Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na što su se obvezali potpisnici Rezolucije Zemlja?

Prvi zadatak – maksimalno na obnovljive izvore energije

Zagreb: U organizaciji Večernjeg lista u HAZU potpisana "Rezolucija Z"
Foto: Boris Scitar/Vecernji listPIXSELL
1/7
11.02.2022.
u 08:18

Neki su partneri, poput Zagrebačke banke, HT-a i Zubak Grupe, potpisali i dodatne obveze

Rezoluciju Zemlja potpisali su: Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke, Siniša Kukić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, zatim Žaklina Trbović, članica Uprave Zubak Grupe, Marijana Bačić, potpredsjednica za korporativnu prodaju i ICT usluge u Hrvatskom Telekomu, Julije Domac iz REGEA, a ujedno i posebni savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu, Darko Pappo iz DIV Grupe, te direktor Večernjeg lista Renato Ivanuš i glavni urednik Dražen Klarić.

Gospodarenje otpadom

Potpisivanju u HAZU nije mogao nazočiti Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, koji će Rezoluciju Zemlja potpisati naknadno. Nakon potpisivanja, Hrvatska turistička zajednica obvezat će se na podizanje razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i održivog razvoja te osvještavanje posjetitelja o načinima na koje mogu očuvati prirodu za vrijeme svog boravka u Hrvatskoj; poticanje na odgovorno ponašanje prema okolišu među svojim zaposlenicima, informiranju o važnosti odgovornog ponašanja te uloge svakog pojedinca u postizanju ekoloških ciljeva.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Svi potpisnici Rezolucije Zemlja odlučili su da će zajednički djelovati i zalagati se za deset ključnih točaka koje čine maksimalno povećanje stope korištenja obnovljivih izvora energije; aktivno provođenje strategija gospodarenja otpadom; usmjeravanje na recikliranje i sustavno odvajanje otpada; ulaganje napora kako bi se spriječile neodržive prakse koje dovode do onečišćenja okoliša i pridonose negativnim klimatskim promjenama; poticanje promicanja dobrih i inovativnih gospodarskih praksi kojima se može spriječiti i smanjiti prijetnja zagađivanju okoliša ili se mogu kontrolirati njezini negativni učinci; poticanje suradnje na svim razinama kako bi se učinkovito riješile prijetnje koje ugrožavaju okoliš; podupiranje inicijativa usmjerenih na poboljšanje javne svijesti i razumijevanja pozitivnog učinka funkcija i zaštite okoliša; širenje i dijeljenje informacija o okolišu utemeljenih na dokazima s ciljem podizanja javne svijesti o kritičnim i novim pitanjima zaštite okoliša; podržavanje održive turističke aktivnosti i relevantnu izgradnju kapaciteta koji promiču ekološku svijest, čuvaju i štite okoliš svjesni ključne uloge zdravog i održivog ekosustava Jadranskog mora; usmjeravanje na održivi razvoj i promicanje ekonomske, društvene i ekološki održive budućnosti.

Šest milijuna eura kredita

Od partnera Rezoluciju je prvi potpisao Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

U ime institucije kojoj je na čelu obvezao se na usvajanje strategije ekološkog, društvenog i korporativnog upravljanja (ESG strategija) Zagrebačkom bankom, daljnje širenje programa Bankarstvo s društvenim utjecajem koji se temelji na održivim razvojnim ciljevima Ujedinjenih naroda kroz odobravanje više od šest milijuna eura kredita za projekte od društvenog utjecaja i važnosti za zajednicu, provođenje financijskih edukacija koje uključuju i temu ESG za više od 2000 novih korisnika, ulaganje u zelene projekte ne regionalnoj i nacionalnoj razini kroz sponzorstva i marketinške aktivnosti kao i micanje jednokratne plastike iz svih poslovnih prostora banke.

Pometimo prvo ispred svoga praga...

Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke:

Foto: Boris Scitar/Vecernji listPIXSELL

Podrška održivom razvoju i zaštiti okoliša visoko je na listi prioriteta Zagrebačke banke i UniCredit Grupe u cjelini. To se odnosi se na svakodnevni život nas zaposlenika Zagrebačke banke, ali još više kroz utjecaj na društvo i poslovanje naših korporativnih klijenata. Velika je povlastica sudjelovati u projektu Rezolucija Zemlja. Pometi prvo ispred svoga praga.

Rezolucija Zemlja nadogradnja je našega djelovanja

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice:

Očuvanje okoliša jedna je od najvažnijih zadaća svakog pojedinca jer drugi planet nemamo. Koprivnica već godinama u Hrvatskoj prednjači u ekološkim i održivim programima. Sudjelovanje u Rezoluciji Zemlja važna je nadogradnja našeg današnjeg djelovanja jer nam omogućuje novu platformu za realizaciju naših ekoloških zadaća i ciljeva.

Izgraditi barem 100 megavata fotonaponskih elektrana širom Hrvatske

Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske i posebni savjetnik Predsjednika Republike za energiju i klimu:

Borba protiv klimatskih promjena je borba za našu budućnost i budućnost naše djece. A budućnost mora biti zelena, inače je neće biti. Podržali smo Rezoluciju Zemlja jer smo prepoznali sjajnu sinergiju medija, struke, tvrtki i građana. Rezolucija Zemlja je područje gdje možemo svi zajedno činiti promjenu. Podržat ćemo Rezoluciju promicanjem čiste energije, potaknut ćemo gradnju barem 100 megavata fotonaponskih elektrana širem Hrvatske čime ćemo pridonijeti dekarbonizaciji naših gradova i potaknuti građane na nov način razmišljanja.

VIDEO: Večernji list i partneri potpisali Rezoluciju Zemlja: "Velika je privilegija sudjelovati u ovakvom projektu!"

Komentara 2

Avatar kastanjer2
kastanjer2
09:18 11.02.2022.

Maksimalno na obnovljive izvore energije? Ima zakon za instalaciju fotonaponskih panela na privatne kuće, gdje je pravilo jedna minielektranan na jedno brojilo. Tu je ograničenje 3,2 kw po monofaznom brojilu. Takvi su skoro svi u stanovima u zgradama. Ove informacije nećete naći na stranici HEP-a. Što je sa zgradama sa više stanova pa samim tim i više brojila? Postoji i za to zakon ali nije napravljen pravilnik kako će se struja sa zajedničke elektrane dijeliti. Pa onda nema natječaja za poticaje iako ima sredstava za iste. Sve šlampavo i nedorečeno, praktično je sada nemoguće instalirati zajedničku elektranu na krov zgrade.

Avatar ŽikaŽivac
ŽikaŽivac
08:53 11.02.2022.

Zeleno je budućnost. Zeleno je novo crveno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije