Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER U BRUXELLESU

Plenković: Nitko nam iz Europske unije nije rekao 'sorry' zbog Haaga

Zagreb: Andrej Plenković i Borjana Krišto održali konferenciju za medije
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
28.06.2023.
u 17:49

U govoru je spomenuo kako je uvjetovanost hrvatskih pregovora s ispunjavanjem zahtjeva suda u Haagu bio jedan od dva razloga zbog kojih je Hrvatska izgubila 3,5-4 godine u pristupnim pregovorima

Guranje Hrvatsku u koncept nekakve regionalne politike, i uvjetovanost hrvatskog napretka ispunjavanjem svega što je stizalo iz tribunala u Haagu, premijer Andrej Plenković označio je  kao najveće nepravde Europske unije prema Hrvatskoj tijekom pristupnih pregovora. Plenković je o tome govorio u vrlo otvorenom nastupu u think-tanku Center For European Policy Studies (CEPS) danas u Bruxellesu.

Prisjetio se kako je bio diplomat kad je Hrvatska započinjala svoj put od zahtjeva za članstvom u EU prema dovršetku pristupnih pregovora i kako je tada “regionalna politika”, odnosno pristup Unije koji je gledao zemlje zapadnog Balkana kao jednu regiju, bila “naš najveći neprijatelj”.

- Naš je zadatak bio da je uništimo. I u tome smo uspjeli - dodao je, podsjećajući da je Hrvatska u EU ušla sama. Nije dopustila da bude vezana uz regiju i da je sporije napredovanje susjednih zemalja spriječi u dovršetku pristupnih pregovora vlastitim ritmom.  U govoru je spomenuo kako je uvjetovanost hrvatskih pregovora s ispunjavanjem zahtjeva suda u Haagu bio jedan od dva razloga zbog kojih je Hrvatska izgubila 3,5-4 godine u pristupnim pregovorima. 

VEZANI ČLANCI: 

- U to vrijeme smo osjećali da je ta uvjetovanost pogrešna. Činjenica da su hrvatski generali kasnije oslobođeni na sudu u Haagu pokazala je da smo bili u pravu. Nitko nam nije rekao: oprostite, blokirali smo vas 3 godine. Čak niti “sorry” - rekao je premijer Plenković. 

Zaključio je da, kad gleda stavove nekih hrvatskih političkih stranaka za koje kaže da nisu ni postojale u vrijeme koje opisuje, shvaća da mnogi korijeni njihova nezadovoljstva sežu iz “tih dana kad smo bili blokirani”. I u današnjem nastupu u Bruxellesu premijer se požalio na kvalitetu oporbenih stranaka u Hrvatskoj, kojima nedostaje identifikacija s europskim postignućima zemlje (u kojima, sugerira Plenković, oni nisu, a on jest sudjelovao).

- Kad raspravljate s njima u Hrvatskom saboru, kao da živimo u paralelnim svijetovima - rekao je Plenković. 

Nastup Andreja Plenkovića u CEPS-u bio je organiziran povodom 10. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Premijer je počeo tezom da je Hrvatska iz perspektive europskog integracija “izgubila” devedesete godine prošlog stoljeća, ali je u njima pobijedila u smislu obrane teritorijalnog integriteta, oslobađanja teritorija okupiranog u velikosrpskoj agresiji. Tranzicija Hrvatske bila je drukčija od tranzicije drugih zemalja srednje i istočne Europe, bili smo “fusnota” u politici proširenja EU kad je ona bila u punom zamahu. 

VIDEO Plenković Milanoviću: 'Njegove izjave izgledaju kao da je pod utjecajem opijata'

Komentara 30

DU
Deleted user
18:44 28.06.2023.

Nesto se sjetih tih vremena u kojima nas je EU uz svesrdnu tjednu pomoc cuvenog propalog i opljackanog Ferala tuzakala javno i tajno Haagu, sto sve nisu pisali o Franji T., koje gadarije, a dans djeca tog Ferala spocitavaju i glume "ljutu desnicu", koji smisljeni projekt orijune!!

DU
Deleted user
18:59 28.06.2023.

Nama treba vise zajednistva i demokratskog razmisljanja .Plenkovic je u pravu i Eu treba kritizirati kad nam eu-birokrati prave nepravdu.U Eu nema nista zabadava i mi se moramo boriti i izboriti za bolji polozaj Hrvatske drzave u Eu.

PR
prajdali100
18:52 28.06.2023.

Svaka čast Plenkoviću ! To im je trebalo reći.Što nam je samo radila Del Ponte ! I za čiji račun ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije