Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Pljušte reakcije na odluku suda: 'Tko čuva Ustav od Šeparovića?'

Patrik Macek, Matija Habljak/Pixsell
19.04.2024.
u 16:06

Pljušte reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne smije sastavljati Vladu čak ni ako podnese ostavku.

* Ustavni sud: Zoran Milanović ne smije biti mandatar ni ako podnese ostavku

* Milanović ima presicu u 17 sati, oglasio se i na Facebooku

* Reakcije pljušte na sve strane

Tijek događaja pratite ovdje.

16:06 "HDZ je uvjerljivo pobijedio na ovim izborima. Neki se očito još ispuhuju od poraza pa nikako da toga postanu svjesni. Volja birača je jasna. Jedino HDZ garantira stabilnosti", rekao je Marko Milić te dodao: "Eksperiment koji je napravio Milanović s kršenjem Ustava izaziva svoje posljedice koje danas vidimo. Ljevica je potpuno poražena na izborima". 

15:45 Milanović, koji je za 17 sati najavio konferenciju za medije, na Facebooku je objavio fotografiju Butkovića, Bačića i Miroslava Šeparovića. Više o tome OVDJE.

15:34 "Nama su neke stvari bile zabranjene i toga smo se držali. Koliko god smo instituciju i njihovo sramotno priopćenje prije mjesec dana poštivali, sada mi je žao. Ovo što su danas napravili je ispod svake razine, razine. Odlučili su, bez obzira na to za koga ljudi glasaju, da oni mogu, zato što im se tako hoće, promijeniti. Kada sam ga slušao, shvatio sam da bi taj gnjus, da su rezultati malo drugačiji, bio spreman poništiti izbore", govori Peđa Grbin na konferenciji za novinare. Više o tome OVDJE

15:22 "Nemoguće je ne pomisliti da je ovakva izjava Ustavnog suda izašla iz panike HDZ-a da gube vlast", rekla je Sandra Benčić. Više o tome OVDJE.

15:10 "Šeparović upravo najavio ukidanje odluke 76 zastupnika o tome tko je mandatar za sastavljanje Vlade jer on to može kao čuvar Ustava. A tko čuva Ustav od Šeparovića? To je HDZ u 3. mandatu", napisala Anka Mrak Taritaš.

15:00 SDP je najavio izvanredno obraćanje.

14:42 "Ustavni sud ne može biti iznad volje građana. Udar. Dolovići zadovoljni", napisala je Jadranka Kosor na Twitteru. Nedugo zatim se ponovo oglasila o istoj temi:"Zastrašujuće izjave da su u stanju poništiti i odluke Hrvatskog sabora! Pa to je potpuno protuustavno. Ne mogu suci koje bira Sabor poništavati odluke Sabora o izboru premijera!"

14:36 "Do pred koji sat su Milanovića svi smatrali luzerom jer je svojom sumanutom kampanjom pomogao svima osim SDP-u, kojeg je razvalio. A sada Ustavni sud Milanovića "diže iz mrtvih" pretvarajući ga u žrtvu ustavnih spletki. Čemu to?", komentirao je odluku Ustavnog suda Tonči Tadić. Dragan Bagić dodaje: "Ustavni sud ponovo doprinosi zbrci u kaotičnoj situaciji! Umjesto da stvari urede, ponovo stvaraju nesigurnost jer niti ovo upozorenje nije jasno." Više o tome čitajte OVDJE.

14:36 Ustavna stručnjakinja Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dala je svoj prvi komentar reakcije Ustavnog suda za Večernji list: "Nije važno što kaže Sanja Barić ili bilo tko drugi. Ustavni sud je rekao. I to je to. To je ustavno-pravni poredak, to je vladavina prava i moramo se naprosto toga držati. Tim više što je Ustavni sud dao upozorenje i ranije. I svi smo govorili da imamo veliki problem. A ovo je sada situacija u koju su naprosto dovedeni. Sve što je rekao Ustavni sud, to je to. Nije važno što mi privatno mislimo i koga bismo mi željeli za premijera, ili kakvu Vladu." Više OVDJE.

14:30 Zoran Milanović nakon ovih izbora ni u kojem slučaju ne smije biti idući hrvatski premijer. Iako parlamentarne izbore neće poništiti, potvrdio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, mogli bi poništiti odluku o davanju mandata ukoliko u njoj bude i Milanović. Više o tome OVDJE.

Komentara 14

Avatar Zoran Kociper
Zoran Kociper
16:14 19.04.2024.

Hahaha, odlično, Milanović, Plenković, nebitno, hahha. Počelo je, kako sam predvidio... ovo je zadnji saziv ovog kokošinjca, a za četiri godine vraćamo Hrvatsku Hrvatima, pravu Hrvatsku pravim Hrvatima... I povećati ćemo proračun za zatvore, trebati će mnogo novih zgrada za izdajnike domovine, bez milosti!

Avatar AGRAM
AGRAM
18:06 19.04.2024.

Jasno da Milanović može postati premijerom ako za njega glasa natpolovična većina Saborskih zastupnika koji su izabrani voljom naroda. Hajde da vidim taj ustavni sud koji će to zabranit. Da, tada se može reći da imamo državni udar na demokraciju.

HU
Humljak
22:54 19.04.2024.

Leftardi nemaju snage prihvatiti poraz? Koja bahatost, nikakva Hrvatska im nije prihvatljiva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije