Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽALBA NA PRESUDU IVANU PAVLAČIĆU (70)

Pucao po selu, ubio jednog rođaka, ranio drugog, lovili ga specijalci... Dobio 19 godina, no tužiteljstvo traži višu kaznu

Karlovac: Privođenje osumnjičenog za ubojstvo na Lemić Brdu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
07.05.2024.
u 07:35

Tijekom suđenja, Pavlačić se branio da tog dana nije ni bio u selu, te je navodio da je optužnica protiv njega pisana u Novom Sadu.

Ima 70 godina, nedavno je osuđen na jedinstvenu kaznu od 19 godina zatvora zbog ubojstva i pokušaja ubojstva, no ŽDO Karlovac smatra da je ta kazna - preniska, pa su na  nepravomoćnu presudu  koji je  Ivanu Pavlačiću izrekao Županijski sud u Karlovcu, uložili žalbu. Bio je optužen, te polovinom travnja i nepravomoćno osuđen  zbog događaja koji se zbio 16. rujna 2022., na području Karlovca, u naselju Lemić Brdo, kada je Pavlačić došao do obiteljske kuće  Stjepana Lemića (65), inače svog bratića. 

Pucao je u njega i njegovo vozilo. Pogodio ga je u prsa te usmrtio. Potom je otišao do obiteljske kuće Stjepana Pavlačića (65), s kojim je također rodbinski povezan. I tu je prvo pucao na automobil Stjepana Pavlačića, a zatim je razbio i staklo na vratima kuće u koju se Stjepan Pavlačić sklonio.  Teretio se da je potom ušao u kuću gdje je pucao u Stjepana Pavlačića. Pogodio ga je u glavu i prsište i teže ozlijedio prije no što je pobjegao. Kako je hodao po selu i pucao, u njegovom  su uhićenju sudjelovali i pripadnici  ATJ Lučko, koji su ga uspjeli privesti i svladati. Nakon uhićenja je bio pritvoren, a optužnica je protiv njega podignuta u lipnju 2023. 

VEZANI ČLANCI

Tijekom suđenja, Pavlačić se branio da tog dana nije ni bio u selu, te je navodio da je optužnica protiv njega pisana u Novom Sadu. Osuđen je na jedinstvenu kaznu od 19 godina zatvora, s tim da je pojedinačno, za ubojstvo osuđen na 14, a za pokušaj ubojstva na šest godina zatvora. Osim toga, izrečena mu je i mjera obaveznog liječenja ovisnosti o alkoholu te mu je oduzeto oružje i streljivo, koje je tijekom očevida nađeno kod njega. No tužiteljstvo nije  zadovoljno visinom izrečene kazne, a zašto pojasnili su u žalbi. 

-  Državno odvjetništvo smatra da je prvostupanjski sud u konkretnom slučaju precijenio olakotne okolnosti  i da je propustio u dovoljnoj mjeri vrednovati okolnosti i način počinjenja ovih kaznenih djela, odnos optuženika prema žrtvama kaznenih djela i to izostanak empatije i suosjećanja prema žrtvama po kojima je nasumce ispaljivao hitce kao i prema njihovoj imovini. Smatramo da utvrđena kazna zatvora za svako pojedino kazneno djelo, kao i jedinstvena kazna zatvora u trajanju od devetnaest godina nije primjerena niti se njome pokazuje dovoljan stupanj društvene osude za ovako teška kaznena djela - navodi se u žalbi tužiteljstva. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije