Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na plakat

Milaković: 'Naviknuti smo na slične izjave i postupke'. Lajoš: 'Ovo je čista politička igra'

Foto: Branimir Bradarić
1/6
27.10.2023.
u 14:00

Prema riječima Milakovića država bi sada, slijedom pritvaranja navijača radi pjevanja ustaških pjesama i isticanje ustaških zastava, trebala reagirati i zabraniti ovaj plakat

U povodu današnjeg predstavljanja plakata i slogana obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, oglasio se i predsjednik Demokratskog saveza Srba (DSS) Srđan Milaković koji je bio i zamjenik gradonačelnika Vukovara, rekavši kako njemu ni poruke ni slogan, ali niti to što je Penava rekao, nije nikakvo iznenađenje.

– Iznenađenje bi bilo kada bi Ivan Penava rekao nešto pozitivno ili napravio nešto pozitivno u korist vukovarskih Srba, ali ovo je s obzirom na sve što i kako radi zapravo očekivano. Penava je neke dvije godine šutio, ali je sada ovo napravio s ciljem i radi dizanja rejtinga Domovinskog pokreta. On zapravo Vukovar koristi kao političko sredstvo u pokušajima dizanja Domovinskog pokreta, pri čemu od sedam dana u tjednu on barem tri ili četiri dana nije u Vukovaru – rekao je Milaković.

Dodaje i kako Penavine riječi, pa ni ovaj plakat, ne pogađaju previše vukovarske Srbe jer su tijekom proteklih godina naviknuti na slične izjave i postupke. Milaković smatra kako su ovaj plakat i poruke zapravo upućene vladajućima i stranim veleposlanicima.

VEZANI ČLANCI: 

– Plakat i te poruke ne tiču se Srba jer Srbi ne sudjeluju ni u organizaciji ni u obilježavanju Dana sjećanja. Ovo je nešto na što prije svih trebaju reagirati hrvatsko društvo, država i državne institucije. Gdje su sve te državne institucije? Međutim, kada znamo da su one na postupke i izjave Penave trebale do sada reagirati nekoliko stotina puta, a nisu, onda je sve jasno – ističe Milaković.  Prema riječima Milakovića, država bi sada, slijedom pritvaranja navijača radi pjevanja ustaških pjesama i isticanje ustaških zastava, trebala reagirati i zabraniti ovaj plakat.  

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zloupotrebljava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i veličanjem nacizma skuplja političke bodove. Poručuje to predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš i dodaje da ga potez vukovarskog gradonačelnika žalosti dvostruko, i kao pripadnika židovske manjine i kao dragovoljca Domovinskog rata te poručuje kako se Penava postavlja kao da govori uime svih onih koji su branili Vukovar, a zapravo uzurpira jednu političku manifestaciju samo da bi gurao neke svoje projekte i skupljao političke bodove na žrtvi.

– Pijetet nećemo iskazati na način da crtamo nekome nacističke simbole s tuđim kostima. Ovo je čista politička igra koja je usmjerena isključivo na HDZ – kaže Lajoš.

Na pitanje očekuje li da na obljetnicu pada grada u Vukovar nakon Penavina poteza ipak dođu predstavnici državnog vrha te političari koji se s Penavom ne slažu, odgovara kako apsolutno moraju doći i u samom Vukovaru, na licu mjesta, osuditi poteze gradonačelnika Penave. Nitko, kaže, ne spori sudjelovanje HOS-a u Domovinskom ratu, ali podsjeća da ih je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u jednom trenutku integrirao u službenu vojsku.

– Naravno da je bilo onih koji su u žaru borbe stavljali ustaške pozdrave sebi na prsa, ali želim vjerovati da je to bila anomalija. To što je netko napravio pogrešku, to ne znači da to sada mora biti uklesano u kamen – kaže Lajoš i dodaje kako je veliku štetu napravilo Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću zbog čega je danas, kaže, sužen zakonski okvir za sankcioniranje upotrebe pozdrava ZDS, ali i vjeruje da će policija ipak postupati u Vukovaru u slučaju kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema onima koji će ohrabreni Penavinim postupkom doći 18. studenoga u Vukovar provocirati.

Na predstavljanje službenog plakata i slogana oglasio se i predsjednik vukovarskog SDSS-a i zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar.

– Smatram da je ova poruka gradonačelnika sve u svrhu njegove predizborne kampanje, a da pritom zanemaruje pozitivne zakone Republike Hrvatske. Revitalizacija zabranjenih simbola iz Drugoga svjetskog rata nije za dobrobit stanovnika grada Vukovara i neće donijeti ništa dobro. To smo već vidjeli u prethodnom razdoblju – rekao je Kolar.

Komentara 7

FR
FraneTente1861
13:42 27.10.2023.

Podrska DP i Penavi!I Milakovicu Domovinski Rat je bio obrambeni rat sto velika vecina Hrvata slavi!

DU
Deleted user
13:55 27.10.2023.

Milakovicu vi ce i kada budete umirali mrziti drzavu Hrvatsku...pa ne morate zivjeti u drzavi koja vam nije prihvatljiva...sto tebe briga kako ce netko nesto slaviti ili velicati...nisi Hrvat...a ne zelis biti ni politicki Hrvat...itd

Avatar Castro
Castro
13:29 27.10.2023.

Daj ti nama Srđo to objasni malo..! Zašto ne sudjelujete u obilježavanju tragedije Vukovara, to nam objasni a ne što je problem hrvatskog društva. Možda si baš ti i takvi problem ..kad jednom to u sebi prigrizete i priznate zlo koje ste počinili, društvo će napraviti veliki korak naprijed. Ni jedan do sada to nije.. znamo i zašto. I zato je društvo takvo kakvo je jer ne vjeruje u te priče. Nikad više Srđane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije