Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekordni rezultati

Prihodi Ericssona 304,2 milijuna eura, traže nove akvizicije

Zagreb: Predstavljanje poslovnih rezultata tvrtke Ericsson Nikola Tesla
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/10
23.02.2024.
u 08:48

Kako pokazuju brojke o poslovanju, rast prihoda od prodaje ostvaren je na domaćem tržištu i u segmentu usluga za matični Ericsson, dok su prihodi na ostalim izvoznim tržištima niži od onih iz 2022. godine

Ericsson Nikola Tesla lani je imao rekordni rezultat u posljednjih pet godina. Najveća informacijsko-komunikacijska kompanija u Hrvatskoj ostvarila je 304,2 milijuna eura prihoda, što je rast od 2,2 posto u odnosu na 2022. Operativna dobit istodobno im je rasla 45 posto, na 24,8 milijuna eura, a neto dobit 40 posto na 22,2 milijuna eura. Ti rezultati, predstavljeni na konferenciji za medije i investitore, prilično su respektabilni zna li se da je Ericsson NT u 2022., zbog nametnutih europskih sankcija Bjelorusiji, morao raskinuti važan i dugoročan ugovor za projekt e-zdravstva koji su trebali raditi na tom tržištu. Gubitak su uspješno kompenzirali drugim projektima, ilustriraju godišnji rezultati.

“U 2023. Ericsson Nikola Tesla Grupa poslovala je stabilno i ostvarila kvalitetne poslovne rezultate, čime smo pokazali našu sposobnost da efikasno reagiramo na tržišne i makroekonomske izazove te odgovorimo na potrebe kupaca”, komentar je predsjednice Ericsson Nikola Tesle Gordane Kovačević na godinu koja je, kao i 2022., i dalje bila izazovna. Ericsson će ove godine razmišljati i o potencijalnoj akviziciji, najavila je Kovačević. Više o mogućem preuzimanju nije otkrila ističući tek da će tražiti mogućnosti i raditi analizu tržišta. “Analiziramo područja koja su nam vrlo zanimljiva, a to su sigurnost, umjetna inteligencija, ali i nova inovativna rješenja koja možda određena kompanija nema financijsku snagu razviti do kraja”, kaže Kovačević.

Kako pokazuju brojke o poslovanju, rast prihoda od prodaje ostvaren je na domaćem tržištu i u segmentu usluga za matični Ericsson, dok su prihodi na ostalim izvoznim tržištima niži od onih iz 2022. godine. Ukupno su na domaćem tržištu uprihodili 130,3 milijuna eura, a na izvoznima 32,2 milijuna eura. Budući da se Ericsson NT-u u izvoz računaju i usluge koje putem svog istraživanja i razvoja (R&D), i ostalih ekspertnih centara, pruža grupaciji Ericsson, udio izvoza u prihodima penje se na nešto više od 57 posto. S tako visokim udjelom Ericsson NT jedan je od vodećih domaćih izvoznih kompanija i pri tome - izvoznik znanja.

No, nastavak 2024. bit će izazovan. Ove godine, poznato je, tehnološka jedinica za izgradnju i održavanje HT mreže iz Ericsson Nikola Tesla Servisa prelazi u Hrvatski Telekom. Ericsson Nikola Tesla time će ostati bez otprilike 55 milijuna eura, koliko su računali da bi tim poslom uprihodili ove i naredne dvije godine. Kovačević ističe da gubitak tih prihoda neće uspjeti nadoknaditi u samo jednoj godini, međutim, navodi “da smo potpisali taj ugovor on bi ove, a djelomično i sljedeće godine imao negativan utjecaj na našu operativnu marginu. Naš je fokus na profitabilnim biznisima. Očekujemo da ćemo do 2026. tu rupu u prihodima pokriti, a možda i premašiti”, kaže Kovačević.

POVEZANI ČLANCI:

Objašnjava i da će teško tu rupu pokriti jačanjem poslovnih prihoda u području mobilnih komunikacijskih sustava, s obzirom na njihovu trenutno dominantnu poziciju u suradnji s najjačim tržišnim igračima – Hrvatskim Telekom i A1 Hrvatska. S HT-om su, podsjećamo, početkom veljače potpisali novi četverogodišnji ugovor u području 5G-a. Priliku za značajan rast stoga vide, kaže Kovačević, u segmentu Digitalno društva. “Očekujemo da će taj segment poslovanja na godišnjoj razini imati dvoznamenkasti rast”, ističe.

Trenutno u ovom segmentu imaju ili su završili projekte za sedam ministarstva - ono pravosuđa i uprave, MUP-a, Ministarstva zdravstva, rada, pa turizma i sporta, kulture te onog poljoprivrede. Tu su i ugovori i projekti koje rade za Državnu geodetsku upravu, HZMO, CARNET, Grad Split, a potpisali su ugovor i s Ministarstvom unutarnjih poslova Crne Gore. Usto, krajem je prošle godine potpisan i ugovor s kompanijom Odašiljači i veze (OiV) za projektiranje i izgradnju NGN agregacijske mreže za Istočnu Hrvatsku. Riječ je, naime, o djelu projekta izgradnje nacionalne širokopojasne agregacijske infrastrukture sljedeće generacije koja će omogućiti pristup brzom internetu u manjim mjestima i ruralnim područjima Hrvatske.

Zaposlili 200 stručnjaka

Što se izvoznih tržišta tiče nastavlja se, kaže Kovačević, suradnja s operaterima HT Mostar, Crnogorskim Telekomom, IPKO-m Kosovo, Ucom iz Armenije, a posebno su ponosni na višegodišnji ugovora s Telekomom Kosovo s kojim su suradnju započeli 2022, i koja se nastavlja. Usto, podsjeća Kovačević, nedavno su potpisali novi trogodišnji ugovor s Crnogorskim Telekomom u području 4G/5G mreže. Njihov poznati R&D Centar, u kojem radi 1500 od ukupno 1800 softver developera, zadržao je vodeću poziciju u grupi Ericsson, navela je Kovačević, a što je dokaz tehnološkog liderstva kompanije.

Upravo taj, ali i drugi ekspertni centri, u 2023. ostvarili su 141,7 milijuna eura prihoda. U prošloj su godini, treba spomenuti, zaposlili 200 novih stručnjaka, pa Ericsson NT na početku ove godine broji ukupno 2920 zaposlenih, od kojih je 96 posto visokoobrazovanih i uglavnom mladih. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije