Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.03.2014. u 12:00

Premijer nema snage donositi teške odluke koje bi davale barem nadu da se možemo izvući iz krize. Stoga treba raspisati izvanredne parlamentarne izbore

Konačno se slažem s predsjednikom HDZ-a. Tomislav Karamarko posve je u pravu kada kaže “da je Vlada premijera Milanovića mrtva, ali još nitko nije objavio osmrtnicu”. Žao mi je samo što o pokojniku ne mogu govoriti sve najbolje. Kada se malo bolje pogleda što je Vlada napravila u protekle dvije godine, može se uočiti da nikada nije ni bila čila i orna za posao. Otvarajući svjetonazorska pitanja, za koja nije dobila mandat kada je pobijedila korumpirani HDZ, Milanović i njegovi ministri nepotrebno su stvarali neprijatelje i tamo gdje ih zapravo i nije bilo. A tamo gdje je trebao stahanovski zasukati rukave, Milanović je djelovao bojažljivo, neodlučno i bez ideje. Njegove gospodarske mjere i famozno “restrukturiranje gospodarstva” bili su čista kozmetika. Sve je to napravljeno bez dovoljno znanja, hrabrosti i brzine. Milanovićeva Vlada cijelo vrijeme svog mandata podsjeća na neodlučnog doktora koji ima pacijenta sa smrtonosnom gangrenom. Iako je i zadnjem laiku jasno da mora rezati nogu i sve to učiniti brzo, doktor je neodlučan. Pa čak i kada donese odluku o “rezanju”, to ne napravi dovoljno radikalno. A to znači da će uskoro opet morati “rezati”. K tomu operaciju obavlja bez anestezije tako da pacijent doslovno vrišti od nesnosnih bolova. Treba li reći da će pacijenti umrijeti mladi i u mukama.

Zbog neodlučnog Milanovića naše je gospodarstvo pred raspadom. Vrlo smo blizu brojke od 400.000 nezaposlenih koja stvara trajnu nelagodu i kod onih koji su sretni što imaju posao i plaću. Sve to izaziva srdžbu i agresiju koja može u svakome trenutku eksplodirati. Kao da to nije dovoljno, sada vidimo da su se premijer Milanović i njegov najutjecajniji ministar Slavko Linić počeli javno prepucavati i svađati, što je nezabilježeno u ovih četvrt stoljeća hrvatske demokracije. Događalo se i prije da neki ministar malo iskoči, ali se on ubrzo skrušeno pokajao ili je pak letio “kroz prozor” iz Banskih dvora. Sada je cijela Vlada, a onda i Hrvatska, talac SDP-ovih unutarstranačkih podjela i intriga.

Takvo što još bi se moglo tolerirati u jednoj superbogatoj Norveškoj, koja se ugodno ljuljuška na svojim petroeurima, ali je pogubno kada se događa u zemlji pred bankrotom. wStoga se u Hrvatskoj trebaju što prije raspisati izvanredni parlamentarni izbori. SDP i njegova koalicija nisu ispunili obećanja zbog kojih su dobili izbore. Nemaju više snage donositi teške reformske odluke koje bi davale barem nadu da se možemo izvući iz krize. A čekati još gotovo dvije godine do redovnih parlamentarnih izbora znači put u totalnu propast.

Tko god pobijedio na izvanrednim izborima, imat će legitimitet da provede teške reforme koje su do sada jednako uspješno izbjegavali HDZ i SDP.

Međutim, i političke stranke moraju se uozbiljiti. Ne mogu više jedno govoriti dok su oporbi, a onda nešto sasvim drugo raditi kada su na vlasti. Trebale bi biti barem toliko iskrene i reći ljudima u kakvoj se “banani” nalazimo te što trebamo učiniti da se izvučemo iz krize. Ako pacijent pristaje ostati bez noge da bi spasio život, onda ne treba sumnjati da su i naši građani spremni za prave ciljeve žrtvovati i nešto životnog standarda.

Milanovićeva vlada je na izdisaju i treba joj prirediti dostojanstveni odlazak. Nadam se samo da nam nakon Milanovića neće doći neki novi bolesni i nemoćni Jeremija koji će samo jamrati kako mu je teško.

>> Zar je osramoćeni Sanader uzor Milanoviću

Komentara 16

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
12:53 20.03.2014.

Milanović jednostavno nije sposoban donijeti odluke za izlazak iz krize. Pa nesposobnost se najbolje vidi u vođenju vlastite stranke gdje ne mogu poslati ni izvještaj u zadanom terminu.

Avatar Carrera
Carrera
13:16 20.03.2014.

milanović je najgori premijer kojeg smo ikad imali. ne ponovilo se!

Avatar mili99
mili99
12:58 20.03.2014.

Milanoviceva Vlada je nesto najgore sto se Hrvatskoj dogodilo njene od samostalnosti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije