dvanaestorice hrvatskih redarstvenika
Foto: PU vukovarsko-srijemska
1/7
02.05.2024.
u 18:52

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istakao je kako je zločin u Borovu Selu jedan od najpodmuklijih i najokrutnijih zločina u Domovinskom ratu koji je označio početak oružanih sukoba, odnosno agresiju na Hrvatsku

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja i prigodnim programom danas je u Borovu Selu, nedaleko od Vukovara, obilježena 33 obljetnica stradanja 12 hrvatskih redarstvenika. Toga 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu ubijeni su Stipan Bošnjak, Luka Crnković, Josip Culej, Mladen Čatić, Janko Čović, Zoran Grašić, Antun Grbavac, Željko Hrala, Zdenko Perica, Marinko Petrušić, Mladen Šarić i Ivica Vučić. Najstariji je od njih imao je 36, a najmlađi 20 godina.

Oni su ubijeni iz zasjede kada su došli u Borovo Selo osloboditi dvojicu hrvatskih redarstvenika koji su dan prije zarobljeni od strane srpskih paravojnih formacija i držani u selu. Po riječima očevidaca na redarstvenike koji su u Borovo Selo došli iz Vinkovaca pucano je iz dvorišta, ulica, s krovova kuća... Kažu kako je zasjeda bila pripremljena unaprijed te da je pucnjava stala kada su u selo došli transporteri JNA koji su spriječili i veća stradanja.

- U toj akciji je ubijen moj brat Antun. Svakoga dana nosim ga u sebi, on je stalno sa mnom u mislima. Iz dana u dan na taj način živim. Međutim, treba znati i kako oni nisu ubijeni tu gdje se nalazi spomen obilježje nego ispred današnje zgrade Općine. Stoga mi nije jasno zašto tamo nije napravljeno spomen obilježje – rekao je Ivan Grbavac. Na upit kakav mu je bio brat kaže kako je bio prije svega Hrvat i domoljub te da je skončao kao hrvatski vitez. Ukazao je i kako nema kazni za odgovorne za ovaj zločin rekavši kako se o tome priča dan dva i opet zaboravi.

 

GALERIJA Obilježena 33. obljetnica stradavanja dvanaestorice hrvatskih redarstvenika
Obilježena 33. obljetnica stradavanja dvanaestorice hrvatskih redarstvenika
1/7

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istakao je kako je zločin u Borovu Selu jedan od najpodmuklijih i najokrutnijih zločina u Domovinskom ratu koji je označio početak oružanih sukoba, odnosno agresiju na Hrvatsku.

- Hrvatski redarstvenici su na početku ratnih sukoba bili jedina organizirana snaga koja je pružala otpor agresorima. Stoga insistiramo da ovakvi događaji, koji su odredili budućnost hrvatske države, ne padnu u zaborav i da se uvijek prigodno i dostojanstveno obilježava stradanje poginulih za slobodu i neovisnost Hrvatske.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je rekao kako je na građanima Hrvatske danas graditi državu po mjeri ubijenih hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu kao i svih drugih ubijenih i nestalih branitelja. Na upit o tome kako komentira da izostaju kazne odgovornima za ovaj zločin Penava je rekao kako je to i u kontekstu razgovora oko slaganja saborske većine i netom završenih parlamentarnih izbora.

- Ulaskom Domovinskog pokreta u vlast se mijenja mnogo stvari. Mijenja se i to da se više neće moći događati da ne krivci za masakr ne budu kažnjenu kao i to da i danas u Borovu Selu stoji mauzolej Vukašinu Šoškoćaninu koji je odgovoran za ovaj masakr – rekao je Penava.

Komentara 1

Avatar Miloradov mali
Miloradov mali
18:59 02.05.2024.

Tužno, ali danas su druga vremena, danas su oni koji su bili u Bruxellesu i oni koji su bili u Borovu Selu prijatelji i zajedno rade za opće dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije