Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA MISTERIOZNA SMRT

Poznati Rus otkrio koliko je Putin izgubio vojnika. Sad ga pronašli mrtvog

Ilustracija
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
22.02.2024.
u 09:13

Njegova objava izazvala je oštre kritike visokih ruskih propagandista koji su ga optužili za "klevetanje ruskog ministarstva obrane".

Andrej Morozov, poznati ruski bloger i zagovornik rata u Ukrajini, navodno je počinio samoubojstvo nakon što je izazvao bijes svojom objavom u kojoj tvrdi da je ruska vojska izgubila 16.000 vojnika tijekom zauzimanja istočno-ukrajinskog grada Avdijivke. Morozov, poznat pod pseudonimom Murz na Telegramu, bio je ultra-nacionalistički bloger koji je sudjelovao u borbama uz podršku ruskih separatista na istoku Ukrajine 2014. godine te je također sudjelovao u napadu Rusije na Ukrajinu 2022. godine.

U nedjelju je Morozov napisao svojim pratiteljima na Telegramu, kojih je 120.000, kako je Rusija izgubila 16.000 vojnika i 300 oklopnih vozila tijekom nekoliko mjeseci trajanja borbi za Avdijivku. Njegova objava izazvala je oštre kritike visokih ruskih propagandista koji su ga optužili za "klevetanje ruskog ministarstva obrane", piše Guardian.

U svojim posljednjim porukama u utorak ujutro Morozov je najavio svoje samoubojstvo i rekao da je bio pod pritiskom svojih nadređenih da izbriše objavu koja detaljno opisuje broj žrtava u Avdijivki. Nekoliko osoba bliskih Morozovu potvrdilo je njegovu smrt.

Dijelom potaknut pobunom tadašnjeg vođe Wagnera, Jevgenija Prigožina, Kremlj je prošle godine uglavnom suzbio glasove poput Morozova, koji su nekada bili dio glasne skupine koja je kritizirala Moskvu zbog nedostatka oružja i optuživala rusko vojno vodstvo da prikriva pravi broj smrtnih slučajeva među svojim snagama.

VEZANI ČLANCI:

Pravi broj žrtava Putinove invazije na Ukrajinu i dalje je, dakle, tajan, iako zapadni dužnosnici vjeruju da je rat zemlju koštao više od 315.000 mrtvih i ranjenih vojnika.

Inače, Avdijivka, koja je nekad imala 32.000 stanovnika, pala je u Putinove ruke u subotu, što je njegova najveća pobjeda na bojnom polju od kada su ruske snage zauzele grad Bakhmut u svibnju 2023. 

VIDEO 'Otac joj je agent, a varala je Navaljnog': Ovako su je Rusi diskreditirali, a postala je Putinova noćna mora

Komentara 47

Avatar southman
southman
10:26 22.02.2024.

Rusi, narod koji je ubio više svojih nego neprijatelj.

AK
Al kemičar
10:51 22.02.2024.

kako god, ruski gubici za okupaciju Avdiivke su najmanje 17.000 poginulih, iako procjene neruskih analitičara idu u rasponu 25.000-30.000 poginulih, no putina baš briga, njemu životi rusa nisu bitni

FU
Fusnota
09:37 22.02.2024.

2 vojna sila je trebala Ukrajinu kao plitak potoka. Umjesto da sada piju čaj sa Orbanon doveli si rat u vlastite gradove. Rješavaju se Moskovljani svjedoka, Ukrajina je dokazala koliko je u pravu kad se odlučila braniti protiv agresije. Očekujemm Bericevce da podignu nivo propagande o ugroženosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije