Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popularnost

Petrov sprema mjere za popravak rejtinga

09.03.2016., Zagreb - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Oreskovic odrzao je sastanak s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata. Sastanku su nazocili i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Bozo Petrov. Bozo Petro
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
29.03.2016.
u 23:00

Petrov još nije povukao pamtljiv potez, a Orešković je pokazao da nije lutka na koncu

Suočen s konstantnim padom rejtinga, lider Mosta Božo Petrov osvijestio je kako bi daljnji pad popularnosti mogao ugroziti osnovne političke ciljeve Mosta. Stoga priprema niz mjera koje bi do konca godine trebale dati konkretne i vidljive rezultate. Iako smatra kako je rad bitniji od rezultata istraživanja, Petrov je očito svjestan da je dobar rejting važan za uspješno provođenje reformi.

Orepić se postavio

Rejting Mosta pao je u četiri mjeseca sa gotovo 20 posto na samo 7,6 posto (Crobarometar, Ipsos puls), a Petrov je postao negativac – 42 posto birača o njemu ima pozitivno mišljenje, a njih 45 posto negativno.

– Nismo tu da se borimo za rejting. Dapače, ako je potrebno, neka nam popularnost padne i na nulu, ali najbitnije je da uspijemo u provođenju najavljenih reformi. Dat ćemo sve od sebe, izgorjeti ako treba, ali promjene će se ostvariti. Dužni smo to svim hrvatskim građanima koji su na izborima vjerovali u Most kao i novim generacijama zbog kojih želimo stvoriti temelje za drugačiju i uspješniju Hrvatsku – poručuju iz Mosta. Stručnjak za komunikacije Mario Aunedi Medek smatra kako Petrovu popularnost pada zato što još uvijek nije povukao “pamtljiv potez”.

Petrov nije napravio velik i pamtljiv potez otkako je došao na vlast. Osim toga, moraju jače parirati HDZ-u da si dignu rejting. Sviđa mi se kako se ministar Orepić postavio Karamarku – kaže Aunedi Medek. Lampica za uzbunu trebala bi se upaliti i na Pantovčaku. I predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović “topi” se potpora, i to treći mjesec zaredom. U samo 90 dana istopila se za čak 12 postotnih poena pa trenutačno, prema Crobarometru, njen rad podržava 52 posto ispitanika. Isto tako već treći mjesec zaredom raste i broj građana koji ne odobravaju rad predsjednice. I iako je i dalje najpopularnija političarka u državi o kojoj 60 posto birača ima pozitivan dojam, ta je popularnost daleko ispod one koju su uživali njezini prethodnici – Stjepan Mesić i Ivo Josipović. Kod premijera Tihomira Oreškovića trend je obrnut. Njemu popularnost raste, pozitivno o njemu misli 59 posto građana i vrlo bi brzo mogao i skinuti predsjednicu “s trona” popularnosti. Ovakav trend ne čudi političkog analitičara Žarka Puhovskog.

– Predsjednica ima dvostruki problem. Pobijedila je s najmanjom mogućom većinom, a i ponaša se kao predsjednica pola Hrvatske. S druge strane, ona polovica Hrvatske koja je izgubila izbore u ovom trenutku prihvaća više manje svakoga tko se čini da koči HDZ i zbog toga premijeru popularnost raste – smatra Puhovski. Analitičar Dražen Lalić drži pak kako su građani Oreškoviću honorirali samostalnost koju je pokazao, ponajprije u slučaju smjene šefa SOA-e Dragana Lozančića.

Osamostaljenje od HDZ-a?

– Osim toga, većina ga građana doživljava simpatičnim, a misle i kako nije postao premijer zbog osobne koristi, već zbog ljubavi prema Hrvatskoj. U prilog mu ide i što je novo lice na političkoj sceni i što kod građana još uvijek ima kredit povjerenja. Od kada je došao u Banske dvore, ne djeluje kao lutka na koncu HDZ-a što su u početku mnogi mislili da će biti. A ljudima je to bitno. Oni žele snažnu i samosvojnu ličnost za premijera – smatra Lalić. Što se pak tiče pada popularnosti predsjednice, Lalić ističe kako je i to razumljivo jer su dosta ozbiljna vremena, a ona ni po ovlastima ni po svojoj političkoj težini ne korespondira sa zahtjevima takvoga vremena.

– Zbog toga joj popularnost može još pasti osim ako ne pokaže veću samostalnost od HDZ-a. Tu postoji mogućnost njezina čvršćeg političkog povezivanja s Oreškovićem s kojim je nakon odabira ravnatelja SOA-e vjerojatno u dobrim odnosima – drži Lalić

>> Orešković ide u dobrom smjeru

Komentara 22

DM
drug marin
06:20 30.03.2016.

Božo velika ste prijevara i na iducim izborima ma kad bili necete imati ni jedan mandat. Mediji vas stvorili a narod ce vas ugasiti.

PA
Pape5
00:24 30.03.2016.

Ne prisvajaj ništa što možeš izgubiti.

DU
Deleted user
00:12 30.03.2016.

Iliti "kako opet nasamariti narod"... Ostaje činjenica da sam glasao za Most. Ostaje činjenica da na idućim izborima neću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije