Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK AKCIJE CRONOS

SAD nudi 10 milijuna dolara za informacije koje mogu dovesti do uhićenja Dmitrija Khorosheva

National Crime Agency
08.05.2024.
u 09:08

Smatra se da Khoroshev stoji iza stvaranja LockBit softvera koji je dizajniran za blokiranje pristupa korisnika računalnim sustavima u zamjenu za plaćanje otkupnine.

Nakon što je u veljači u združenoj međunarodnoj policijskoj akciji, koju je potpomagao Europol, razbijena cyber kriminalna skupina koja je stajala iza LocBit softvera, sada  ta akcija ušla u drugu fazu. "Vrijednu" 10 milijuna dolara. Toliko su, naime, vlasti SAD-a ponudila kao nagradu svakome tko im donese informaciju, koja ih može dovesti do uhićenja ili izricanja presude Dmitriju Khoroshevu, Rusu, koji se smatra administratorom i programerom LockBita. Amerikanci su i javno objavili detalje iz njegove optužnice, a osim toga zamrznuta mu je sva imovina te su izdane razne zabrane koje  bi mu trebale onemogućiti putovanja. Sve navedeno, kako je priopćio Europol, sljedeći je korak u operaciji Cronos, u kojoj su sudjelovale Velika Britanijav, SAD i Australija. 

Smatra se da Khoroshev stoji iza stvaranja LockBit softvera koji je dizajniran za blokiranje pristupa korisnika računalnim sustavima u zamjenu za plaćanje otkupnine. LockBit  je sustav koji je automatski provjeravao vrijedne mete, poput kompanija, političara, politički stranka, držanih institucija... Nakon što bi bio ubačen u njihove računalne sustave, proširio bi se i šifrirao sve dostupne računalne sustave na mreži. Koristio se za vrlo ciljane napade na poduzeća i druge organizacije  tražeći otkupninu za povrat pristupu računalu. Smatra se da su izveli najmanje 7000 takvih napada od 2022. do 2024. u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Kini.

VEZANI ČLANCI

Ključne riječi

Komentara 1

ZI
ziva___istina
08:33 09.05.2024.

Mozete mu stavit soli na rep u virtualnom svjetu. Tko zna kako se zove u stvarnom svjetu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije