Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI KORAK

Kina u utorak šalje prvog civila u svemir

Astronauts of Shenzhou-16 spaceflight mission at Jiuquan Satellite Launch Center
Foto: CHINA DAILY/REUTERS
1/3
29.05.2023.
u 11:35

Astronaut Gui Haichao poletjet će sa zapovjednikom i još jednim astronautom na svemirsku stanicu Tiangong

Kina će u utorak prvi put u svojoj povijesti poslati u svemir civilnog astronauta u misiji s posadom na svemirsku stanicu Tiangong, što je novi korak u nastavku njezina programa svemirskih istraživanja. Astronaut Gui Haichao je "stručnjak za koristan teret" i "profesor na Sveučilištu zrakoplovstva i astronautike u Pekingu", rekao je u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji Lin Xiqiang, glasnogovornik Kineske agencije za svemirske letove s posadom.

Dosad su svi kineski astronauti koji su poletjeli u svemir bili pripadnici Narodnooslobodilačke vojske. Gui će biti "odgovoran za upravljanje u orbiti korisnim teretom" namijenjenim svemirskom istraživanju, dodao je glasnogovornik. Civilni astronaut će poletjeti u svemir zajedno sa zapovjednikom misije Shenzhou-16 Jing Haipengom i s astronautom Zhu Yanzhuom.

VEZANI ČLANCI:

Posada treba poletjeti iz baze u Jiuquanu, na sjeverozapadu Kine, u utorak u 9.31 sat po mjesnom vremenu (2.31 sat po srednjoeuropskom), navodi svemirska agencija. Azijatski orijaš već desetljećima ulaže milijarde eura u svoj svemirski program koji vodi vojska, zahvaljujući čemu je uspio uglavnom nadoknaditi zaostajanje za Amerikancima i za Rusima.

Kina je prvog astronauta poslala u svemir 2003. godine, a njezina svemirska stanica Tiangong ("Nebeska palača") u cijelosti je operativna od kraja 2022. godine, a 2019. kineska letjelica se spustila na skrivenu površinu Mjeseca. Kina je zatim 2021. poslala malenog robota na površinu Marsa. Do 2029. planira poslati prvu posadu na Mjesec.

Tiangong će u Zemljinoj orbiti letjeti na nižoj visini od 400 do 450 km barem 10 godina, pa će Kina tako dugoročno zadržati ljudsku prisutnost u svemiru. Peking ne planira upotrijebiti Tiangong za suradnju s drugim zemljama kakva je ostvarena u Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), ali kaže da je otvorena za eventualnu suradnju, čiji razmjeri još nisu poznati. Kina je isključena s MSS-a 2011.godine, kada je Washington zabranio NASA-i da surađuje s Pekingom.

VIDEO Kijevske vlasti objavile snimku štete nakon granatiranja grada

Komentara 1

Avatar Dars
Dars
19:59 29.05.2023.

Taj je obični civil (nema veze sa partijom) kao i ja Kinez..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije